Εσύ και ο εαυτός σου… πως θα ήθελες να είναι; έχεις οραματιστεί ποτέ πως θα ήσουν, εάν άγγιζες το ‘πρότυπο’ του εαυτού σου; έχεις οραματιστή την εικόνας του εαυτού σου, που θα σε ικανοποιούσε; Τρία σημεία πρέπει να προσέξεις… όλοι όσοι αισθάνονται επιτυχημένοι και ολοκληρωμένοι έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά:
-πιστεύουν πως η επιτυχία τους έχει μικρή σχέση με αυτό που θα μπορούσαν να επιτύχουν και με αυτό που έχουν επιτύχει
-έχουν κατά νου το ιδανικό του ατόμου που θα ήθελαν να είναι
-έχουν την επιθυμία να προσεγγίσουν το όραμά τους για τον εαυτό τους και θεωρούν πως είναι οι ίδιοι υπόλογοι, εάν δεν το καταφέρουν

Εσύ έχεις ένα όραμα για τον εαυτό σου; έχεις ιδέα για το πως εμφανίζεσαι στους γύρω σου ή τι είσαι ικανή να επιτύχεις; Αναλογίζεσαι ένα τύπο γυναίκας που αλληλεπιδρά με τους γύρω της ή τους προσεγγίζει με επιτυχία; Εάν όλα αυτά δεν τα έχεις σκεφθεί, το πιθανότερο είναι η ζωή σου να μην είναι μεστή και δημιουργική, όσο εσύ θα ήθελες να είναι.

Η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίον συμμετέχεις σ’ αυτήν. Η συμμετοχή σου στη ζωή βασίζεται στο τι πιστεύεις για τον εαυτό σου. Αναντίρρητα έχεις κάποια πεποιθήσεις για το ποια είσαι, έστω και εάν ποτέ δεν έχεις σκεφθεί συνειδητά. Θα έπρεπε να επεκτείνεις αυτές τις πεποιθήσεις σου, θα πρέπει ν’ αναπτύξεις όχι μόνον την κατανόηση για την σημερινή γυναίκα, αλλά και ένα μόνιμο όραμα της γυναίκας που ονειρεύεσαι να γίνεις.

Ο ιδανικός σου εαυτός…
Κατά την διαδικασία της ανάπτυξης μιας ιδανικής πραγματικότητας, είναι απαραίτητο ν’ αναπτύξεις ένα όραμα. Το όραμα έχει σχέση με το πως θα ήθελες να είσαι στο μέλλον. Είναι μια ξεκάθαρη εικόνα για αυτά που επιθυμείς να δημιουργήσεις. Ένα εμπνευσμένο όραμα μπορεί ν’ αποτελέσει την κινητήριο δύναμη. Ένα ιδανικό είναι μια αρχή ή ένα πρότυπο, που αξίζει να προσπαθήσεις για να το φθάσεις. Ο ιδανικός σου εαυτός είναι η γυναίκα, που πάντοτε ονειρευόσουν να γίνεις. Προς τον σκοπό αυτόν επενδύεις όλο το δυναμικό σου, τις ικανότητές σου, την ομορφιά σου, την ακεραιότητά σου και την καλοσύνη σου, και… ιδού ο ιδανικός εαυτός σου. Επικαλείσαι το αίσθημα της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό σου, την υπερηφάνεια σου και την γαλήνη σου. Είναι η γυναίκα που εγκρίνεις, εσύ με τον καλύτερο εαυτό σου και περιμένεις για σένα αυτή η γυναίκα που μορφοποίησες στο μυαλό σου να σ’ επισκεφθεί κάποια μέρα και να γίνει πραγματικότητα.

Η δημιουργία της καταπληκτικής αυτής γυναίκας απαιτεί τρία στάδια: πρέπει να ενστερνιστείς ποιοτικά χαρακτηριστικά, που οδηγούν στην συμπεριφορά που εγκρίνεις, να καθορίσεις τ’ ατομικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για ν’ αποκτήσεις μια μόνιμη συμπεριφορά και βέβαια, πρέπει ν’ αποφασίσεις πως αυτά πρέπει να τα εμφανίζεις στην καθημερινή σου πρακτική, σαν να ήσουν ήδη η γυναίκα της φαντασίας σου…

