Υπάρχουν κάποιες τροφές που οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει ΥΠΕΡ-τροφές. Κάθε μια από αυτές θα μπορούσε, χωρίς αμφιβολία, να αποτελεί το βασικό συστατικό της μαρμίτας του Αστερίξ! Όχι, δεν έχουν μαγικές ιδιότητες.. Συγκεντρώνουν μέσα τους πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της φύσης και σας τα προσφέρουν όλα συμπυκνωμένα, σε μια μπουκιά. Είναι τροφές που έθρεψαν τους λαούς ανά τους αιώνες, χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις λατρεύτηκαν ως ιερές.

ΖΕΑ COMEBACK
Πριν το σλόγκαν «Είμαστε ό, τι τρώμε» γίνει ξανά της μόδας, χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ηρόδοτος μίλαγε με τα καλύτερα λόγια για την Ζέα, το αρχαίο δημητριακό που υποσκελίστηκε, για εμπορικούς λόγους, από το σιτάρι και το ρύζι! Πρόσφατα, άρχισε να γίνεται ξανά της μόδας, αφού είναι ένα δημητριακό που χωνεύεται πιο εύκολα μίας και έχει χαμηλή ως και μηδαμινή περιεκτικότητα. Μέχρι 100 χρόνια πριν, ήταν το πιο διαδεδομένο δημητριακό στην περιοχή μας! Μήπως πρέπει να το ξαναθυμηθούμε;

superfoods


ΚΑΝΝΑΒΗ:
Παρεξηγημένο αλλά θαυματουργό φυτό!
Όταν πρωτοσυνάντησα Hemp Protein σε κατάστημα με είδη υγιεινής διατροφής και υπερτροφές στην Αμερική δεν είχα ιδέα τι είναι. Μετά από άμεσο γκουγλάρισμα, ανακάλυψα οτι hemp είναι ένα φυτό απο την οικογένεια της κάνναβης! Τρόφιμο από το φυτό της κάνναβης; περίεργο ακούγεται. Κι όμως πρόκειται για μία υπερτροφή! Και μάλιστα εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, για τους vegan αλλά και για όσους νηστεύουν. Τα επιστημονικά δεδομένα την κατατάσσουν σαν μία από τις κορυφαίες πηγές φυτικής πρωτεΐνης και η απόδοση της καλλιέργειας την κάνει μία από τις πιο οικονομικές και οικολογικές πηγές πρωτεΐνης.

Κανέλα: Ιδιότητες και Χρήσεις
Η κανέλα είναι ένα μυρωδικό που το έχω συνδέσει με τον χειμώνα. Θυμάμαι, ότι η μητέρα μου συνήθιζε να αφήνει ξυλαράκια κανέλας πάνω στα σώματα του καλοριφέρ και όλο το σπίτι μοσχοβόλαγε με ένα πικάντικο, γλυκό άρωμα που με έκανε να αισθάνομαι ασφαλής και ήρεμος. Πέρασαν πολλά χρόνια για να μελετήσω για την κανέλα και να ανακαλύψω ότι το αιθέριο έλαιο της ευθύνονταν για αυτά τα συναισθήματα μου.

Βιταμίνη C – Υπεραπαρραίτητη και Υποτιμημένη
Η βιταμίνη C είναι από τις σημαντικότερες βιταμίνες ? ίσως η πιο σημαντική ? που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, καθώς η έλλειψή της ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκορβούτο που πάθαιναν παλαιότερα οι ναυτικοί. Φρόντισε να τρέφεσαι σωστά, μην ξεχνάς ότι η βιταμίνη C είναι όπλο κατά πολλών ασθενειών, κατανάλωσε την άφοβα και συνέχισε να αυξάνεις τη διατροφική σου ευφυΐα! Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης «Η διατροφή μας είναι το φάρμακό μας» και ναι, εάν τρέφεσαι σωστά, η υγεία σου θα είναι άριστη!

Ginkgo Biloba για μνημη Ελέφαντα!
Aν υπάρχει μια υπερτροφή αφιερωμένη στους ηλικιωμένους αυτή είναι ασυζητιτί το ginkgo biloba (ή σαλιβουρία). Γιατί; Η χρήση του ginkgo biloba βελτιώνει την μνήμη, ανακουφίζει από το βόμβο στα αυτιά, μειώνει την αστάθεια, ενδυναμώνει τα άκρα του σώματος (χέρια-πόδια) εξαλείφοντας το μούδιασμά και το μυρμήγκιασμα και βελτιώνει την ισορροπία. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το ginkgo [...]

