Στις γιορτές υπάρχουν πολλοί πειρασμοί και σύμφωνα με κλινικές μελέτες κατά τη διάρκεια των γιορτών υπάρχει κατά μέσο όρο μια αύξηση βάρους της τάξεως του 1- 1 ½ κιλού.

Η βασική αιτία είναι η υπερκατανάλωση φαγητού και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα. Το αλκοόλ είναι άφθονο όπου κανείς δεν περιορίζεται σε ένα ποτηράκι κρασί, διάφορα πλούσια σε λιπαρά ορεκτικά όπως επίσης τα γλυκά δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Άλλος επιβαρυντικός παράγοντας κατά τη διάρκεια των γιορτών που είναι βασικός εχθρός του βάρους είναι η ακινησία. Φτάνει να είμαστε σε μια πολυθρόνα ή στην καρέκλα για ώρες περιτριγυρισμένοι από πολλούς διατροφικούς πειρασμούς.
Η Αγγελική Γαρνέλη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, μας παραθέτει 10 σημαντικές συμβουλές όπου θα μας βοηθήσουν να φθάσουμε πιο κοντά στο επιθυμητό βάρος.

Απώλεια βάρους

10 Συμβουλές για απώλεια βάρους μετά τις γιορτές.

  1. Η δίαιτα που θα ακολουθηθεί δεν πρέπει να είναι ακραία και πολύ αυστηρή.
    Οι ακραίες υποθερμιδικές δίαιτες, οι δίαιτες με ακραία σύσταση και περίεργα βοηθήματα, οι ‘χημικές’ (πρωτεινικές) δίαιτες και οι μονοφαγικές δίαιτες όπως να τρώς σούπα όλη μέρα ή φρούτα ή γενικότερα αυτές που υπόσχονται μαγικά αποτελέσματα έχουν συνήθως πρόσκαιρα αποτελέσματα με απώλεια κυρίως υγρών και μυών και όχι λίπους. Τέτοιου είδους δίαιτες έχουν αξιολογηθεί από διάφορες μελέτες και αυτό που έχει βρεθεί είναι σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και σοβαρά προβλήματα υγείας όπως αναιμία, τριχόπτωση κ.α. αν ακολουθούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η επαναπρόσληψη κιλών μετά τη διακοπή της δίαιτας είναι σχεδόν βέβαιη.
  2. Διατροφή με βάση τις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας.
    Το πρόγραμμα διατροφής που θα επιλέξει να ακολουθήσει κάποιος είναι πολύ βασικό να βασίζεται στον δικό του τρόπο ζωής, στις δικές του συνήθειες και προτιμήσεις. Απαραίτητο είναι να υπάρχουν τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων ούτως ώστε το άτομο να μην στερείται βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά και να μην δημιουργούνται στερητικά σύνδρομα.
  3. Μικρά και συχνά γεύματα.
    Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που γίνεται είναι η παράλειψη γευμάτων και ειδικά κατα τη διάρκεια των γιορτών που τα ωράρια γευμάτων είναι πολύ άστατα. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι μπορεί κάποιος να είναι πολύ πιο επιρρεπής στα τσιμπολογήματα και να μην μπορεί να ελέγξει τις ποσότητες στα γεύματα που καταναλώνει. Καλό είναι λοιπόν να μπεί ένα πρόγραμμα στην διατροφή έχοντας 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα.
    Το πρωινό ενώ στην Ελλάδα είναι μια σπάνια συνήθεια, είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται με τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους ενώ αντίθετα άτομα που δεν τρώνε πρωινό έχουν την τάση να έχουν πιο αυξημένο βάρος.
  4. Περιορίστε τις μερίδες σας.
    Οι μερίδες φαγητού είναι το α και το ω στην προσπάθεια κάποιου να πετύχει κάποια απώλεια βάρους. Αν κάποιος τρώει το ίδιο με αυτό που καίει παρόλο που μπορεί η διατροφή του να είναι ποιοτική δεν θα καταφέρει να πετύχει έστω και την παραμικρή απώλεια βάρους.
  5. Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, σαλάτες, λαδερά, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης.
    Στις γιορτές οι φυτικές ίνες περιορίζονται σημαντικά οι οποίες αυτό που κάνουν είναι να παρέχουν το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή να μας χορταίνουν και να μας βοηθάνε στο να μην τσιμπολογάμε. Οπότε οι φυτικές ίνες πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν στο διαιτολόγιο και παρακάτω αναγράφονται κάποιες συμβουλές αύξησης φυτικών ινών.
    3 φρούτα την ημέρα σαν σνακ.
    Να ξεκινάτε το γεύμα σας με τη σαλάτα.
    Να καταναλώνετε δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, φαγόπυρο για πρωινό.
    Να επιλέγετε αμυλούχα ολικής άλεσης όπως ψωμί, μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, πλιγούρι κ.α.

όλες οι συμβουλές για την απώλεια βάρους στο medtips.gr!

 
%d bloggers like this:
More in Uncategorized
Πρωκτική ραγάδα

Η πρωκτική ραγάδα είναι μια σχετικά μικρή βλάβη που εντοπίζεται στην είσοδο του πρωκτού αλλά προκαλεί δυσανάλογα έντονα συμπτώματα στον πάσχοντα. Το...

Close