Ένας πραγματικός φίλος ποτέ δεν μας εκμεταλλεύεται η μας χρησιμοποιεί. Αυτό είναι κανόνας. Αλλά ούτε και εμείς πρέπει να χρησιμοποιούμε αντίστοιχα του φίλους μας εάν θέλουμε να διατηρήσουμε μια σωστή και πραγματική φιλία που είναι πολύτιμη και ίσως και δυσεύρετη στις μέρες μας. Για να καταλάβετε εάν εκμεταλλεύεστε ή εάν γίνεστε αντικείμενο της εκμετάλλευσης των φίλων σας ρωτήστε τον εαυτό σας και απαντήστε ειλικρινά στα πιο κάτω ερωτήματα:

1. Όταν βγαίνετε πάτε πάντα σε μέρη που ο / η φίλος / φίλη σας επιλέγει; Εάν η απάντηση σας είναι θετική , τότε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσετε την σχέση με το φιλικό σας πρόσωπο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας εκμεταλλεύεται , αλλά εσείς μπορεί να μην έχετε ξεκαθαρίσει την θέση σας ως προς στο τι προτιμάτε και τι όχι. Καιρός λοιπόν να συζητήσετε!
2. Μήπως το χιούμορ του / της φίλης σας απέναντι σας , σας μειώνει ή σας κάνει να αισθάνεστε άβολα; Προσοχή! Μπορεί το χιούμορ ή το πείραγμα να μην είναι τόσο αθώο αλλά να έχει σαν στόχο πραγματικά να σας μειώσει. Συζητήστε το. Εξηγείστε τι σας ενοχλεί και τι όχι. Βάλτε τα δικά σας όρια . Εάν το φιλικό σας πρόσωπο δεν σεβαστεί την επιθυμία σας , τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το κατά πόσο αυτή η φιλία σας καλύπτει.
3. Μήπως ο φίλος/ φίλη σας ,απολαμβάνουν σας διορθώνουν όταν μιλάτε και ειδικά μπροστά σε άλλους ; Mήπως σας κάνει να αισθάνεστε μειονεκτικά ; Πάλι εδώ αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με την περίπτωση του χιούμορ. Συζητήστε το και δεχτείτε την απολογία του φιλικού σας προσώπου εάν άθελα του σας στεναχωρεί.

4. Μήπως ο φίλος / η φίλη σας , γκρινιάζουν συνεχώς για την κακοτυχία τους , για το πόσο άσχημη είναι η ζωή τους , για το πόσο δυστυχισμένοι είναι και γιατί η ζωή να είναι τόσο άδικη με αυτούς; Εδώ πάλι υπάρχει πρόβλημα , γιατί με αυτή τους την συμπεριφορά σας υποβάλλουν σε ψυχολογική βία , σε ένα είδος ψυχολογικού εκβιασμού που σας αναγκάζει να δέχεστε τα πάντα από αυτούς και να προσπαθείτε να δεχτείτε και να ανεχτείτε τις λανθασμένες τους συμπεριφορές , απλά και μόνο γιατί δεν θέλετε να τους επιφορτίσετε άλλο την ήδη δυστυχισμένη ζωή τους. Σ αυτή την περίπτωση μιλήστε τους ανοιχτά. Εξηγείστε τους ότι όσο και αν τους αγαπάτε θα τους λετε την αλήθεια χωρίς να έχετε καμία πρόθεση να τους πληγώσετε. Μην ξεχνάτε , οι σωστές εξηγήσεις είναι οι καλύτερες βάσεις για μια πραγματική φιλία.
Όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν είναι συμπεριφορές οι οποίες θα πρέπει να υπάρχουν σε μια φιλική σχέση. Εάν εμείς υιοθετούμε αυτές τις συμπεριφορές απέναντι στα φιλικά μας πρόσωπα τότε αυτομάτως σημαίνει πως εμείς τους εκμεταλλευόμαστε. Οι φίλοι εκμεταλλευτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες :

Ο φίλος που σας εκμεταλλεύεται μέσο κάποιας ανάγκης που σας δημιουργεί. Δηλαδή,
σας καθοδηγεί ως το προς να στηρίζεται βασικές λειτουργίες ή ασχολίες σας πάνω του ούτως ώστε να είναι αναντικατάστατος για σας.

Η δεύτερη κατηγορία φίλων εκμεταλλευτών , είναι οι φίλοι οι οποίοι θέλουν να πάρουν το πάνω χέρι στην φιλική σας σχέση και κατ επέκταση να καθορίζουν την ζωή και τις κινήσεις σας.

Και τέλος , στην Τρίτη κατηγορία φίλων εκμεταλλευτών , είναι οι φίλοι που παρουσιάζουν τον εαυτό τους τόσο αδύναμο και τόσο εξαρτημένο από εσάς , δημιουργώντας σας έτσι ένα αίσθημα ευθύνης απέναντι τους που σας εμποδίζει από το να λειτουργήσετε φυσιολογικά σε κάποιες ιδιάζουσες καταστάσεις.

Μήπως οι πιο πάνω συμπεριφορές σας θυμίζουν κάτι;

http://www.sxeseis.gr

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Έλαια, Αιθέρια Έλαια http://www.mystikavotana.gr

Tagged with:
 
%d bloggers like this:
More in Σχέσεις, ψυχολογία
Συνεύρεση…μιας νύχτας! Δείτε αναλυτικά ποια ζώδια το κάνουν και ποια όχι!

Συνεύρεση ...μιας νύχτας! Δεν είναι ίσως πάντα μια άσχημη ιδέα, αλλά...το κάνει ή δεν το κάνει; Καλοκαιράκι, σε κλαμπ κοντά...

Close