Ginseng (Tζίνσενγκ) Ρίζα Θετικής Ενέργειας
Το ginseng είναι ένα θαυματουργό βότανο, διάσημο στην κινέζικη ιατρική που θεωρείται σήμερα το πιο ευπώλητο φυτικό συμπλήρωμα σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ρίζα με δύο απολήξεις σαν πόδια ανθρώπου, γι΄αυτό και ονομάζεται ginseng, δηλαδή ανθρώπινη ρίζα. Ήταν επίσης γνωστό και στον αρχαίο κόσμο, αφού χρησιμοποιούνταν όχι μόνο από τους ασιάτες αλλά και από τους Λατίνους και τους αρχαίους Έλληνες, μέχρι και από τους Ινδιάνους. Το επιστημονικό όνομα του ginseng είναι panax, που σημαίνει στα ελληνικά πανάκεια, φάρμακο για όλες τις αρρώστιες! Τι είναι αυτό το τόσο θαυματουργό που μετατρέπει αυτήν την ρίζα σε υπερτροφή;

superfoods

Ω-3 λιπαρά
Όλοι έχουμε ακούσει για τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια και κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό μας. Λίγοι όμως γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτά και γιατί, παρόλο που περιέχουν λίπος, είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Για να καταλάβουμε στην σημασία της πρόσληψης ω-3 λιπαρών πρέπει να ξεχωρίσουμε τα λίπη σε καλά και κακά. Τα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα. Τα κορεσμένα λίπη τα παίρνουμε συνήθως από ζωικές πηγές (γαλακτοκομικά και κρέατα) και δεν είναι καλό να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες γιατί αυξάνουν την χοληστερίνη. Αντιθέτως, τα ακόρεστα λίπη είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας.

Πρωτόγαλα: Το μυστικό της ζωής
Το πρωτόγαλα (ή colostrum) είναι το πρώτο μητρικό γάλα, το γάλα δηλαδή των τριών πρώτων ημερών μετά την γέννηση του νεογνού. Καθώς αποτελεί την βασική τροφή του νεογνού είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ορμόνες ανάπτυξης. Αποτελεί αντίδοτο φτωχής διατροφής και καταναλώνεται ως διατροφικό συμπλήρωμα από ενήλικες ή ακόμα και ανηλίκους. Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού- από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως φυσικό αντιβιοτικό, σε όλο τον κόσμο. Έχει εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες.

Blueberries: Ένας μπλε φαγώσιμος θησαυρός
Το μπλέ βατόμουρο, ή μύρτιλο έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο «το βατόμουρο της ζωής»! Συμβάλλει στην μακροζωία, καθώς επιβραδύνει την γήρανση και ανανεώνει τον οργανισμό, απομακρύνοντας τα γερασμένα κύτταρα. Είναι διάσημο για την αντιοξειδωτική του δράση και επίσης προστατεύει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ορμόνες, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν την χοληστερίνη. Το μπλέ βατόμουρο, ή μύρτιλο έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο «το βατόμουρο της ζωής»! Συμβάλλει στην μακροζωία, καθώς επιβραδύνει την γήρανση και ανανεώνει τον οργανισμό, απομακρύνοντας τα γερασμένα κύτταρα. Είναι διάσημο για την αντιοξειδωτική του δράση και επίσης προστατεύει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό. Είναι πλούσιο σε φυτικές ορμόνες, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν την χοληστερίνη.

