Μετά από μακρόχρονες έρευνες και παρατηρήσεις, είναι πλέον καταγεγραμμένο και παραδεκτό ότι έχει τις εξής ιδιότητες: – Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και το σωματικό βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα. – Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Θα κάνω τη ζαβολιά να υπεισέλθω στα χωράφια των υγειινιστών, συγχωρείστε με, αλλά θα μιλήσω για ένα φυσικό προϊόν διατροφής με το οποίο ασχολούμαι εδώ και 25 χρόνια και του οποίου τις θαυματουργές ιδιότητες γνωρίζω από πρώτο χέρι, που λέμε. Το κεφίρ. Από μία άποψη το εν λόγω θέμα δεν αφίσταται εκείνων με τα οποία συνήθως σας απασχολώ. Έρχονται καιροί που θα θυμίζουν την παλαιά εκείνη Κατοχή, οπότε μία τροφή απλή, φτηνή και απίστευτα πολυδραστική πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει, όσο θα γίνεται όλο και πιό επίκαιρο το κατοχικό σουξέ: «πατάω το κουμπί και βγαίνει μιά χοντρή και λέει στα παιδάκια νιξ φαϊ».

Προέλευση Η λέξη κεφίρ προέρχεται από μία των πάμπολλων διαλέκτων που ομιλούν οι περί τον Καύκασο εθνότητες. Πρόκειται για έναν μύκητα. Στην εμφάνιση θυμίζει τις φουντίτσες του κουνουπιδιού. Κάθε τέτοια φουντίτσα αποτελείται από εκατομμύρια μύκητες. Η παράδοση των παρακαυκάσιων λαών διηγείται ότι μιά μέρα πριν χιλιάδες χρόνια ένας κτηνοτρόφος είδε σε μιάν άκρη της στάνης του ένα παρατημένο από μέρες δερμάτινο ασκί, που μέσα του είχε ξεχαστεί λίγο γάλα. Στα τοιχώματα του ασκιού, κοντά στο γάλα, παρατήρησε αυτές τις άσπρες φουντίτσες. Από περιέργεια δοκίμασε το γάλα. Η γεύση τού θύμισε το γιαούρτι που έφτιαχνε. Μάζεψε προσεκτικά τις άσπρες φουντίτσες, έπλυνε το ασκί, έβαλε μέσα λίγο γάλα και τον μύκητα και το έκλεισε. Το άνοιξε την άλλη μέρα, δοκίμασε το ξυνισμένο γάλα και η γεύση του τον ενθουσίασε. Έτσι ξεκίνησε να φτιάχνεται το κεφίρ. Πρόκειται για ένα είδος ξυνόγαλα, αλλά πολύ ανώτερο σε διατροφική αξία από όλα τα άλλα γνωστά είδη, όπως το πολίτικο αριάνι και άλλα.

