Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Ο τρόπος για να κάνουμε τα κύτταρά μας να ξανανιώσουν είναι απλός, λένε ερευνητές από το Σαν Φρανσίσκο, η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση και αποτελεσματική χαλάρωση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχουν τις απτές αποδείξεις ότι μια διατροφή βασισμένη σε λαχανικά, η ήπια αλλά συστηματική άσκηση και τεχνικές απομάκρυνσης του στρες όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να αντιστρέψουν τη γήρανση των κυττάρων μας.

Στη μελέτη, που διήρκεσε 5 χρόνια, έλαβαν μέρος 35 άνδρες με καρκίνο του προστάτη. 10 από αυτούς κλήθηκαν να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο τρόπο υγιεινής ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 10 ασθενείς εμφάνισαν αισθητές κυτταρικές μεταβολές, ιδιαίτερα στα τελομερή που αυξήθηκε το μήκος τους. Τα τελομερή είναι πρωτεΐνες στο τέλος των χρωμοσωμάτων και όσο ο άνθρωπος γερνάει αυτά συρρικνώνονται, χάνοντας το μήκος τους. Είναι αυτά μάλιστα που προστατεύουν από τις αλλοιώσεις των πληροφοριών του DNA.

Όσο το μήκος των τελομερών μειώνεται τόσο τα κύτταρα πεθαίνουν πιο γρήγορα και οι άνθρωποι γίνονται ευάλωτοι σε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

Στο τέλος της μελέτης οι 10 ασθενείς εμφάνισαν αύξηση του μήκους των τελομερών κατά 10% ενώ στους υπόλοιπους 25 που δεν ακολουθούσαν το πρόγραμμα υγιεινής ζωής το μήκος των τελομερών μειώθηκε κατά 3%.

Οι ερευνητές βέβαια δεν εξέτασαν πόσο θετική ή όχι επίπτωση είχε αυτή η αύξηση των τελομερών στο θέμα του καρκίνου, αλλά όπως είπαν αυτό θα αποτελέσει μέρος επόμενης έρευνας. Παρότι αυτή η έρευνα είναι σε πολύ μικρή κλίμακα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα παρόλα αυτά παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή συντελεί στην πιο γρήγορη κυτταρική γήρανση.

Αν πάντως ψάχνετε τρόπους για να κρατήσετε τα κύτταρά σας νέα και σε φόρμα πήρατε μια ιδέα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητά σας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έντυπο “Lancet Oncology”

ΠΗΓΗ: www.healthpress.gr

 

Μυστικά Βότανα
Βότανα, Υπερτροφές, Διατροφή, Έλαια, Αιθέρια Έλαια www.mystikavotana.gr
More in Διατροφή, έρευνες, ομορφιά, Υγεία
φακές, ένας διατροφικός δυναμίτης στο πιάτο σας

Οι φακές είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν ποτέ. Καταναλώνονται από τους προϊστορικούς χρόνους και πιστεύεται ότι προέρχονται...

Close