Σιταρόχορτο: Η δύναμη της φύσης
Το σιταρόχορτο είναι μια βόμβα χλωροφύλλης και βιταμινών που θρέφει τον άνθρωπο, ακριβώς όπως κάνει και με τα φυτοφάγα ζώα, αιώνες τώρα. Είναι ο βλαστός από τον σπόρο σιταριού, μια ζωντανή τροφή, η οποία καταναλώνεται χωρίς να υποστεί καμία θερμική επεξεργασία και έτσι απολαμβάνουμε στο έπακρο τα οφέλη της στον οργανισμό μας.
Πρόπολη: Το δώρο των μελισσών
Η προπόλη είναι ακόμα ένας μελισσοκομικός θησαυρός που βρίσκεται κρυμμένος στην κυψέλη. Είναι μια ρητινώδης ουσία, που αποτελεί το απολυμαντικό της κυψέλης! Αποτελείται κατά κύριο λόγο από ρητίνη που συλλέγουν οι μέλισσες, κερί και γύρη. Οι μέλισσες καλύπτουν με αυτήν τις σχισμές της κυψέλης, για καλύτερη θέρμανση αλλά και για άμυνα. Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος την χρησιμοποιεί ως φάρμακο.

Goji berries: Τα κόκκινα θαυματουργά φρουτάκια
Είναι τα αντικαταθλιπτικά της φύσης! Ο αναριχώμενος θάμνος που φύεται στα Ιμαλάια παράγει μικρούς κόκκινους καρπούς που ανεβάζουν την διάθεση και κάνουν καλό στον ανθρώπινο οργανισμό. Τι παραπάνω χρειάζονταν για να γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο; Τα goji κατατάσσονται συνήθως στις πρώτες θέσεις των superfoods. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες (Α, Β, C, Ε), αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ιδίως σε σίδηρο.

Γαλαζοπράσινα φύκια (AFA): Ο θησαυρός του βυθού
Αυτός που έβγαλε την παροιμία «μου πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», δεν ήξερε μάλλον ότι υπάρχουν κάποια φύκια που είναι πολυτιμότερα από όλες τις κορδέλες του κόσμου! Τα γαλαζοπράσινα φύκια είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη χλωρίδας στον πλανήτη. Περιέχουν υψηλή συμπύκνωση θρεπτικών συστατικών και χλωροφύλλης και όταν καταναλώνονται δωρίζουν όλα αυτά τα καλούδια στον οργανισμό μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελούν τροφή των αστροναυτών στις διαστημικές τους αποστολές.


Μάκα: Η ρίζα της Ενέργειας
Το μικρό αυτό φυτό, σε μέγεθος ραδικού, φυτρώνει μόνο στις Άνδεις και έχει υψηλή θρεπτική αξία, ίση με αυτή των δημητριακών. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, αφού φυτρώνει μόνο σε υψόμετρο 3.750-4.350 μ., σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και πολύ δυνατό αέρα. Ο βολβός και τα φύλλα του περιέχουν υπερσυμπυκνωμένα πολλά θρεπτικά συστατικά, γι΄ αυτό αποτελούσε μια από τις βασικές τροφές επιβίωσης των ιθαγενών. Οι στρατιώτες των Ίνκας γευμάτιζαν με μάκα, πριν την μάχη για να πάρουν δύναμη.
Κακάο: Θεϊκή Τροφή
Η γνωστή σκόνη που δίνει γεύση στα ροφήματα και τα γλυκά μας θεωρείται από τους επιστήμονες υπέρτροφη! Στην αρχαιότητα το ρόφημα με κακάο θεωρούνταν ρόφημα των θεών, το ενεργειακό ποτό της αιώνιας νιότης. Το κακάο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική σκόνη, με αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες. Αυξάνει την εγκεφαλική λειτουργία και λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, καθώς περιέχει ουσίες που σου φτιάχνουν την διάθεση. Περιέχει επίσης σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και πολύτιμα ω-3 λιπαρά. Το κακάο είναι λίγο παρεξηγημένο στις μέρες μας καθώς αναμεμιγμένο με γάλα, βούτυρο και ζάχαρη μας δίνει την παχυντική σοκολάτα.

Αλόη, η θαυματουργή!
Ένα πολύ χρήσιμο και θαυματουργό φυτό!
Η αλόη στην υπηρεσία της ομορφιάς & της ιατρικής.
Μάθε για το πως χρησιμοποιείται η αλόη ως καλλυντικό.
Διάβασε για την χρήση της αλόη ως τροφή.
Μάθε μία πολύ απλή συνταγή χυμού με αλόη!

