Εδώ και 2-3 εβδομάδες, κάνω πειράματα για να βάψω αυγά με φυσικό και φυτικό τρόπο. Τις χημικές βαφές δεν τις συμπαθώ καθόλου. Μπορεί να κάνουν πολύ ωραίο βάψιμο, αλλά έτσι και περάσει μέσα η μπογιά, εγώ δεν τα τρώω. Να μη σας πω ότι δεν τα τρώω έτσι κι αλλιώς τα βαμμένα αυγά, καθώς η κόκκινη μπογιά γεμίζει και εσωτερικά το αυγό, όπως τα καθαρίζεις. Ο λόγος που έβαψα έτσι τα αυγά, ήταν για να δω την επίδραση που έχουν τα φυσικά χρώματα στα αυγά και τη συμπεριφορά τους καθώς μένουν πολλή ώρα μέσα στη φυτική βαφή, αλλά και μετά.

Όλα τα πειράματα έγιναν με 2 αυγά τα οποία έβρασαν σε μικρό μεταλλικό μπωλ μαζί με το βαφικό μέσον, με 1 λίτρο νερό περίπου, νερό τόσο σε ποσότητα, ώστε να σκεπάζει τα αυγά.

Στην περίπτωση του κόκκινου λάχανου, τα αυγά έβρασαν μαζί με ξύδι (περίπου μισό φλυτζάνι τσαγιού. Στην περίπτωση του παντζαριού, το ξύδι προστέθηκε μετά το βράσιμο (γιατί ξέχασα να το βάλω στην αρχή). Στην περίπτωση των κρεμμυδιών και του σαφράν, απλά ξέχασα να βάλω ξύδι.

Για το αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτό, χρησιμοποιήθηκαν:

παράδειγμα 1: 2 γουλιά φρέσκο παντζάρι
παράδειγμα 2: 3 κ. σ. σαφράν
παράδειγμα 3: σχεδόν 1/3 ενός μικρού κεφαλιού κόκκινου λάχανου
παράδειγμα 4: φλούδες από 5 κρεμμύδια
παράδειγμα 5: σουμάκ. Φωτό από αυτό το παράδειγμα δεν θα δείτε, διότι πολύ απλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Το σουμάκ, δεν έβαψε σχεδόν καθόλου τα αυγά.

Για κάθε μια από τις περιπτώσεις, αλλά και για τις διχρωμίες που βλέπετε στα αυγά που είναι βρασμένα με παντζάρι και με κόκκινο λάχανο, έκανα τα παρακάτω:

Τα αυγά που χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα πειράματα ήταν σκούρου χρώματος.

Βράσιμο με παντζάρι:
Τα αυγά, έβαψαν μαζί με 2 γουλιά παντζάρια, κομμένα σε μικρούς κύβους. Μετά τα 20 λεπτά, έσβησα τη φωτιά, άφησα τα μπωλ πάνω στο μάτι και πρόσθεσα μισό φλυτζάνι ξύδι. Άφησα τα αυγά μέσα στο κατακόκκινο ζουμί για πάνω από 12ωρο. Μπορώ να πω, ότι το χρώμα, ουσιαστικά επετεύχθη κατά την παραμονή των αυγών στο παντζαροζούμι και όχι κατά το βρασμό τόσο. Το ξύδι βοηθάει γενικά τις βαφές να σταθεροποιηθούν. Γι΄ αυτό παλιά οι νοικοκυρές που έπλεναν στο χέρι μαύρα ρούχα, έβαζαν ξύδι, για να ξαναζωντανέψουν τα χρώματα.
Την επόμενη μέρα, έβγαλα το ένα αυγό νωρίτερα από το άλλο. Όταν έτριψα με το χέρι μου το αυγό, είδα ότι είχε κάνει μια κρούστα το χρώμα, η οποία έφευγε με το τρίψιμο. Έτριψα όλο το αυγό και προέκυψε ένα ροζουλί αυγό. Το άλλο που δεν το έτριψα, έγινε πιο σκούρο.

Βράσιμο με σαφράν:
Τα αυγά, έβαψαν μαζί με 3 κ. σ. σαφράν. Δεν πρόσθεσα ξύδι καθόλου. Άφησα τα αυγά μια νύχτα μέσα στο ζουμί που έβρασαν. Το τύλιγμα εξωτερικά έγινε με τούλι, που δεν ήταν ιδανικό νομίζω για να βγει στάμπα από φύλλα. Βγήκε το φυλλαράκι, αλλά είναι τόσο αχνό που δεν φαίνεται. Πάντως,, το τούλι, από κατάλευκο έγινε κατακίτρινο. Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά πριν και μετά τη βαφή.