Ιδιότητες Το κεφίρ άρχισε να γίνεται γνωστό διεθνώς, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση και άρχισαν οι μαζικές μετακινήσεις των πληθυσμών της προς τις χώρες του δυτικού κόσμου. Στην Ελλάδα το έφεραν και το διέδωσαν οι παλινοστήσαντες ομογενείς μας Πόντιοι, που είχαν εκτοπιστεί από τον Στάλιν στις παρακαυκάσιες περιοχές. Ήταν όμως ήδη γνωστό στους «ψαγμένους» για τις θαυματουργές ιδιότητές του, αφού από την δεκαετία του ’70 ορισμένα από τα πανάκριβα ελβετικά κέντρα ανανέωσης στις Άλπεις, το χρησιμοποιούσαν στα προγράμματά τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εδώ και δεκαετίες η τροφή αυτή προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου, των διατροφολόγων και όλων όσων ασχολούνται με την φυσική διατροφή. Από Ρώσους, Αμερικανούς και Ευρωπαίους ερευνητές-ιατρούς που ανεζήτησαν το μυστικό της μακροζωίας των παρακαυκασίων πληθυσμών (υπεραιωνόβιοι) η κατανάλωση κεφίρ θεωρείται ως η κύρια αιτία, ενώ σε αυτό αποδίδονται και τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά καρκίνων στους κατοίκους αυτών των περιοχών. Μετά από μακρόχρονες έρευνες και παρατηρήσεις, είναι πλέον καταγεγραμμένο και παραδεκτό ότι έχει τις εξής ιδιότητες: – Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και το σωματικό βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα. – Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. – Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα – Θεωρείται ιδανικό για αθλούμενους και καταβάλλοντες έντονο σωματικό κόπο στην εργασία τους. – Μπορεί άνετα να προσληφθεί από ανθρώπους που λόγω ελλείψεως συγκεκριμμένου ενζύμου στον οργανισμό τους, δεν μπορούν να αφομοιώσουν το γάλα και τα παράγωγά του. – Ένα με δύο ποτήρια στο πρωινό, χορταίνουν και προσφέρουν δυνάμεις για το επόμενο δεκάωρο, ιδιότητα εξόχως χρήσιμη σε όσους προσπαθούν να αποφύγουν τα εκτός προγράμματος «τσιμπολογήματα». – Είναι εξόχως καταπραϋντικό ως επίθεμα σε ηλιακά εγκαύματα και σε εγκαύματα από καυτό νερό, ελαχιστοποιώντας τις δυσάρεστες επιπτώσεις όπως το ξεφλούδισμα του δέρματος και οι φουσκάλες. – Ενισχύει την υγεία της επιδερμίδας. – Με τροποποίηση του χρόνου ζυμώσεως βοηθά στην καταπολέμηση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας. Ο κανονικός χρόνος ζυμώσεως είναι 22-26 ώρες, αναλόγως της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και της αναλογίας ποσότητας του μύκητα με την ποσότητα γάλακτος. Ως υποβοηθητικό για την καταπολέμηση της διάρροιας συνιστάται το κεφίρ 48ωρης ζυμώσεως, ενώ για την δυσκοιλιότητα πρέπει να καταναλώνεται μετά από δωδεκάωρη ημι-ωρίμανση. Ανέφερα μόνο τις κύριες και πιό γνωστές ιδιότητες.

Τρόπος παρασκευής Γιά να φτιάχνετε το κεφίρ θα χρειαστείτε μιά γυάλα από εκείνες που κλείνουν αεροστεγώς, με λάστιχο στο κάτω μέρος του καπακιού. Μπορείτε να την βρείτε στα σουπερμάρκετ. Επίσης θα χρειαστείτε ένα σουρωτήρι από αυτά που σουρώνουμε τα μακαρόνια, κατά προτίμηση μεταλλικό ανοξείδωτο και μία μικρή πλαστική, ή -ακόμα καλύτερα- γυάλινη λεκάνη από αυτές που βάζουμε τις σαλάτες. Στο ξέπλυμα της γυάλας και του μύκητα δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σαπούνι, προς Θεού, μόνο άφθονο νερό και με πολύ καθαρά χέρια. Τοποθετούμε μέσα στη γυάλα και σε ένα λίτρο αγελαδινό γάλα με 3,5% λιπαρά (πλήρες), δύο φλυτζάνια του τσαγιού μύκητα κεφίρ, κλείνουμε τη γυάλα και την τοποθετούμε για 24 ώρες σε μέρος σκιερό και δροσερό. Ας πούμε, στο ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας. Μετά από 24 ώρες απασφαλίζουμε κι ανοίγουμε αργά το καπάκι της γυάλας. Θ’ ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος των αερίων της ζύμωσης που διαφεύγουν. Βγάζουμε το καπάκι από το μεταλλικό στεφάνι που το ενώνει με τη γυάλα, τοποθετούμε το σουρωτήρι πάνω στη λεκάνη κι αδειάζουμε το περιεχόμενο της γυάλας. Όταν στραγγίξει καλά (θα χρειαστεί να κουνάτε το σουρωτήρι πάνω από τη λεκάνη όπως κουνάνε την κοιλιά τους οι χορεύτριες του οριεντάλ), περνάμε το ξυνόγαλα σ’ ένα μπουκάλι με τη βοήθεια ενός χωνιού και βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο. Ξεπλένουμε καλά τον μύκητα μέσα στο σουρωτήρι και τον πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας ώστε να στραγγίξει καλά. Ξεπλένουμε καλά τη γυάλα, μόνο με νερό, τοποθετούμε τον μύκητα και το γάλα κ.ο.κ. Μπορείτε να πειραματισθείτε με τροποποιήσεις της ποσότητας του μύκητα και του γάλακτος, σε συνδυασμό με την αυξομείωση των ωρών ζυμώσεως, ώστε να επιτύχετε την επιθυμητή σε σας γεύση. Επίσης μπορείτε να το φτιάχνετε με γάλα 1,5% λιπαρά, αλλά μειώνονται κάπως οι ευεργετικές του ιδιότητες. Για τους πιό μερακλήδες προτείνω να δοκιμάσουν το κεφίρ προσθέτοντας στο φρέσκο γάλα που θα υποστεί ζύμωση ένα ποτήρι εβαπορέ. Γιά ένα λίτρο γάλα θα χρειαστείτε γυάλα χωρητικότητας τουλάχιστον δύο λίτρων, επειδή κατά την ζύμωση του κεφίρ εκλύονται αέρια και πρέπει στη γυάλα να υπάρχει αρκετό κενό περιθώριο από την στάθμη του γάλακτος ως το καπάκι. Γιά μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, εάν στο σπίτι μένουν περισσότεροι των δύο ενδιαφερομένων, υπάρχουν γυάλες των τριών και των πέντε λίτρων.

