Η  ψυχολογία είναι το παν! Το κλειδί που μπορεί να ξεκλειδώσει κόσμους ολόκληρους ή να σε απομονώσει από την ίδια τη ζωή.
Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το πώς νιώθεις είναι το περιβάλλον σου. Με ποιους ανθρώπους έχεις επιλέξει να συναναστρέφεσαι, ο οικογενειακός σου περίγυρος, φίλοι, συνάδελφοι κ.α. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθείς να περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που σε αγαπούνσε στηρίζουν και έχουν τη διάθεση να σε ενθαρρύνουν.
Πολλές φορές συναντάμε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Ή που ακόμα κι αν λένε πως μας αγαπούν, καταλήγουν να μας βλάπτουν. Είναι άνθρωποι αρνητικοί, επικριτικοί, που πάντα θα βρουν κάτι για να γκρινιάξουν ή κάτι δυσάρεστο για να μας πουν. Που εστιάζουν σε προβλήματα και που τα ανασκαλεύουν διαρκώς γιατί τους ευχαριστεί να μεμψιμοιρούν.
Αυτοί είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι.
Οι τοξικοί άνθρωποι – ή αλλιώς ψυχολογικά βαμπίρ – προσπαθούν να είναι δίπλα μας για να μας ρουφούν διαρκώς ενέργεια και να τρέφονται από τη δική μας ζωή γιατί έτσι τους βολεύει. Συχνά δεν έχουν αυτοεκτίμηση και δεν ξέρουν να αγαπούν.
Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να υπάρχουν ακόμα και στην οικογένειά μας. Δύσκολα θα παραδεχτούμε οτι ενδεχομένως έχουμε τέτοιους γονείς, αδέρφια ή άλλους συγγενείς που κάθε φορά που τους βλέπουμε γεμίζουμε αρνητική ενέργεια.  Το γεγονός αυτό μας θλίβει και μας θυμώνει.
Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορέσουμε να δούμε καθαρά αν υπάρχουν στη ζωή μας τοξικοί άνθρωποι και και να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι αυτοί.
Το δεύτερο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να απαγκιστρωθούμε ψυχολογικά από εκείνους. Αν δεν μπορούμε να τους απομακρύνουμε τότε πρέπει να εξασκηθούμε έτσι ώστε να μη μας επηρεάζουν. Να μην καταναλώνουμε όλη μας την ενέργεια προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε ή να τους αλλάξουμε γιατί οι ίδιοιδε θέλουν να βοηθηθούν και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν. Η συμπεριφορά τους είναι επιλογή τους.
Να μην πέφτουμε στην παγίδα να τους λυπόμαστε επειδή προκαλούν τις ενοχές και την καλή μας την καρδιά.
Οφείλουμε να απενοχοποιηθούμε. Να βάλουμε όρια και να υπερασπιστούμε τη δική μας ψυχική υγεία.
Το οφείλουμε στον εαυτό μας, στο σύντροφό μας, στην οικογένεια που θα δημιουργήσουμε. Στους ανθρώπους που θα μας αγαπήσουν και θα έρθουν στη ζωή μας. Αν δεν σταματήσουμε το φαύλο κύκλο, αργά ή γρήγορα θα γίνουμε κι εμείς τοξικοί στις ζωές των φίλων και των παιδιών μας χωρίς να το καταλάβουμε.
Το να σπάσουμε τα δεσμά μας με τέτοιους ανθρώπους μπορεί να μας φαίνεται βουνό. Όμως είναι κι αυτό μια ώριμη και γενναία απόφαση ζωής!
Ναι, χρειάζεται δύναμη. Πίστη και αρκετή υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις δουλειά, να φύγεις από το πατρικό σου σπίτι, να χαλάσεις μια φιλία ετών, να χωρίσεις.. Αλλά αν το κάνεις συνειδητά, επειδή νιώθεις οτι η σχέση που είχες ήταν τοξική, είναι μια πράξη σεβασμού και αγάπης προς τον εαυτό σου.
  • Δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος λοιπόν. Απομάκρυνση τοξικών χαρακτήρων και μοίρασμα ωφέλιμου χρόνου με φίλους και αγαπημένους.  Ανθρώπους που κρατάμε στη ζωή μας γιατί μας εμπνέουν και εμπιστευόμαστε. Που μας δίνουν κίνητρα, χαρά και υποστήριξη.
Ποιοί είναι αυτοί και πώς θα τους ξεχωρίσουμε ; Η καρδιά μας ξέρει πολύ καλά.. Φτάνει να την ακούμε.
Ακολουθεί, ενδιαφέρουσα έρευνα για τους τοξικούς φίλους, από τοclickatlife.gr

Γιατί οι «τοξικοί» φίλοι μας κάνουν κακό;

 

Οι «τοξικοί» φίλοι βλάπτουν ανεπανόρθωτα την υγεία ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες μετά από έρευνά του σε 122 υγιείς ενήλικες.

Στους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να καταγράψουν για 8 συνεχόμενες ημέρες τις κοινωνικές τους δραστηριότητες (που έβγαιναν, με ποιους, πώς διασκέδαζαν, πόσο καιρό γνώριζαν τους φίλους με τους οποίους σύχναζαν κ.α.).

