Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Όλοι θα πρέπει ήδη να γνωρίζετε ότι το υγιές λίπος δεν πρέπει να απουσιάζει από τη διατροφή σας. Τα καλά λίπη συμβάλλουν στη διατήρηση των ιστών του σώματος, παρέχουν μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, και βοηθούν στην ομαλοποίηση του σακχάρου στο αίμα τόσο για τους διαβητικούς όσο και για τους μη-διαβητικούς. Επιπλέον, καλά μελετημένα είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη που παρέχουν στην καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα.

Αλλά αν η κατανάλωση λαδιών σας περιορίζεται μόνο σε ελαιόλαδο στις σαλάτες και στο κοτόπουλο, και σε φυτικό λάδι για το τηγάνισμα, τότε χάσατε. Άλλα σπορέλαια και λάδια φρούτων μπορούν να προσθέσουν μια σειρά από αλμυρές γεύσεις και υφές στο μενού σας, βοηθώντας σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις πενιχρές ικανότητες μαγειρικής σας χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε ανθυγιεινές επιλογές.

Όποιες κι αν είναι οι απαιτήσεις σας στο μαγείρεμα, υπάρχει ένα λάδι για καθεμιά από αυτές. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα υγιή αυτά έλαια που θα πρέπει να συνοδεύουν τις συνταγές σας.

 

1. Λάδι Καρύδας

Αν έχετε ενηλικιωθεί στη δεκαετία του 1990 ή παλαιότερα, μπορεί να δυσκολεύεστε να συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι το λάδι καρύδας έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Μαζί με τους συμμάχους του (το φοινικέλαιο και σογιέλαιο) , το λάδι καρύδας είχε οριστεί ως «κακό λίπος» για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας γενιάς.

Κάποια προϊόντα περιείχαν μερικώς υδρογονωμένο λάδι καρύδας. Η διαδικασία υδρογόνωσης αποβάλλει όλων των ειδών τα ωφέλιμα πράγματα από το λάδι καρύδας, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων λιπαρών οξέων και των αντιοξειδωτικών. Σε αντίθεση, το παρθένο λάδι καρύδας, που πωλείται σε στερεοποιημένη μορφή σε βιολογικά καταστήματα, είναι ένα νόστιμο και ευέλικτο λίπος που έχει να προσφέρει πολλά, ειδικά στους χορτοφάγους.

Ένα πλεονέκτημα του λαδιού καρύδας είναι ότι είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, ένα μέσης-αλύσου λιπαρό οξύ που καίει το σώμα σας πιο αποτελεσματικά από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο λίπος. Επιπλέον, οι βιταμίνες Ε και Κ που περιέχονται στο λάδι καρύδας βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιές δέρματος και υγιών μαλλιών.

«Αλλά πως μπορώ να καταναλώσω αυτή την πολτώδες ουσία;» ρωτούν πολλοί. Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα μεγάλα υποκατάστατα βουτύρου στον κόσμο. Λιώνει σαν βούτυρο στο ζεστό τοστ ή στις τηγανίτες σας, και έχει μια μοναδική κρεμώδη γεύση που πολλά άτομα πραγματικά προτιμούν από αυτή του βουτύρου. Είναι εξίσου αποτελεσματικό όπως και το βούτυρο ή το λαρδί για ψήσιμο, το οποίο είναι και ο λόγος που θα το δείτε να εμφανίζεται σε όλες τις «αθώες» συνταγές.

 

2. Καρυδέλαιο

Το καρυδέλαιο είναι ένα από τα μεγάλα μυστικά συστατικά του κόσμου – εφόσον ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε. Δοκιμάστε να τηγανίσετε με αυτό, και θα απογοητευτείτε. Προσθέστε το όμως σε μία σάλτσα σαλάτας, ή βουρτσίστε το πάνω σε μερικές σπιτικές πατάτες φούρνου, και θα σας ρωτούν όλοι για τη συνταγή.

Όσον αφορά την υγεία, το καρύδι είναι ο βασιλιάς των ξηρών καρπών. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά και συγκριτικά χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Μόλις μια κουταλιά της σούπας καρυδέλαιο περιέχει την ίδια ποσότητα ωμέγα λιπαρών όσο και ένα φιλέτο σολομού, καθιστώντας το ένα αξιόλογο λίπος το οποίο θα πρέπει να λάβετε υπόψη αν είστε χορτοφάγος ή αν δεν τρώτε αρκετά ψάρια. Και σε αντίθεση με τα περισσότερα έλαια, τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και όχι μόνο ωμέγα-6.

