Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Τα αρσενικά δελφίνια οργανώνουν «συμμορίες», συνήθως για να προστατεύσουν τα θηλυκά τους από άλλες ομάδες δελφινιών, ενώ γενικά ζουν σε ανοικτές και όχι σε κλειστές κοινωνίες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι τα δελφίνια φέρονται με διαφορετικό τρόπο από κάθε άλλο ζώο, με εξαίρεση τον άνθρωπο. Οι σχέσεις μεταξύ των δελφινιών, κατά τους επιστήμονες, θυμίζουν τα πολύπλοκα δίκτυα της μαφίας. Γενικότερα, το ανοικτό κοινωνικό σύστημα των δελφινιών θεωρείται μοναδικό μεταξύ των θηλαστικών του πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Ρίτσαρντ Κόνορ του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, διαπίστωσαν ότι τα δελφίνια συνηθίζουν να ταξιδεύουν σε μεγάλες εκτάσεις εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, συχνά συναντώντας άλλες ομάδες του είδους τους. Συμπέραναν, λοιπόν, ότι ζουν σε μια ανοικτή κοινωνία, χωρίς να προστατεύουν μία συγκεκριμένη περιοχή. Αντίθετα, σχηματίζουν συμμαχίες, «συμμορίες» που κάνουν μακρινά ταξίδια, όπου συχνά συναντούν ξένα δελφίνια, απέναντι στα οποία υιοθετούν διάφορες στρατηγικές ομαδικής άμυνας και επίθεσης.
Συνήθως οι συμμαχίες αυτές των αρσενικών, είναι τριών ειδών: Η πρώτη αφορά δύο ή τρία δελφίνια που από κοινού «αγκαζάρουν» και συνοδεύουν γόνιμα θηλυκά. Η δεύτερη «συμμορία», αφορά ομάδες των τεσσάρων έως 14 αρσενικών, που κάνουν επιθέσεις σε άλλες ομάδες δελφινιών. Τέλος, η τρίτη «παρέα» αφορά τη σύναψη μεγάλων συμμαχιών με ξένες ομάδες, προκειμένου να συγκροτήσουν ακόμα μεγαλύτερες ομάδες, που συνεργάζονται για να υπερασπιστούν τα θηλυκά τους από άλλες επιθετικές «συμμορίες», γεγονός που οδηγεί σε επικές μάχες.
More in επιστήμη, έρευνες
semisphere
Πόσων χρονών είναι το σώμα σας;

Όσο νέοι κι αν αισθάνεστε, το πρόσωπό σας προδίδει την αληθινή ηλικία σας – αυτό τουλάχιστον υποδηλώνει πρόσφατη μελέτη, που...

Close