Τα χαρακτηριστικά του εαυτού σου…
Έχεις σκεφθεί πως θα ήθελες να σε περιγράφουν οι γύρω σου; Θα ευχόσουν να λενε για σένα πως είσαι φιλική, έχεις ζεστή παρουσία, είσαι δημιουργικό άτομο, ευφυής και ικανή ή στοργική και δοτική; Θα αναστατωνόσουν εάν σε περιέγραφαν σαν δύσκολη, κακόκεφη ή ανυπόμονη; Τα στοιχεία του χαρακτήρα σου δομούν και την προσωπικότητά σου. Είτε ενισχύουν είτε καταστρέφουν την ποιότητα των σχέσεών σου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Όλοι μας έχουμε θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Είναι σημαντικό να προσδιορίζουμε και τους δύο τύπους των χαρακτηριστικών μας και να ενισχύουμε αυτά που εγκρίνουμε να έχουμε, ενώ παράλληλα να ελαττώνουμε όσα χαρακτηριστικά θα ευχόμασταν να μετριασθούν. Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε θ’ αναπτύξουμε τον τύπο της γυναίκας, που εγκρίνουμε και που έχουμε οραματιστεί να γίνουμε.

Οι γύρω μας χαρακτήρες…
Τα στοιχεία του χαρακτήρα που παρατηρείς στους γύρω σου ποικίλουν. Τα στοιχεία που θαυμάζεις, αλλά και τα στοιχεία που αποστρέφεσαι, έχουν σίγουρα κάτι να σου εξιστορήσουν. Είναι το σχολείο της ζωής που θα σε βοηθήσει στην δόμηση του εαυτού σου. Είναι αυτά που θα σου προτείνουν τα χαρακτηριστικά, που είναι αποδεκτά και στα οποία ανταποκρίνονται θετικά οι γύρω σου, ενώ παράλληλα σου δείχνουν και τα χαρακτηριστικά που δεν είναι αποδεκτά.

 

Εάν ανακαλύψεις πως ο εαυτός σου ανταποκρίνεται στον τύπο της γυναίκας που εμφανίζεται θετική και δραστήρια, ίσως να κατέχεις τ’ ανάλογα χαρακτηριστικά, αλλά δεν τα έχεις πλήρως ενστερνιστεί ή αναπτύξει ακόμη. Και επί του πρακτέου, εάν αντιδράς στον αυταρχικό χαρακτήρα κάποιου άλλου ατόμου, ίσως θα πρέπει ν’ αναγνωρίσεις και να χειριστείς κατάλληλα την δική σου αυταρχική τάση…

 

Τα γνωρίσματα του παρελθόντος σου…
Σίγουρα υπάρχουν στιγμές στην ζωή σου, που έχεις βιώσει συναισθήματα μεγάλης πληρότητας εξαιτίας κάποιου εξαιρετικού επιτεύγματός σου ή έχεις αισθανθεί θαυμάσια με την φυσική σου παρουσία. Μπορεί να έχεις βιώσει μια τρομερή αίσθηση υπερηφάνειας, εξαιτίας του ότι αντεπεξήλθες σε μια δύσκολη κατάσταση ή συγκινήθηκες από την ικανότητά σου να προσφέρεις σε κάποιον άλλον μια γεμάτη σημασία και ποιότητα ζωή. Είναι οι στιγμές που εμφάνισες τον θετικό σου χαρακτήρα, που εκ φύσεως διαθέτεις.

Αντίθετα, έχεις βιώσει και εμπειρίες που σε γεμίζουν θλίψη και έχεις μετανιώσει για κάποιες πράξεις σου: η αδυναμία σου να κουτσομπολέψεις κάποιον, μια στιγμή που πλήγωσες κάποιον, η σκληρή σου στάση σ’ ένα άτομο που σου άρεσε ή η ανυπομονησία σου να κατανοήσεις ένα άτομο με σκοπό να το προσεγγίσεις καλύτερα. Αυτές τις στιγμές ‘έβγαλες’ τον αρνητικό σου χαρακτήρα, που κρύβονταν στα… ‘μετόπισθεν’ του εαυτού σου.

Έχοντας υπόψη σου όλα αυτά τα δεδομένα, κάποτε θα είσαι έτοιμη να προσδιορίσεις τον χαρακτήρα, που θέλεις να εξωτερικεύσεις.

Ο κώδικας της συμπεριφοράς σου…
Σίγουρα δεν μπορείς να γίνεις η τέλεια προσωπικότητα… η γυναίκα που πάντα θα είναι θετική και δημιουργική και που ποτέ δεν θα έχει ούτε μια στιγμή κακή, ούτε μια μέρα δεν θα έχει τις… κακές της… Αυτό είναι ανεδαφικό. Απλά, μπορείς συνειδητά ν’ αναπτύξεις μια σειρά κανόνων, που θα διαφεντεύουν τον τρόπο της συμπεριφοράς σου.

