Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Αρθρο του Κωνσταντίνου Τσάφου, παγκόσμιου πρωταθλητή Body Fitness

Πολλοί άνθρωποι από τον χώρο της γυμναστικής, θεωρούν φρόνιμο να.. “ξεφεύγουν” μια μέρα της εβδομάδας  από το καθημερινό τους υγιεινό διατροφολόγιο και πολύ σωστά κάνουν αλλά δυστυχώς για τους περισσότερους εξ’ αυτών,  επιλέγουν τον λάθος τρόπο! Ο οργανισμός καθ’ όλη την διάρκεια της εβομάδας, “βομβαρδίζεται” διαρκώς από πληθώρα τροφών  πλούσιων σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά! Αυτό κρίνεται φυσιολογικό αν όχι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία  του για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάλογες απαιτήσεις τις οποίες εμείς οι ίδιοι ορίζουμε βάσει προγράμματος! Όσο όμως υγιεινά και να τρώμε, ο οργανισμός δεν παύει να λειτουργεί συνέχεια (το ποσοστό αυξάνεται σε εκείνους που έχουν πάρει την γυμναστική στα σοβαρά, βλ. γεύματα ανά 2-3 ώρες) με αποτέλεσμα να κουράζονται περισσότερο ζωτικά όργανα ύψιστης σημασίας όπως η καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι και όσα ειδικά συμπληρώματα διατροφής και να καταναλώσουμε για τον λόγο αυτόν, δεν παύουν να χρειάζονται και αυτά με την σειρά τους, μια διεργασία απο τον οργανισμό μας για να διασπαστούν και να αφομοιωθούν!

Μην ξεχνάτε πως όταν κουράζεται ο οργανισμός, όλα τα όργανα υπολειτουργούν, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, τα κύτταρα οξειδώνονται και το σώμα τελικώς ταλαιπωρείται αντί να επωφελείται από αυτά που του προσφέρουμε! Όπως λοιπόν οι σκελετικοί μας μυς έχουν την ανάγκη από ένα μικρό “διάλειμμα” 1-2 ημερών μέσα στην εβδομάδα, έτσι έχει και ο καρδιακός μυς καθώς και τα λοιπά προαναφερθέντα ζωτικά όργανα!

Από την μία, ένας έμπειρός αθλητής θα μπορούσε εύκολα να αντιληφθεί εγκαίρως το προοίμιο μιας τέτοιας φάσης και να προλάβει την εκδήλωση μιας κόπωσης μόνο και μόνο από την διαφοροποίηση της συμπεριφοράς του σώματός του στις επικείμενες δραστηριότητες στις οποίες εκτίθεται! Από την άλλη, κάποιος με έλλειψη εμπειρίας στον χώρο, επειδή δεν έχει μάθει ακόμη πως αντιδρά το σώμα του σε κάθε λογής φάση είναι σχετικά εύκολο να αποπλανηθεί και να κουράσει τον οργανισμό του είτε από υπερπροπόνηση είτε από υπερβολική κατανάλωση τροφών (δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε εκείνους που δεν τρέφονται επαρκώς), πολύ περισσότερο δε, την περίοδο εκείνη που απαιτείται περισσότερη θερμιδική πρόσληψη και πιο έντονη άσκηση για εναπόθεση περισσότερης μάζας!

Σε κάθε περίπτωση μια γενική εξέταση αίματος αρχικά κάθε 4-6 μήνες περίπου και εν συνεχεία καθ’ έτος και εφόσον έχουν ληφθεί τα παρακάτω μέτρα πρόληψης-ξεκούρασης και εντείνοντας πιο πολύ την προσοχή μας στους δείκτες τρανσαμινασών, ουρίας καθώς και της  κρεατινικής κυνάσης, μπορούμε να έχουμε μια κλινική εικόνα για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται εκείνη την στιγμή ο οργανισμός και να εκτιμήσουμε γενικότερα την μέχρι τότε πορεία μας στα πλαίσια της εκάστοτε περιόδου! Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν θα πρότεινα μια μέρα της εβδομάδος (και αναφέρομαι σαφώς σε εκείνη την ημέρα που θα ανυπομονείτε πιθανότερα να απολαύσετε κάτι διαφορετικό και πιο νόστιμο), όχι μόνο να ΜΗΝ το κάνετε, αλλά και να καταφύγετε επιτέλους στην πλήρη  αποτοξίνωση του οργανισμού διαμέσου της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε αλκαλικό Ph όπως φρούτων και λαχανικών μονάχα καθώς και άφθονου πόσιμου νερού! Έτσι πέρα από το ότι θα αποτοξινώσετε επαρκώς τον οργανισμό σας για το υπόλοιπο της εβδομάδας, θα τον “ξεμπλοκάρετε”  κιόλας από το διατροφολόγοι ρουτίνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποφεύγοντας συνάμα και μια πιθανή κέτωση ανάλογα την περίοδο!

Θα συμβούλευα επίσης την παραπάνω ημέρα να απέχετε αυστηρά από κάθε είδους σωματική δραστηριότητα και όχι μόνο θα ξεκουραστείτε και δεν θα χάσετε μυϊκό ιστό παρά την μηδαμινή λήψη πρωτείνης αλλά παράλληλα θα προετοιμάσετε το σώμα σας σε για ένα ανατολικότερο περιβάλλον! Όσο για τον ψυχολογικό παράγοντα της επιθυμίας για γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό, μπορεί να περιμένει μέχρι την περίοδο των γιορτών και των διακοπών!!

 

Μυστικά Βότανα
Βότανα, Υπερτροφές, Διατροφή, Έλαια, Αιθέρια Έλαια www.mystikavotana.gr
Tagged with:
 
More in Άνδρες, Διατροφή, Υγεία
Η δύσκολη και μοναδική σχέση πατέρα – γιου

Λέμε συνήθως ότι τα αγόρια αγαπάνε τη μαμά, είναι μαμάκηδες και άλλα τέτοια! Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά αγαπάνε...

Close