Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Η Σχιζάνδρα (Schisandra chinensis) είναι ένα φυλλοβόλο ξυλώδες αναρριχώμενο φυτό ενδημικό στα δάση της βόρειας Κίνας, της Κορέας και της ρωσικής Άπω Ανατολής. Στο φυτό αρέσουν τα σκιερά μέρη, με υγρασία και καλή αποστράγγιση του εδάφους. Το είδος είναι δίοικο, κι έτσι τα λουλούδια ενός θηλυκού φυτού παράγουν καρπούς μόνο όταν γονιμοποιούνται με γύρη από ένα αρσενικό φυτό. Ωστόσο, υπάρχει μια υβριδική ποικιλία, που αποκαλείται “Eastern Prince”, το οποίο έχει τέλεια άνθη και είναι αυτογονιμοποιούμενη. Το κλήμα φτάνει συνήθως τα 4,5 με 7,5 μέτρα ύψος και 1,5 με 3 μέτρα πλάτος. Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο, με λουλούδια, διαμέτρου περίπου 2,5 εκατοστών. Στο κλήμα αναπτύσσονται πολλά συμπλέγματα από μικροσκοπικά, φωτεινά κόκκινα φρούτα.

Οι πλήρως ώριμοι καρποί, που έχουν λιαστεί και ξεραθεί, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά. Η γεύση τους έχει ένα μείγμα από ξινό, γλυκό, αλμυρό, καυτερό, και πικρό ταυτόχρονα. Αυτός ο ασυνήθιστος συνδυασμός γεύσεων αντικατοπτρίζεται στα κινεζικά με το όνομά wu-wei-zi, που σημαίνει “φρούτο των πέντε γεύσεων”. Οι καρποί του φυτού χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, όπου θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε ξηρή μορφή ή βρασμένα για να κάνουν ένα τσάι.
Το φυτό αυτό αναφέρεται μερικές φορές ως κινέζικη αναρριχώμενη μανόλια ή φρούτο πέντε αρωμάτων. Οι πέντε διαφορετικές γεύσεις που βρέθηκαν στο μούρο αντιστοιχούν στα πέντε στάδια ή “πέντε στοιχεία” της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής: ξινό (Ξύλο), πικρό (Φωτιά), γλυκό (Γη), καυτερό (Μέταλλο) και αλμυρό (Νερό). Από εδώ προκύπτει και το κινέζικο όνομά του Wu Wei Zi.

Στην κινέζικη ιατρική θεωρείται βότανο επανόρθωσης και τονωτικό αρμονίας, λόγω τού καλά ισορροπημένου ενεργειακού χαρακτήρα του. Υπάρχουν και άλλα βότανα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, και δεν είναι περιορισμένα, όπως τα: γλυκόριζα (Licorice), Dong Quai, τζίνσενγκ – Panax Ginseng, Jujube Dates και Bupleurum. Περιλαμβάνεται σε κάθε κλασικό κείμενο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής και έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην υγιή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, του πεπτικού συστήματος, και να βοηθήσει τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος ως αναρρωτικό, τονωτικό βότανο, όταν το σύστημα των νεφρών έχει κάποια εμπλοκή.

Κινέζοι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν τη σχιζάνδρα για το βήχα, τη νυχτερινή εφίδρωση, την αϋπνία, τη δίψα και τη σωματική εξάντληση. Επιστημονική έρευνα που διεξάγεται στη Ρωσία από το 1940 μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιώσει την ιατρική αποτελεσματικότητα του chinensis schisandra για τη χρήση του σε διαφορετικές συνθήκες, και επίσης διαπιστώθηκε η χημική του σύσταση και οι μηχανισμοί δράσης του.
Στην Κίνα γίνεται ένα κρασί από τους καρπούς της Σχιζάνδρας.
Στη Ρωσία, το μεγάλο ενδιαφέρον για το Limonnik (Schisandra chinensis) προκύπτει από τα αποτελέσματα των εθνοφαρμακολογικών ερευνών, των Ρώσων επιστημόνων στην Άπω Ανατολή, όπου τα μούρα και οι σπόροι χρησιμοποιήθηκαν από τους κυνηγούς Nanai (Goldes ή Samagir) για να βελτιώσουν τη νυχτερινή όραση, ως τονωτικό και για να μειώσουν την πείνα, τη δίψα και την εξάντληση αφού «δίνει δυνάμεις για να ακολουθούν μια ζιμπελίνα όλη την ημέρα, χωρίς φαγητό».

Σχιζάνδρα1 Η ευεργετική Σχιζάνδρα: Το “φρούτο των πέντε γεύσεων”!Η SHISANDRA χρησιμοποιείτε παραδοσιακά ως ένα σημαντικό τονωτικό βότανο για όλο το σώμα. Προσφέρει ενίσχυση και τόνωση σε πολλά διαφορετικά όργανα και ιδιαίτερα προστατεύει και αποτοξινώνει το συκώτι και αποτρέπει την προκαρκινικη δράση.
Τακτική κατανάλωση τσάι Schizandraς έχει πολύ θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, αύξηση της ενέργειας και καλής διάθεσης, στη βελτίωση συγκέντρωσης και της μνήμης. Βελτιώνει την κυκλοφορία και προστατεύει την καρδιά.
Θεωρείτε επίσης ως αποτελεσματικό σεξουαλικό τονωτικό, και στις γυναίκες και άνδρες, 5 ml του εκχυλίσματος σε ένα ποτήρι κρασί έχει ως αποτέλεσμα μια ευχάριστη χαλαρωτική διάθεση

Συχνά η Schizandra χρησιμοποιείται στη θέση του Ginseng, αλλά και σε συνδυασμό μαζί του για την αύξηση της θεραπευτικής δράσης.
Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν το κόκκινο μούρο να περιέχει schizandrin, deoxyschizandrin, schisahnol, schizandrol, αιθέρια έλαια, βιταμίνες C και A. Πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι δραστικές ουσίες αυτές είναι αποτελεσματικές στην θεραπεία του ίκτερου και της ηπατίτιδας. Ο διάσημος ειδικός βότανο-ιατρικής, καθηγητής James Duke συγγραφέας του «The Green Pharmacy» προβλέπει ότι Schizandra μπορεί σύντομα να γίνει το πιο αποτελεσματικό φυτικό φάρμακο για τα προβλήματα με το ήπαρ.

Η Schizandra χρησιμοποιείτε στην παρασκευή βοτανοφαρμάκων, οποία παίζουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στον οργανισμό μας βοηθώντας την προσαρμογή στις αγχωτικές καταστάσεις, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Με βοήθεια φυτών σαν αυτό, το αναζωογονημένο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μας είναι σε θέση να ξεπεράσει πολλά προβλήματα υγείας.

proionta-tis-fisis.

Εάν θέλετε να επιλέξετε Schisandra-σχιζάνδρα ή Σισάνδρα μπορείτε να ακολουθήσετε το σύνδεσμο http://www.mystikavotana.gr

More in Βότανα, Διατροφή, Θεραπείες, Υγεία
DSC01763
Τρόπος να ρίξετε το ζάχαρο με λεμόνι!

    Τι να πει κανείς για το λεμόνι; Είναι μια κατηγορία από μόνο του. Θα μπορούσε να αποτελέσει σχολή...

Close