Ψωμί Εσσέων: Το Ψωμί της Μητέρας Φύσης
Το ψωμί Εσσέων είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη του πιο υγιεινό ψωμί που υπάρχει. Αυτό το καταλαβαίνεις απλά και μόνο αν διαβάσεις τα συστατικά του. Είναι 100% σιτάρι. Τίποτε άλλο πάρα μόνο φιλτραρισμένο νερό. Δεν περιέχει καθόλου αλάτι, αλεύρι, μαγιά, λιπαρά, ζάχαρη, γλυκαντικά, αυγά ή γαλακτοκομικά. Εκτός αυτού το σιτάρι που χρησιμοποιείται είναι βιολογικό και πρόκειται για πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν.Σκόρδο: Το υπερφάρμακο της Φύσης

Μαστίχα: Το καμάρι της Χίου
Η σπάνια αυτή τροφή βγαίνει από τον μαστιχοφόρο σχίνο, που φύεται αποκλειστικά και μόνο στην Χίο, και συγκεκριμένα στο νότιο μέρος του νησιού. Είναι η ρητινώδης έκκρισή του δέντρου, με υπόλευκο χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα. Η μαστίχα περιέχει περίπου 80 συστατικά, πολύτιμα στον άνθρωπο, πτητικά και αρωματικά συστατικά, φυτοστερόλες και πολυφαινικά μόρια. Οι θεραπευτικές τις ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

 

Σπιρουλίνα: Η υπερτροφή του μέλλοντος
Η Σπιρουλίνα είναι από τα λίγα πλήρη τρόφιμα στον Πλανήτη. Περιέχει πλήρη πρωτεΐνη και ουσίες που δύσκολα βρίσκουμε σε άλλες τροφές φυτικής προέλευσης. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών (Β1, Β5, Β6, Β12, Β-καροτίνη). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχει περισσότερη β-καροτίνη, από ότι τα καρότα! Επίσης περιέχει πολλά μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Ένα ποτήρι χυμό σπανάκι παρακαλώ!
Πολύς κόσμος ρωτάει από που μπορεί να πάρει ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνες αν τρώει λίγο ή καθόλου κρέας και γαλακτοκομικά. Έκανα κάποιους υπολογισμούς για να μπορέσω να απαντήσω αυτήν την ερώτηση πρακτικά και πολύ συγκεκριμένα. Αν βάλεις σε αποχυμωτή 1 κιλό σπανάκι και κρατήσεις μόνο το χυμό, θα έχεις ένα μεγάλο υπερβιταμινούχο ποτήρι 230 θερμίδων με 30 γραμμάρια πλήρους πρωτεΐνης (όσο 5 αβγά ή 1 κονσέρβα τόνο). Όσο για βιταμίνες και μέταλλα: 100% του ασβεστίου, 200% του μαγνήσιου, 150% του σιδήρου, 490% του φολικού οξέος, 110% της ριβοφλαμίνης, 100% της βιταμίνης Β6, 100% της βιταμίνης Ε, 470% της βιταμίνης C, 1880% της βιταμίνης Α και 6040% της βιταμίνης Κ που χρειάζεσαι για μία ημέρα. 230 θερμίδες, μηδέν λιπαρά και θρεπτική σύσταση που δύσκολα θα βρεις σε οποιαδήποτε άλλη φυσική τροφή!
Acai Berry – το Θαύμα της φύσης
Το Acai Berry είναι ένα μικρό φρούτο από τα δάση του Αμαζονίου με πολλές ιδιότητες που δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή. Έχει σκούρο μπλε-μωβ χρώμα και μοιάζει πολύ με το blueberry (μύρτιλο). Το Acai Berry είναι ανάμεσα στα πιο θρεπτικά διατροφικά προϊόντα του Αμαζόνιου! Προσφέρει ευεξία, δύναμη, αντοχή και ενέργεια. Τα θρεπτικά του συστατικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθάει την αντιμετώπιση ασθενειών. Το Acai Berry είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β, μέταλλα, ίνες, πρωτεΐνες και ομεγα-3 λιπαρά οξέα. O καρπός του Acai επίσης περιέχει ελαϊκό οξύ (ομεγα-9), ένα ευεργετικό λιπαρό οξύ.
Κάτι ήξερε ο Ποπάι! Το σπανάκι είναι σούπερ τροφή
Τελικά ο Ποπάι είχε δίκιο: το σπανάκι μας κάνει πιο δυνατούς!Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι ένα πιάτο σπανάκι καθιστά τους ανθρώπινους μύες πιο δυνατούς και αποδοτικούς, επιβεβαιώνοντας έτσι τον διάσημο ήρωα των καρτούν.