«Ταξιδιωτικές» οδηγίες Όποτε χρειαστεί να λείψετε από το σπίτι για λίγες μέρες ή και για χορταστικές διακοπές ενός μηνός και πλέον, και δεν θέλετε να κουβαλάτε μαζί σας το κεφίρ με τα σύνεργά του, κανένα πρόβλημα. Βάλτε το στη γυάλα με γάλα και στο ψυγείο (στη συντήρηση). Όταν με το καλό επιστρέψετε στο σπίτι, ο μύκητας επανέρχεται σε πλήρη δράση μετά από δύο με τρεις 48ωρες αλλαγές, στις οποίες δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε την κανονική ποσότητα γάλακτος. Βάζετε λιγότερο.

Που μπορούμε να το βρούμε Το γνήσιο κεφίρ κυκλοφορεί και διαδίδεται από χέρι σε χέρι και δεν έχει καμμία σχέση με κάτι συνονόματες «πατέντες» επιτήδειων που κυκλοφορούν τυποποιημένες στην αγορά υγιεινών προϊόντων διατροφής. Ωστόσο, ίσως το βρείτε σ’ εκείνα τα μαγαζιά υγιεινών προϊόντων που σέβονται τον πελάτη και τον εαυτό τους. Άλλωστε, όταν αρχίσετε να φτιάχνετε το κεφίρ, θα διαπιστώσετε ότι η «αποικία» των οικιακών μυκήτων σας θα πληθύνεται συνεχώς, οπότε καλό θα είναι να βρίσκετε φίλους και να τους δίνετε. Γι’ αυτό κρατείστε αυτό το τεύχος της «Εβδόμης», ώστε να βγάζετε φωτοτυπίες αυτής της σελίδας και να συνοδεύετε το δώρο σας με τις απαραίτητες οδηγίες. Καλή επιτυχία και θα με θυμηθείτε. Θα «κολλήσετε» με το κεφίρ.

 

ebdomi.com

%d bloggers like this:
More in Διατροφή, Θεραπείες, Υγεία
Τι προσφέρει στην υγεία μας ο made in Greece καφές φραπέ;

Ο καφές φραπέ είναι made in Greece, αφού εφευρέθηκε τυχαία, το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στην Θεσσαλονίκη. Εκτός από...

Close