Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Στη δουλειά με τους συναδέλφους μας και το αφεντικό μας, στο σπίτι με το συντροφό μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τις φιλικές μας σχέσεις, ή στα μαγαζιά, είναι σημαντικό να μπορούμε να σταθούμε στα ποδιά μας και να διεκδικήσουμε τα κεκτημένα μας χωρίς φόβο. Πόσες φορές έχετε σκεφτεί, ‘Αν μιλήσω θα με απολύσει’, ‘Θα δυσαρεστήσω τους άλλους’, ‘Ετσι μου δείχνει την αγάπη του’ ή όταν κάποιος σας παίρνει τη σειρά στην ουρά του ταμείου δεν αντιδράτε για να μην σας χαρακτηρίσουν ως επιθετικό;

Αυτή η στάση ζωής χαρακτηρίζει την παθητική συμπεριφορά που είναι η άρνηση του εαυτού μας, επιτρέπουμε σε άλλους να κάνουν τις επιλογές για εμάς και αυτό μας εγκλωβίζει. Σε αντίθεση, η βίαιη συμπεριφορά είναι η πράξη που μειώνει τον άλλο και καταπατάει τα δικαιώματά του με πρόθεση να τον βλάψει.

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο ακραίες συμπεριφορές βρίσκεται η διεκδικητικότητα. Διεκδικητικότητα είναι η ικανότητά μας να ενεργούμε με αυτοπεποίθηση που απορρέει από την εκτίμηση και το σεβασμό που έχουμε για τον ευατό μας και για τους άλλους γύρω μας. Έτσι λοιπόν, η διεκδικητική συμπεριφορά σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας και να τις υποστηρίζουμε. ‘Εχουμε μια πιο δραστήρια άποψη για τη ζωή. Διεκδικούμε τα νόμιμα μας δικαιώματα με τρόπο που δεν καταπατάμε τα δικαιώματα των άλλων.

Αναζητώντας τα αίτια της παθητικής στάσης μας

Το πως αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις μας και την επικοινωνία μας με τους άλλους προέρχεται εν μέρει από τον τρόπο που μεγαλώσαμε, τον τρόπο διαπαιδαγωγησής μας, τον τρόπο που μάθαμε να βλέπουμε τον εαυτό μας. Για παράδειγμα, οι γονείς μας μας έμαθαν να είμαστε πειθήνιοι ή να στεκόμαστε στα πόδια μας; Κάποιοι κουβαλάμε τις παιδικές μας αντιλήψεις για τα πρόσωπα κύρους σαν να έχουν ακόμα την απόλυτη εξουσία με αποτέλεσμα τα δικά μας συναισθήματα και σκέψεις να είναι ασήμαντα.

Ο διεκδικητικός άνθρωπος αισθάνεται ελεύθερος να αποκαλύψει τον ευατό του, ‘Αυτός είμαι. Αυτό αισθάνομαι, σκέφτομαι και θέλω’. Μπορεί να επικοινωνήσει με τους άλλους ανοιχτά, ξεκάθαρα, ειλικρινά. Έχει μια δραστήρια άποψη για τη ζωή και προσπαθεί να υλοποιήσει αυτό που θέλει. Ενεργεί πάντα με αυτο-εκτίμηση. Ξέρει ότι δεν μπορεί πάντα να κερδίζει και αποδέχεται τα όρια του.

Για να γίνουμε διεκδικητικοί είναι σημαντικό να:

• Αποκτήσουμε αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση.

• Αποφασίζουμε για το τι θέλουμε/σκεφτόμαστε/αισθανόμαστε και να είμαστε ευθείς και συγκεκριμένοι για αυτό.

• Επαναλαμβάνουμε ήρεμα την ερώτηση/αυτό που θέλουμε/τη θέση μας μέχρι να γίνουμε αντιληπτοί.

• Ελέγχουμε την κριτική που μας γίνεται χωρίς να παγιδευόμαστε και συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση.

• Μην επιτρέπουμε η κριτική που μας γίνεται, ακόμα και δικαιολογημένα, να μας γίνει άγχος.

• Χρησιμοποιούμε την ‘καλή κριτική’ που μας γίνεται εποικοδομητικά.

• Μιλάμε ανοιχτά για το πως αισθανόμαστε ή τι σκεφτόμαστε.

• Συμβιβαζόμαστε – χρειάζεται να διαπραγματευόμαστε απο την θέση του ίσου με τους άλλους χωρίς να χάνουμε τον αυτο-σεβασμό μας.

• Μαθαίνουμε να θέτουμε τα όρια μας και να λέμε ‘ΟΧΙ’ χωρίς ενοχές.

 

More in Αντιμετώπιση, Σχέσεις, ψυχολογία
-1-e1363681271982
Κατανοώντας το αίσθημα της Μοναξιάς

Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει μόνοι ανάμεσα στο πλήθος; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί μοναξιά και παρ’ όλα αυτά...

Close