Στέβια: Η απάντηση στη ζάχαρη.
Κάθε φορά που βρίσκομαι σε μια παρέα και φτάνει η κουβέντα σε θερμίδες και ζάχαρη έχω ένα μεγάλο πρόβλημα.. Όλοι νομίζουν ότι κάνω πλάκα! Δυσκολεύομαι να τους πείσω ότι στο εξωτερικό κυκλοφορεί ένας τύπος ζάχαρης που τον συνιστούν οι διαιτολόγοι για αδυνάτισμα, δεν έχει καθόλου θερμίδες, δεν χαλάει τα δόντια και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από διαβητικούς. Και όμως, υπάρχει! Και το όνομα αυτής, Στέβια!

superfoods

Σκληρό καρύδι
Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και προσφέρουν προστασία στις αρτηρίες σας. Αρκούν μόνο 28 γραμμάρια για να προστατεύσουν τον οργανισμό μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε ζωικά λίπη; Η αργινίνη που περιέχουν τα καρύδια τονώνει την παραγωγή νιτρικού οξέος το οποίο με τη σειρά του βοηθάει τις αρτηρίες να διατηρήσουν την ευκαμψία τους. Εκτός αυτού περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο, μαγγάνιο και πολλές βιταμίνες. Ειδικά τα άγουρα καρύδια είναι πηγή βιταμίνης C.

Μαϊντανός για ενέργεια και ζωντάνια!
Σου αρέσει ο μαϊντανός; Δε λέω να τον φας σκέτο αλλά αν διαβάσεις παρακάτω το πόσο υπερβιταμινούχος είναι, ίσως και αύριο το πρωί αντί για καφέ προτιμήσεις να περάσεις ένα ματσάκι από τον αποχυμωτή. Αν έχεις δικό σου σε γλάστρα ή στον κήπο ακόμα καλύτερα… και φρέσκο θα τον φας και τζάμπα! Ο Μαϊντανός είναι τίγκα στις βιταμίνες και τη Χλωροφύλλη! Σε γεμίζει με θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε το σώμα σου να λειτουργεί στην εντέλεια. Είναι άκρως αλκαλικός και αποτοξινωτικός και ανά θερμίδα έχει περισσότερη βιταμίνη C και σίδηρο από κάθε άλλο τρόφιμο που είναι στο τυπικό μας διαιτολόγιο.

 

Κινόα, υπερτροφή από τη Νότια Αμερική
Το Κινόα είναι κάτι μεταξύ οσπρίου και δημητριακού. Πρακτικά είναι σπόρος αλλά θεωρείται πλήρες δημητριακό. Είχε ιδιαίτερη διαθρεπτική σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων που το είχαν ως 2η κύρια τροφή μετά την πατάτα. Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για την διαθρεπτική του αξία και θεωρείται υπερτροφή λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (13%). Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών. Το κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο. Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα. Κινόα θα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.

Σκόρδο: Το υπερφάρμακο της Φύσης
Μπορεί κάποιοι να μην μπορούν ούτε να το μυρίσουν, οι θειούχες ενώσεις όμως που του δίνουν το χαρακτηριστικό σκορδάτο άρωμα είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που έκανε η φύση στον άνθρωπο. Η αλισίνη που απελευθερώνει το ωμό σκόρδο όταν το κόψουμε έχει την ιδιότητα να μειώνει τα λιπίδια στο αίμα και έχει και πολλά άλλα οφέλη: Έχει αντιμικροβιακή και αποτοξινωτική δράση,υποτασικές ιδιότητες και αντιπηκτική δράση στο αίμα.

 

superfoods

Πηγή:bletsas.gr

More in Ασθένειες, Βότανα, Διατροφή, Θεραπείες, Υγεία
αρώνια
Αρώνια – 13 ευεργετικές δράσεις! Ένα θαυματουργό φυτό!

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ : 1. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση 2. Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές...

Close