Ο κώδικας της συμπεριφοράς σου καθορίζει τον τρόπο της συμπεριφοράς σου. Έχεις την διάθεση να κουτσομπολέψεις κάποιον, να πεις ψέματα, να πεις το μυστικό, που σου εμπιστεύθηκε κάποιος, επειδή σε ματαίωσε η συμπεριφορά του; Ή μήπως επιθυμείς να είσαι ανοιχτή σε εμπειρίες, να επιτρέπεις στους ανθρώπους που αγαπάς να σε γνωρίζουν; μήπως έχεις την τάση να μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα; θέλεις να συμμετέχεις στα κοινά; δίνεσαι 100% σε οτιδήποτε αναλαμβάνεις και αφιερώνεις τον εαυτό σου; Όλες αυτές είναι συμπεριφορές που καθορίζουν τον τρόπο που σε αντιλαμβάνονται οι γύρω σου και τον τρόπο που εσύ βιώνεις την ζωή. Ποια συμπεριφορά επιθυμείς για τον εαυτό σου; Ποιες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις αναλαμβάνεις έναντι των άλλων;

Ενήργησε ως… ‘εάν’…
Οι αλλαγές δεν συμβαίνουν μέσα σε μια νύχτα, οι προϋποθέσεις, όμως, δημιουργούνται ανεξάρτητα χρόνου. Ενόσω διαβάζεις όλα αυτά, να ξέρεις πως ήδη έχεις ολοκληρώσει το πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος για τον εαυτό σου. Κάθε πρωί, φαντάσου την γυναίκα που θα ήθελες να είσαι και επανασυνδέσου με το όραμα που έχεις στο μυαλό σου, οποτεδήποτε συνειδητοποιείς πως υπαναχωρείς προς τις παλιές σου συμπεριφορές.

Μην τρομάζεις… μπορείς να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει λάθη. Τι λέω;… το βέβαιο είναι πως θα κάνεις λάθη… δεν πειράζει! Η δέσμευση που έχεις αναλάβει στα καινούργια δεδομένα συμπεριφοράς, που εσύ καθόρισες, βαθμιαία θα μεταλλαχθούν και θα ‘συγχωνευτούν’ με τις καινούργιες εντυπώσεις, που έχεις για τον εαυτό σου. Σύντομα, δεν θα χρειάζεται να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ποια γυναίκα θα ήθελες να είσαι… ΘΑ ΕΙΣΑΙ η γυναίκα αυτή! Δεν θα χρειάζεται να κουμαντάρεις την ανυπομονησία σου, θα έχεις γίνει πιο υπομονετική. Μπορεί να γίνει αργά… αλλά, ΘΑ ΓΙΝΕΙ, με μικρά βήματα… προσεκτικά… αναγνωριστικά, σαν να βαδίζεις σ’ έναν άγνωστό σου δρόμο: το ένα βήμα μπροστά από το άλλο… βήμα – βήμα θα φθάσεις τον ιδανικό εαυτό σου! Καλείσαι να δράσεις: αναγνώρισε τα στοιχεία του χαρακτήρα σου, ενίσχυσε όσα εγκρίνεις και όσα θαυμάζεις και στους άλλους, ανάπτυξε τον κώδικα της συμπεριφοράς σου, αποφάσισε κατά πόσον είναι αποδεκτός και άρχισε να ζεις σαν αυτήν την γυναίκα… την γυναίκα των ονείρων σου… Είσαι έτοιμη να ενεργείς όπως αυτή; προσπάθησε, μην την αφήσεις να είναι απλά ένα όραμα… ζωντάνεψέ την, δώσε της σάρκα και οστά… κάνε το όραμα πραγματικότητα!

Αυτό το άρθρο παραχωρήθηκε και χρησιμοποιήθηκε με ειδική άδεια από το site:themodernmom.com

 

το διαβάσαμε στο http://www.netfamily.gr/RelArticle.asp?id=3774&cat=6&relid=3

 

Twitter

Powered by Twitter Tools

More in Γυναίκες, Σχέσεις, φιλοσοφία, ψυχολογία
newego_LARGE_t_761_105901698_type11885
Έτσι την πάτησε η 15χρονη Βρετανή κι έστελνε γυμνές φωτογραφίες σε Έλληνα

Στην παγίδα ενός 21χρονου έπεσε μια νεαρή 15χρονη που αναγκαζόταν να στέλνει γυμνές της φωτογραφίες και βίντεο. Η 15χρονη...

Close