με την επιμέλεια των δρ. Μαριανίκη Δορμπαράκη και Χαρίκλεια Μανουσάκη

Η δρ. Μαριανίκη Δορμπαράκη κι η Χαρίκλεια Μανουσάκη δημιούργησαν ένα εργαλείο διερεύνησης της ψυχής κι οργανώνουν ανάλογες ομάδες ανάλυσης κι επεξεργασίας των ψυχικών συναισθημάτων, μέσω κειμένων της κλασσικής και της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ένα λογοτεχνικό κείμενο «δανείζει» τη δομή και το ύφος που χρειάζεται η ανθρώπινη ψυχή για να σκιαγραφήσει και να κατανοήσει την πραγματικότητα της. Τα προσεκτικά επιλεγμένα λογοτεχνικά κείμενα θα βοηθήσουν στη νοηματοδότηση εμπειριών ζωής. Οι συντονίστριες διεργάζονται με ασφαλή τρόπο τη συναισθηματική κατάθεση των συμμετεχόντων μελών της ομάδας, τη δυναμική της, ενώ συγχρόνως επιτρέπουν στον συμμετέχοντα να διεισδύσει στις διεργασίες του ασυνειδήτου του, να «ανακαλύψουν» τα προσωπικά τους μοτίβα, να τα κατανοήσουν μέσω της χρήσης των αρχετύπων και των συμβόλων και, μέσα από τις διεργασίες της ομάδας, να αποφασίσουν εάν θα επιλέξουν να ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία έκφρασης κι ερμηνείας στο μέλλον.

Τα κείμενα που επιλέγονται είναι σε αρμονία με την ηθική, τον πολιτισμό και τη θέση των φύλων της εποχής και του τόπου που γράφτηκαν, ενώ εξακολουθούν να είναι επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Με τον τρόπο αυτόν οι συμμετέχοντες ταυτίζονται με την εξεταζόμενη λογοτεχνική φιγούρα, η οποία τους βοηθά στην αντίληψη και την ερμηνεία παρόμοιων, στην προσωπική τους ζωή, καταστάσεων.

Ενδεικτικά, η επιλογή αφορά σε κείμενα των: Σαπφώ, Boccaccio, De Sade, Sacher-Masoch, Apollinaire, Lawrence, Bataille, Καβάφη, Εμπειρίκο, Ελύτη κ.α. Παράλληλα, θα διερευνηθεί το ερωτικό στοιχείο στη μεσαιωνική, νεότερη και σύγχρονη λογοτεχνία, καθώς και το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο εντός του οποίου συντίθεται το κάθε έργο.

Λίγα λόγια για τις Συντονίστριες της Ομάδας

Η Μαριανίκη Δορμπαράκη σπούδασε Φιλολογία και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στη Γερμανία, όπου έλαβε το διδακτορικό της από το Goethe-Universität (Frankfurt am Main), ενώ δίδαξε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεατρική παιδεία, το θεατρικό παιχνίδι, το παραμύθι και την παιδαγωγική. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόσφατα (2014) εξέδωσε την ερμηνευτική μελέτη της με γενικό τίτλο “Bernard-Marie Koltès. Φαλλός του ήλιου: Ρομπέρτο Τσούκκο”.

Ανέλαβε τη δραματουργική επεξεργασία αρκετών παραστάσεων και ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία σε εναλλακτικά φεστιβάλ με πειραματικές και επαγγελματικές ομάδες. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η δυναμική του λόγου και η αντιπαράθεση του δρώμενου με το γραπτό, ενώ συνάμα -λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής της με την ψυχανάλυση και τις σχετικές σπουδές της- ασχολείται με την ψυχαναλυτική ερμηνευτική και τις πρακτικές της εφαρμογές στη λογοτεχνία, στο θέατρο και εν γένει στην τέχνη. Μένει στην Αθήνα και αυτή την περίοδο εισηγείται σεμινάρια στο πλαίσιο της θεατρικής ιστορίας και ερμηνείας, καθώς και της λογοτεχνίας και της δημιουργικής γραφής.

Η Χαρίκλεια Μανουσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Παρότι οι αρχικές της σπουδές αφορούν στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ειδικών Έργων, με εξειδίκευση στα Διεθνή Χρηματοοικονομικά και το Marketing, η ψυχολογία παρέμενε πάντοτε η μεγάλη της αγάπη. Ως εκ τούτου, εκπαιδεύτηκε σε πολλές συμβουλευτικές προσεγγίσεις και ψυχολογικές θεωρίες (γνωσιακή, προσωποκεντρική, αναπτυξιακή, συστημική κι οικογενειακή, συστημική αναπαράσταση, emotional freedom techniques, solutions focus coaching, marte meo, νευρογλωσσικό προγραμματισμό, θεωρία σχημάτων, παιγνιοθεραπεία, νευροεπιστήμες), ώστε να έχει τη δυνατότητα, μέσα από διαφορετικούς δρόμους επικοινωνίας κι έκφρασης να προσεγγίζει και να στηρίζει την ανθρώπινη ψυχή.

Επιπρόσθετα, είναι επιστημονική συνεργάτης σε θέματα ψυχικής υγείας σε διαφόρους φορείς υγείας, αρθρογραφεί σε έγκυρα περιοδικά, ασχολείται με την ψυχοεκπαίδευση σε θέματα επικοινωνίας, ανθρωπιστικής ψυχολογίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ενώ συγχρόνως συμμετέχει στο ερευνητικό έργο δύο σημαντικών κέντρων ερευνών σε θέματα ψυχικής υγείας κι ανθρώπινων σχέσεων.

Έχει διαμορφώσει μία προσωπική στάση απέναντι στην παροχή στήριξης στον άνθρωπο και έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά. Στο χώρο της ψυχικής υγείας και της επικοινωνίας, εργάζεται με σκοπό να επανεισάγει το συναίσθημα στο πεδίο της αλληλεπίδρασης των ανθρώπινων σχέσεων, διευκολύνοντας την αλλαγή που οι συμβουλευόμενοι αναζητούν στη ζωή τους.

Η Χαρίκλεια Μανουσάκη είναι μέλος της European Coaching and Mentoring Association, του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, του Chartered Management Institute και του Chartered Institute of Marketing, της i4u Mentoring Network, του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης.

Πληροφορίες και Συμμετοχές
Χαρίκλεια Μανουσάκη, [email protected], 697 44 77 556

 

 
%d bloggers like this:
More in ψυχολογία
Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν μία γυναίκα στην αίτηση διαζυγίου;

Για ποιους λόγους μία γυναίκα που ερωτεύτηκε, συνδέθηκε με έναν άνδρα, μοιράστηκε τη ζωή και τα συναισθήματα της, βρίσκεται στη...

Close