Κάντην σύμμαχο στη υγεία και τη διατροφή σου  

Υπήρξαν τροφή και φάρμακο για τους Αζτέκους, τους Μάγια και τους Ίνκας -για εκείνους Chia σήμαινε «δύναμη». Οι σπόροι Chia έρχονται σήμερα να ξαναγνωρίσουν τη δόξα του παρελθόντος και να «λατρευτούν» σαν ιερά πνεύματα που προστατεύουν την υγεία μας.

 

Οι σπόροι Chia – τους οποίους προτείνει και ο celebrity δερματολόγος Dr. Perricone ως super τροφή-  ανήκουν στην οικογένεια της μέντας και πρόκειται για ένα φυτό που αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές Ω λιπαρών οξέων καθώς και πρωτεΐνης, την οποία περιέχει περίπου σε διπλή δόση από κάθε άλλο καρπό ή σπόρο! Όμως, για αυτό που φημίζονται περισσότερο είναι οι ξεχωριστές ιδιότητες που έχουν συνολικά για το σώμα και τον οργανισμό μας. Γνώρισε, λοιπόν, τους Chia seeds και δες πώς μπορείς να τους εντάξεις στο μενού σου!

H μαγική σύστασή τους

Είναι πολύ περισσότερο από άλλες τροφές πλούσιοι σε Ωμέγα3 και Ωμέγα6 λιπαράασβέστιο σε μορφή όμως που εισχωρεί στα οστά, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες (τουλάχιστον 3 φορές περισσότερες από τα μούρα) και βέβαια, πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας.

Η προσφορά τους στην υγεία σου

Τι μπορεί να σου δώσει αυτός ο μικροσκοπικός αλλά σχεδόν θαυματουργός σπόρος που θυμίζει μικρογραφία φασολιού; Οι έρευνες έχουν δείξει πως είναι μια πολύ καλή πηγή ινών που μπορεί να βοηθήσει σεπροβλήματα δυσκοιλιότητας αλλά και να καθαρίσει τη πεπτική οδό. O κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Γιώργος Λάντις μάς λέει πιο συγκεκριμένα: «Η άπεπτη φυτική ίνα λειτουργεί ως τσουγκράνα η οποία σκάβει και καθαρίζει το έντερο παρασύροντας τις τοξίνες. Επίσης, η ικανότητά τους να συγκρατούν νερό τις καθιστά πολύ σημαντικές στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και καθαρίζοντας το έντερο μειώνεται και η πιθανότητα φλεγμονής των τυχών εκκολπωμάτων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκκολπωματίτιδα».

Ακόμα είναι μια πολύ καλή τροφή για τον σακχαρώδη διαβήτη, αφού πετυχαίνει να ισορροπήσει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα. Ο διατροφολόγος τονίζει: «Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας σε Ω3 καταπολεμούν τη χρόνια φλεγμονή και έχουν συνδυαστεί με βελτίωση σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα. Επίσης, τα Ω λιπαρά οξέα έχουν συνδυαστεί με την καλή υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος». Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά αποτελεί ένα είδος συστατικού συντήρησης με αποτέλεσμα το φυτό να μην χρειάζεται φυτοφάρμακα για να προφυλαχτεί από τα ζουζούνια και άρα να αποτελεί μια πολύ καθαρή τροφή.

Έχουν όμως και την διαιτητική πλευρά τους αφού μπορείς να τους προσθέσεις στο πιάτο σου και, χωρίς να αλλάξουν τη γεύση του φαγητού σου, να σε κάνουν να νιώθεις πιο γρήγορα πλήρης, αφού πετυχαίνουν την αργή αποδέσμευση των υδατανθράκων. «Η πολύ υψηλή συγκέντρωση σε φυτική ίνα τους καθιστά ιδανικούς συμμάχους κατά της λιγούρας επειδή η φυτική ίνα όταν αναμιγνύεται με το περιεχόμενο του στομάχου προκαλεί πιο αργή εκκένωση προς το έντερο με αποτέλεσμα το αίσθημα του κορεσμού να διαρκεί για περισσότερη ώρα» υπογραμμίζει ο ειδικός. Παράλληλα, είναι η ιδανική τροφή για όσους γυμνάζονται ή είναι αθλητές αφού αυξάνουν την αντοχή, κρατούν το σώμα ενυδατωμένο και τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.

 

Πού θα τους βρεις και πώς μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις

Τους σπόρους Chia θα τους βρεις σε καταστήματα οργανικών τροφών ή να τους παραγγείλεις online. Μπορείς να τους αλέσεις και να τους μετατρέψεις εύκολα σε ζελέ – απλώς προσθέτοντας νερό- το οποίο εν συνεχεία θα προσθέτεις σε πολλές συνταγές σου και στα γεύματά σου μέσα στην μέρα. Η ικανότητά τους να απορροφούν μέχρι 9-12 φορές το βάρος τους σε νερό αλλά και η ουδέτερη γεύση τους, τους κάνει κατάλληλους να χρησιμοποιηθούν ως βάση για να πήξουν οι σάλτσες. Τέλος, η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά οξέα τα καθιστά ικανά να αντικαταστήσουν το βούτυρο ή τα αβγά σε συνταγές όπως το κέικ, τα μπισκότα ή άλλα γλυκά και φαγητά που απαιτούν τα παραπάνω υλικά.

Tagged with:
 
%d bloggers like this:
More in Ασθένειες, Βότανα, Διαβήτης, Διατροφή, Θεραπείες
Η ζωή σε μια μικροβιακή σκούπα

Απλώς και μόνο με το να μπει κάποιος σε ένα κλειστό δωμάτιο, μπορεί να προσθέσει στον αέρα του μέχρι 37...

Close