Πόσες φορές δεν έχουμε νιώσει μόνοι ανάμεσα στο πλήθος; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αισθανθεί μοναξιά και παρ’ όλα αυτά είναι ένα θέμα που σπάνια κουβεντιάζεται. Μοναξιά είναι ένα βαθύ αίσθημα ερημιάς. Ήδη από την γέννησή μας ξεκινάει η διαδικασία του αποχωρισμού με τους ‘σημαντικούς άλλους’, η οποία οδηγεί στην εξέλιξή μας ως ξεχωριστές προσωπικότητες. Αυτή η διαδικασία είναι οδυνηρή αλλά είναι επίσης ένα φυσιολογικό συναίσθημα.

Στις μέρες μας η μοναξιά έχει πάρει διαστάσεις επιδυμίας λόγω της οικονομικής κρίσεις, της υψηλής ανεργίας, του υψηλού αριθμού διαζυγιών, των μονογονεϊκών οικογενειών, της μετανάστευσης και άλλων κοινωνικών φαινομένων της εποχής μας. Στη πολυάσχολη και εξωστρεφή κοινωνία μας έχουμε δώσει έμφαση στην ομαδικότητα, ενώ η μοναξιά, η μοναχικότητα και η απομόνωση έχουν νοηματοδοτηθεί αρνητικά. Πολλοί έχουμε μπερδέψει τη μοναξιά με τη μοναχικότητα. Το να είσαι μόνος δεν σημαίνει ότι νιώθεις μοναξιά. Υπάρχουν πολλοί μοναχικοί άνθρωποι που είναι χαρούμενοι στην παρέα τους και που επιλέγουν την απομόνωση, ενίοτε ως μέσω ανασυγκρότησης.

Μιλώντας για μοναξιά δεν εννοούμε κάτι συγκεκριμένο, ούτε έχει την ίδια σημασία για όλους. Υπάρχουν πολλές βαθμίδες και αίτια. Γενικά, όταν μιλάμε για μοναξιά, μπορούμε να αναφερθούμε σε τρείς κατηγορίες:

1. Η μοναξιά λόγω των περιστάσεων, όπως το διαζύγιο, το πένθος, η ανεργία ή η συνταξιοδότηση, η μετανάστευση, οι άνθρωποι που έχουν κάποιο κινητικό πρόβλημα ή κάποια ψυχική διαταραχή.

2. Η εξελικτική μοναξιά – διάφοροι περίοδοι της ζωή μας, όπως η εφηβεία, η (κρίση της) μέσης ηλικίας, η εμμηνόπαυση, το γήρας φαίρνουν εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές που καμιά φορά μας κάνουν ευάλωτους σε συναισθήματα ανασφάλειας και μοναξιάς.

3. Η εσωτερική μοναξιά είναι ένα πιο μόνιμο συναίσθημα για κάποιους και αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση ή έλειψη αγάπης ως παιδί με αποτέλεσμα να αισθάνεται εγκαταλειμμένος και αναξιαγάπητος ως ενήλικας. Το διαρκές αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, αϋπνίες και κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσετε τον ευατό σας να ξεπεράσει το αίσθημα της μοναξιάς:

• Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να τους βοηθήσει να αποδεχτούν τον εαυτό τους και να αποκτήσουν μια οικιότητα στο να δημιουργούν σχέσεις με άλλους.

• Μάθετε πως είναι να είστε μόνος με τον εαυτό σας.

• Μέθοδοι χαλάρωσης, όπως γιόγκα και διαλογισμός, πραγματικά βοηθούν στην εσωτερική μας συγκέντρωση.

• Επικεντρωθείτε σε πράγματα/δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν.

• Μάθετε να είστε με άλλους, καμιά φορά αισθανόμαστε άβολα ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, ακριβώς γιατί έχουμε χάσει την εξωτερική μας επαφή.

• Γίνετε διεκδικητικοί, μάθετε να θέτετε τα όρια σας και να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας.

• Μπείτε στη διαδικασία του να μιλάτε, να κάνετε ερωτήσεις.

• Μπείτε σε ομάδες που μπορείτε να μοιραστείτε κοινά ενδιαφέροντα (γυμναστήριο, ομάδα φιλαγνωσίας, πολλοί δήμοι προσφέρουν δωρεάν μαθήματα χορού, μουσικής, ζωγραφικής).

• Σκεφτείτε τον εθελοντισμό, θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση της αλληλεγγύης.

 

ealthpress

 

More in Ασθένειες, Υγεία, ψυχολογία
715BCDF79DA9256C0B8801FC20135007
Φόβοι ότι μπορεί να επανεμφανιστεί ο «μαύρος θάνατος»

Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν για την πανούκλα Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η πανούκλα, μια από τις πιο καταστροφικές πανδημίες στην ιστορία...

Close