 

3. Σησαμέλαιο

Το σησαμέλαιο διαθέτει μια από τις πιο ξεχωριστές γεύσεις όλων των μαγειρικών λαδιών. Κυκλοφορεί σε ανοιχτόχρωμες και σκουρόχρωμες ποικιλίες, οι οποίες είναι όλες το ίδιο υγιείς, αλλά με πολύ διαφορετική γεύση. Το ανοιχτόχρωμο σησαμέλαιο είναι πιο διακριτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα, ενώ το σκούρο λάδι είναι κατασκευασμένο από ψημένα σησάμια και χρησιμοποιείται περισσότερο για τη γεύση του. Η πιο σκούρα ποικιλία ταιριάζει πού ωραία με τα Κορεάτικα, τα Κινέζικα, και τα Ινδικά φαγητά, και δίνει μία μοναδική γεύση στις βαρετές συνταγές κοτόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, το σησαμέλαιο προσφέρει ένα αξιόλογο προφίλ υγιών λιπαρών, κατασκευασμένο από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μόνο ένα μικρό συστατικό προέρχεται από κορεσμένο λίπος, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό λάδι για όσους ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις. Το σησαμέλαιο είναι επίσης μια αξιόλογη πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην ενίσχυση της υγείας σας καταπολεμώντας την βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Ένα μπουκάλι μπορεί να διατηρηθεί στο ντουλάπι σας για μήνες ή και χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση δοκιμάστε να το χρησιμοποιήσετε ως λάδι μασάζ, όπως κάνουν και στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

 

4. Λάδι από κουκούτσια Σταφυλιού

Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού είναι ένα από τα περισσεύματα στη διαδικασία της οινοποίησης, αφού έχει ολοκληρωθεί το λιώσιμο. Παρόλο που το λάδι που πιέζεται από τους σπόρους αυτούς δεν έχει τη σφραγίδα ή τις υγιεινές ιδιότητες του κρασιού, θεωρείται ως ένα υγιεινό μαγειρικό λίπος.

Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού έχει ένα υψηλότερο σημείο καπνού από ότι πολλά άλλα λάδια, γι αυτό είναι καλό για τηγάνισμα και για χρήση σε φαγητά που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες. Η ελαφριά και ουδέτερη γεύση του το καθιστά ιδανικό για μάφινς, κέικ και άλλα αρτοσκευάσματα. Απορροφά επίσης αποτελεσματικά και άλλες γεύσεις, καθιστώντας το ένα ιδανικό υποψήφιο για έγχυση με σκόρδο, βότανα, ή άλλες γεύσεις.

Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού περιέχει διπλάσια βιταμίνη Ε από το ελαιόλαδο, αλλά δεν είναι τόσο υψηλό όσο άλλα δημοφιλή λάδια τηγανίσματος, όπως το καρδαμέλαιο. Έχει επίσης, υψηλά επίπεδα πολλών λιπαρών οξέων, και όπως όλα τα φυτικά έλαια δεν περιέχει χοληστερόλη.

 

5. Λάδι από Αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει δημιουργήσει μια πληθώρα από δημοσιεύσεις τα τελευταία χρόνια για το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διατροφικό προφίλ του, την αφθονία των υγιών λιπών, καθώς και τις δυνατότητες του για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και της υπέρτασης. Έχει γίνει η απάντηση της Βόρειας Αμερικής στην πανίσχυρη Μεσογειακή ελιά.

Το λάδι αβοκάντο έχει ένα εξαιρετικό προφίλ λιπαρών οξέων που αποτελείται από 70% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, 12% ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, και μόλις 12% κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τα άτομα που θέλουν να ενσωματώσουν περισσότερα ωμέγα λιπαρά στη διατροφή τους, αλλά ψάχνουν να διατηρήσουν τα κορεσμένα λιπαρά σε χαμηλά επίπεδα. Έχει επίσης ένα ασυνήθιστα υψηλό σημείο καπνού, γι αυτό και λειτουργεί καλά με κάθε φαγητό που απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες.

Με την πρώτη γεύση, μπορεί να δυσκολευτείτε να διαφοροποιήσετε το λάδι αβοκάντο από ένα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο. Και τα δύο έχουν μια διακριτική γεύση και ένα κίτρινο-πράσινο χρώμα. Αλλά το ελαφρύ άρωμα του αβοκάντο και η φρουτώδης γεύση του σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή, καθώς το προσθέτετε σε κρέας ή σαλάτες.

http://www.fit-blaster.com

 

 

Έλαιο καρύδας για την ομορφιά

Λάδι Καρύδας Μόνο Για Την Ομορφιά 

Λάδι Καρύδας 200 ml βρώσιμο

Λάδι Καρύδας 500 ml βρώσιμο

Tagged with:
 
More in Διατροφή, Υγεία
ΛΑΔΙ-ΚΑΡΥΔΑΣ
80 χρήσεις για το Λάδι Καρύδας!

80 χρήσεις για το Λάδι Καρύδας Η καρύδα είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων. Έχει μεγάλες ποσότητες...

Close