Τα αποτελέσματα της πρωτότυπης έρευνας ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Όσοι διασκέδαζαν στην προσωπική τους ζωή παρέα με «τοξικούς» φίλους, είχαν υψηλότερο ποσοστό από φλεγμονώδεις πρωτεϊνες στον οργανισμό τους, που ευθύνονται κατά μεγάλο βαθμό για τις καρδιοπάθειες, την κατάθλιψη, και πολλές μορφές καρκίνου, συγκριτικά με όλους είχαν υγιείς φιλικές σχέσεις.

Πώς θα αναγνωρίσουμε έναν «τοξικό» φίλο;

Μπορεί να μην έχετε καν καταλάβει την κακή επίδραση που έχει ένας τοξικός φίλος στη ζωή σας. Ίσως γιατί αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα, εξιδανικεύοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πώς υπάρχουν πολλά είδη «τοξικότητας» στις φιλικές ανθρώπινες σχέσεις. Αρχικά, ένας τοξικός φίλος μπορεί να είναι κάποιος που θα σας εξυψώσει με ένα ευχάριστο κομπλιμέντο (π.χ. πόσο σου πάει το νέο σου χτένισμα) ενώ στη συνέχεια θα σας «προσγειώσει» απότομα (γιατί με το προηγούμενο ήσουν χάλια)-αλλά ως «καλός» φίλος δεν σας το είχε πει…

Είναι ο άνθρωπος που σας ανταγωνίζεται διαρκώς στη δουλειά, στις επιτυχίες, στα χρήματα, στην προσωπική ζωή (καλό το αμάξι που αγόρασες, αλλά εγώ προτιμώ να πάρω κάτι καλύτερο). Προσπαθεί να σας μειώσει με το «γάντι», εξυψώνοντας διαρκώς τον εαυτό του.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του «τοξικού» φίλου είναι η ανάγκη του να εξυψώνει τον τρόπο ζωής του, υποβαθμίζοντας τον δικό σας. Ενδεχομένως και να σας παροτρύνει σε συνήθειες που δεν είχατε ως τώρα, μόνο και μόνο για να αποκτήσει «οπαδούς».

Είναι εκείνος που αρκείται στα πολλά λόγια, χωρίς να προχωρά σε πράξεις. Εκείνος που όπως ήδη έχετε καταλάβει δεν μπορείτε να υπολογίζετε για τίποτα. Υπόσχεται πως θα στείλει κάποιον να σας βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά πάντα κάτι τυχαίνει. Θα σας δανείσει χρήματα σε μια αναποδιά σας, αλλά χάλασε η κάρτα ανάληψης μετρητών…

Σε γενικές γραμμές, ως «τοξικοί» χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο περνούν «διπλά» μηνύματα βάζοντας τους άλλους σε σκέψεις ή κάνοντάς τους να νιώθουν υποτιμημένοι ή «λίγοι» συγκριτικά με αυτούς.

Τι πρέπει να κάνετε;

Αρχικά να διαπιστώσετε αν όντως πρόκειται για «τοξικούς» φίλους. Και αυτό είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε και κανείς άλλος. Τσεκάρετε τα συναισθήματα σας κάθε φορά που δέχεστε μια «επίθεση» από τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας. Αν αμέσως σας χαρακτηρίζουν ψυχολογικές μεταπτώσεις (χαρά και μετά λύπη, αίσθημα μείωσης κ.λπ.), τότε μάλλον η παρέα σας είναι ιδιαίτερα «τοξική».

Ποια είναι η λύση; Δεν σας το λέμε εμείς αλλά το υποστηρίζουν με θέρμη, οι επιστήμονες. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να… τους βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας. Η καθηγήτρια Jessica Chiang, επικεφαλής της έρευνας του UCLA, αναφέρει: «πιστεύουμε πως το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεϊνες αν συναναστρεφόμαστε με τοξικούς φίλους. Και η μόνη λύση δεν είναι άλλη από την πλήρη διακοπή οποιαδήποτε σχέσης μαζί τους».

Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται, η επιστήμη είναι κατηγορηματική. Οι τοξικοί άνθρωποι, «δηλητηριάζουν» τους γύρω τους αργά αλλά σταθερά. Και η απομάκρυνση από αυτούς αποτελεί την καλύτερη προστασία όχι μόνο για την ψυχολογία αλλά και για την υγεία μας.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]

Ομάδα neadiatrofis.gr

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Έλαια, Για Υπέροχα Μαλλιά http://www.mystikavotana.gr

%d bloggers like this:
More in Σχέσεις, Υγεία, ψυχολογία
Όρνιθες ζουν υπό άθλιες συνθήκες στις παράνομες κλωβοστοιχίες σε Ελλάδα και Ιταλία

Ένα χρόνο μετά την πανευρωπαϊκή απαγόρευση των συμβατικών κλωβοστοιχιών, η Ελλάδα και η Ιταλία υπονομεύουν τη θέση της Ευρώπης παγκοσμίως όσον...

Close