Άνοδο της κακής χοληστερόλης (LDL) κατά περίπου 8% κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και αύξηση της καλής HDL κατά περίπου 9% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατήρησαν ερευνητές από τη Βραζιλία σε μελέτη που περιελάμβανε 227.000 άτομα.
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Φελίπε Μόουρα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Καμπίνας επισημαίνει ότι το χειμώνα ίσως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τη χοληστερόλη μας.
Οι πιθανές εξηγήσεις των ειδικών για τις πιο «τσιμπημένες» τιμές της χοληστερόλης το χειμώνα είναι ότι πρόκειται για μια περίοδο όπου τρώμε περισσότερο και επιλέγουμε πιο λιπαρά φαγητά, ενώ ασκούμαστε λιγότερο και μένουμε περισσότερο στο σπίτι.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι το υψόμετρο της περιοχής όπου έγινε η έρευνα είναι στα 600 μέτρα και το κλίμα στην βραζιλιάνικη πόλη Καμπίνα το χειμώνα είναι μαλακό και ξηρό.
Οι ειδικοί, επίσης, εξηγούν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί η εποχική διακύμανση της χοληστερόλης, καθώς και η σημασία της για την υγεία.
Πηγή: vita.gr
Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

το διαβάσαμε, στο zougla.gr

More in Ασθένειες, έρευνες, Θεραπείες
newego_LARGE_t_821_8108280_type12364
6 τροφές που σε κάνουν κουκλάρα!

Θέλεις να δείχνεις Θεά χωρίς να μπεις στο τραπέζι κάποιου πλαστικού χειρούργου; Θέλεις να αποκτήσεις μαλλιά λαμπερά και μεταξένια χωρίς...

Close