Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

H διάγνωση του διαβήτη μπορεί να προκαλέσει φόβο και άγχος. Όταν κάποιος διαγνωστεί με διαβήτη, ενδέχεται να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός δύσκολα και μη ρεαλιστικά, αν δεν έχει την κατάλληλη πληροφόρηση που μόνο ο ειδικός γιατρός μπορεί να δώσει.

Γράφει η:

Πέρσα Κορφιάτη- Ψυχολόγος MD

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια. Οι ασθενείς μερικές φορές την αντιμετωπίζουν με δυσφορία που μπορεί να τους δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα.
Ο διαβήτης είναι μια παράδοξη ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει ίαση. Μπορεί όμως να ελεγχθεί και ο ασθενής να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ένας υγιής τρόπος ζωής είναι το μυστικό για μια καλή ποιότητα ζωής.
Όταν ο διαβήτης βρίσκεται υπό έλεγχο, τότε οι άνθρωποι βάζουν στόχους στη ζωή τους. Πετυχημένοι άνθρωποι όπως μοντέλα, Ολυμπιονίκες, μαραθωνοδρόμοι και πολλοί ακόμη διακεκριμένοι άνθρωποι, έχουν διαβήτη.
Αν όμως η ασθένεια δεν ελεγχθεί, τότε οι κίνδυνοι που παραμονεύουν είναι πολλοί, όπως νευροπάθεια, νεφροπάθεια, βλάβες στην όραση. Γι αυτό όσοι «συμβιώνουν» με το διαβήτη, πρέπει καθημερινά να φροντίζουν την υγεία τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.
Επικίνδυνοι οι «μύθοι» για το διαβήτη
Η παραπληροφόρηση είναι επικίνδυνη.
Οδηγεί τους ανθρώπους να νιώθουν εγκλωβισμένοι στην ασθένειά τους. Αυτοί που το κρατούν μυστικό έχουν, έχουν άλλα προβλήματα που τους οδηγούν στην απομόνωση.
Οι φόβοι τους, δεν τους επιτρέπουν να γνωρίσουν την ασθένεια και να την αντιμετωπίσουν.
Πως αντιμετωπίζονται αυτοί οι φραγμοί;
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του συναισθηματικού κόσμου με σκοπό την απόκτηση εφοδίων για χειρισμό της κατάστασης από το ίδιο το άτομο.  Η οικογενειακή θεραπεία συνιστάται για παιδιά και εφήβους που πάσχουν από διαβήτη. Η ατομική και ομαδική θεραπεία συνιστάται για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η οικογενειακή θεραπεία συνιστάται διότι είναι σημαντικό για τους γονείς να εφοδιαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση ενός παιδιού που διαγνώστηκε με διαβήτη.
Οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους τρόπους χειρισμού της υγείας του. Μερικές φορές, οι γονείς έχουν συμπτώματα γενικής κόπωσης όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το παιδί τους.
Άλλες πάλι φορές έχουν άγχος, λύπη ή θυμό στην προσπάθειά τους να συνεννοηθούν με το παιδί τους.
Μερικές φορές καταλήγουμε και στην εξάντληση λόγω διαβήτη.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό γονείς και παιδιά να ζητήσουν την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ποιοι είναι οι «μύθοι» για το διαβήτη
  • Δε μπορώ να πάω πουθενά επειδή η ινσουλίνη δε διατηρείται εκτός ψυγείου
  • Οι ενέσεις προκαλούν πόνο
  • Οι ασθενείς που παίρνουν χάπια έχουν μια ήπια μορφή διαβήτη, ενώ εγώ κάνω χρήση ινσουλίνης και σημαίνει ότι ο διαβήτης που έχω εγώ είναι η χειρότερη μορφή
  • Η υπογλυκαιμία είναι απρόβλεπτη
  • Ο διαβήτης είναι μεταδοτικός
  • Ο διαβήτης προκαλείται από μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή μας
  • Ο διαβήτης οδηγεί τελικά στην τύφλωση ή στον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων
  • Ο διαβήτης σε κάνει να νιώθεις άρρωστος
  • Κανείς στην οικογένεια μου δεν είχε διαβήτη, άρα δεν υπάρχει πιθανότητα να έχω εγώ
  • Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι σοβαρή ασθένεια
  • Δε μπορώ να αποκτήσω παιδιά

http://www.sweetblog.gr/arthra/681-persa-korfiati.html

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Ελιξήρια για τον Διαβήτη http://www.mystikavotana.gr

 

More in Διαβήτης, ψυχολογία
images.jpgλλ
Η ικανότητα να αγαπάμε έχει τις ρίζες της στα πρώτα χρόνια ζωής

  Η ικανότητα να εμπιστευόμαστε, να αγαπάμε και να επιλύουμε τις συγκρούσεις με αγαπημένους, αρχίζει στην παιδική ηλικία-πολύ νωρίτερα από...

Close