Βράσιμο με κόκκινο λάχανο:
Το λάχανο ήταν μικρό, σε μέγεθος γκρέιπφρουτ. Χρησιμοποίησα το 1/3 από το κόκκινο λάχανο, το οποίο έκοψα σε μικρά κομμάτια. Έβρασε μαζί με τα αυγά και με ξύδι. Έκανε ένα καταπληκτικό μωβ-μπλε ζουμί και όπως και τα παντζάρια, η βαφή επέδρασε μετά το βράσιμο, κατά την παραμονή των αυγών μέσα σ’ αυτό. Τα άφησα κι αυτά όλη νύχτα, πάνω από 12ωρο. Μετά από μερικές ώρες, πάλι έβγαλα και έτριψα το ένα αυγό που είχε μια κρούστα, έτσι έγινε αχνό γαλάζιο, ενώ το άλλο έγινε πιο μπλε.

Βράσιμο με φλούδες κρεμμυδιών:
Για το βράσιμο, χρησιμοποίησα 5 μέτρια κρεμμύδια. Τα κρεμμύδια, δεν χρειάστηκε να τα καθαρίσω μονομιάς, αλλά τα κράτησα σε σακούλα, όλη τη βδομάδα από τα μαγειρέματα που έκανα. Από τα κρεμμύδια, κρατάμε μόνο την εξωτερική φλούδα. Όσο πιο πολλά βάλετε, τόσο πιο σκούρα θα βγουν τα αυγά. Κάπου είχα διαβάσει, ότι κλείνουμε τα αυγά μέσα σε τούλι, για να μην κάνουν χαρακιές στα αυγά, καθώς κινούνται με το βρασμό ανάμεσα από τα αυγά. Το έκανα, αλλά στην πορεία πρόσθεσα κι άλλα φλούδια (είχα ξεκινήσει με λιγότερα από 5 κρεμμύδια). Δεν έκαναν ιδιαίτερες χαρακιές και βγήκε ένα ικανοποιητικό σκούρο χρώμα. Γενικά, σε όλες τις δοκιμές, αν βάλετε στάμπα ένα φυλλαράκι, φαίνεται η διαφορά του άβαφτου από τα βαμμένα.

Βράσιμο με σουμάκ:
Το σουμάκ, είναι ένα μπαχαρικό, το οποίο έχει έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα. Παρόλα αυτά, δεν έβαψαν καθόλου τα αυγά και δεν άξιζε καν να τα φωτογραφίσω.

Σε ένα ξένο σάιτ, διάβασα ότι επίσης μπορούμε να βάψουμε τα αυγά με στιγμιαίο καφέ, για σκούρο καφέ χρώμα. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδα πορτοκαλιού, σπανάκι, κουρκουμά, παπαρούνες κλπ. Ενδέχεται πάντως, με κάποιες από τις φυτικές βαφές, τα αυγά να πάρουν ελαφρώς τη γεύση του βαφικού μέσου.

Στην περίπτωση των κρεμμυδιών και του πατζαριού, χρησιμοποίησα κάλτσα για να σταθεροποιήσω το φύλλο για τη στάμπα και είχε πολύ καλό αποτέλεσμα.

Γενικά, ο πιο εύκολος τρόπος και ανέξοδος, ήταν το βάψιμο με τα κρεμμύδια ενώ το βάψιμο με κόκκινο λάχανο, έδωσε το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε!

Πηγή:  μικρή κουζίνα http://mikrikouzina.blogspot.gr μικρή κουζίνα

 

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Έλαια, Αιθέρια Έλαια http://www.mystikavotana.gr

More in Βότανα, Διατροφή, Συνταγές
9104-migma-piperion-gia-kreatika-by-mageirissa (1)
Περιγραφή Μίγμα για νόστιμα κρεατικά, κάνει τη διαφορά.

Τι χρειαζόμαστε: 2 κ.σ. μαύρο πιπέρι 2 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν 2 κ.σ. πάπρικα καπνιστή 2 κ.σ. ρίγανη 2 κ.σ....

Close