Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Ένα συμπλήρωμα διαλυτών φυτικών ινών θα μπορούσε, σύμφωνα με ειδικούς, να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, που συνέκριναν την προσθήκη δημητριακών, ενός διαλυτού συμπληρώματος που ονομάζεται ψύλλιο και ενός εικονικού συμπληρώματος στη διατροφή πασχόντων από το σύνδρομο, βρήκαν ότι το ψύλλιο ήταν το πιο αποτελεσματικό, ενώ τα δημητριακά μπορούσαν ακόμη και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, από το οποίο εκτιμάται ότι πάσχει ένα στα δέκα άτομα, χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος και ακανόνιστη κίνηση του εντέρου και τα ακριβή του αίτια παραμένουν άγνωστα. Οι συστάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου περιλαμβάνουν κατάλληλη τροποποίηση της διατροφής, αντικαταθλιπτικά και φαρμακοθεραπείες και πολλοί πάσχοντες στρέφονται στην κατανάλωση δημητριακών προκειμένου να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου τους.

Ωστόσο, η ολλανδική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal, έδειξε ότι η προσέγγιση αυτή μάλλον δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 275 ασθενείς, οι οποίοι λάμβαναν 10 g είτε ψυλλίου είτε δημητριακών είτε ρυζάλευρου (placebo, εικονικό συμπλήρωμα) δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει ψύλλιο, μια φυσική φυτική ίνα, ανέφεραν ότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων τους είχε μειωθεί κατά 90 βαθμούς με βάση την κλίμακα εκτίμησης προβλημάτων που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη. Για τα δημητριακά, η μείωση ήταν 58 βαθμοί και για την ομάδα του placebo 49.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς είχαν μικρότερη ανοχή στα δημητριακά, καθώς πάνω από το ήμισυ της ομάδας αυτής ασθενών σταμάτησαν τη λήψη κατά τη διάρκεια της μελέτης, κυρίως λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους.

Η προσθήκη ψυλλίου στη διατροφή ενδέχεται να αποτελεί την καλύτερη αρχική θεραπευτική επιλογή για τους πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κατέληξαν οι συγγραφείς.

Πηγή: BBC News

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές Για το Ευερέθιστο Έντερο http://www.mystikavotana.gr

More in Ασθένειες, Βότανα, Θεραπείες, Υγεία
choc-660
Απίστευτη οδοντόκρεμα από… σοκολάτα δημιούργησε αμερικάνικη εταιρία

Από μικρά παιδιά ακούμε πόσο κακό κάνει η σοκολάτα στα δόντια και πόσο σημαντικό είναι να τα πλένουμε πριν κοιμηθούμε....

Close