Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA): « Ορισμένα τρόφιμα και ποτά, το αλκοόλ, η καφεΐνη και το τσιγάρο, μπορούν αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα, κάνοντάς τα λιγότερο αποτελεσματικά ή προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες».

 

Να παίρνω το χάπι μου μαζί με το φαγητό; Πριν ή μετά το φαγητό; Επιτρέπεται να πιω καφέ; Και άλλες συχνές ερωτήσεις που κάνουμε όλοι όταν βρισκόμαστε σε κάποια αγωγή..

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας, εξαρτάται από το φάρμακο. Ορισμένα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μαζί ή αμέσως μετά το φαγητό επειδή για παράδειγμα έχουν την ιδιότητα να ερεθίζουν το εσωτερικό του στομάχου, ενώ κάποια άλλα τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν το φαγητό έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Άτομα υψηλού κινδύνου:

  1. Ηλικιωμένοι
  2. Χρόνιοι ασθενείς
  3. Άτομα που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις φαρμάκων ή περισσότερα του ενός σκευάσματα ημερησίως
  4. Παχύσαρκα άτομα
  5. Εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες
  6. Παιδιά και βρέφη
  7. Έφηβοι
  8. Αλκοολικά άτομα
  9. Χορτοφάγοι
  10. Άτομα που ακολουθούν αυστηρές ή εξειδικευμένες δίαιτες ή νηστείες

Τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες

Όσπρια, σιτηρά, προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και λοιπά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, δεσμεύουν στις ίνες τους διάφορες ουσίες και μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση και τη δράση τους, όπως για παράδειγμα της διγοξίνης, της μετφορμίνης, των στατινών και της παρακεταμόλης. Συστήνεται η λήψη των φαρμάκων αυτών να απέχει τουλάχιστον δύο ώρες από την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες.

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο

Γάλα, γιαούρτι, τυρί και τα υποπροϊόντα αυτών, καθώς και οι ξηροί καρποί αλλά και τα σκούρα πράσινα λαχανικά, πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση φαρμάκων όπως η κυπροφλοξασίνη, η μινοκυκλίνη, η δοξυκυκλίνη, η κετοκοναζόλη, η ιτρακοναζόλη, τα διφωσφονικά καθώς και των συμπληρωμάτων σιδήρου. Η γενική σύσταση είναι ότι τα περισσότερα αντιβιοτικά αλλά και τα συμπληρώματα σιδήρου θα πρέπει να λαμβάνονται με διαφορά τουλάχιστον δύο ωρών από την κατανάλωση τροφής πλούσιας σε ασβέστιο.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ

Σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, τα σπαράγγια αλλά και το λάχανο, το κουνουπίδι κ.α. , το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το συκώτι, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία αυξάνει την πήξη του αίματος και άρα μπορεί να εμποδίσει την δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων όπως η βαρφαρίνη.

Αν λαμβάνεται αντιπηκτική αγωγή, συνήθως συστήνεται η πρόσληψη βιταμίνης Κ να είναι σχετικά σταθερή καθημερινά και να μειωθεί στο ελάχιστο η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη.

Τρόφιμα πλούσια σε Νάτριο

Τυριά, αλλαντικά, κρεατοπαρασκευάσματα, ελιές, τουρσιά, προϊόντα άλμης, αλμυρά σνακ καθώς και έτοιμες σάλτσες και σούπες μπορούν ν’ αυξήσουν την κατακράτηση υγρών όταν λαμβάνονται φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά και η κορτιζόνη.

Άνθρωποι που βρίσκονται σε αγωγή με κορτιζόνη ή γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, συστήνεται να περιορίσουν στο ελάχιστο την πρόσληψη αλατιού αλλά και να αυξήσουν την κατανάλωση νερού, φρούτων, λαχανικών και τροφίμων πλούσιων σε κάλιο.

Τρόφιμα πλούσια σε τυραμίνη

Η τυραμίνη επηρεάζει τον μεταβολισμό των αναστολέων της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ), που χρησιμοποιούνται ως αντικαταθλιπτικά. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού είναι αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη ΜΑΟ με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως η μπύρα ή το κρασί, τα τυριά αλλά και την κατάχρηση στην κατανάλωση χοιρινού, αλλαντικών, μπανάνας, αβοκάντο, εκχυλίσματος μαγιάς, σοκολάτας, καφέ και σόγιας.

Καφεΐνη

Καφές, τσάι, κακάο, μέντα, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν καφεΐνη, με την οποία αλληλεπιδρούν αρκετά φάρμακα όπως τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιυπερτασικά, τα αντισυλληπτικά, η θεοφυλλίνη και κάποια αντιβιοτικά όπως η σιπροφλοξασίνη. Έτσι, αν βρίσκεστε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, συστήνεται η αποφυγή ροφημάτων- πηγών καφεΐνης.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ αλληλεπιδρά με αρκετά φάρμακα, κυρίως όμως με αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, υπνωτικά, παυσίπονα, αντιισταμινικά, φάρμακα για τη στηθάγχη και φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, επηρεάζοντας τόσο τη δραστικότητα όσο και τις παρενέργειές τους.

Φρουτοχυμοί

Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων με πρώτο το γκρεϊπ-φρουτ, μπορούν ν’ αυξήσουν ή να μειώσουν την δράση πολλών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων ευρέως χρησιμοποιούμενα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, αλλά και φάρμακα για αλλεργίες ή υπερχοληστερολαιμία.

Αναψυκτικά

Τα όξινα αναψυκτικά, συνήθως αυξάνουν την διαλυτότητα κάποιων φαρμάκων με αποτέλεσμα αυτά να μην προλαβαίνουν ν’ απορροφηθούν από τον εντερικό σωλήνα.

Η γενική σύσταση είναι η αποφυγή της κατανάλωσης φρουτοχυμών ή αναψυκτικών μαζί με τα φάρμακα και η κατανάλωση φρούτων ή / και λαχανικών να απέχει 1-2 ώρες πριν και μετά την λήψη του φαρμάκου.

Νερό

Η υπερκατανάλωση νερού, μπορεί να αυξήσει την διούρηση κι έτσι να επηρεάσει τον μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων, επιταχύνοντας την αποβολή τους και μειώνοντας τελικά την δράση τους.

Έτσι λοιπόν, αν βρίσκεστε σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μην αμελήσετε να μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου και φυσικά αν νιώσετε πως η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συζητήστε το με τον θεράποντα γιατρό σας.

 

More in Ασθένειες, Διατροφή, Θεραπείες, Φάρμακα
849546
Τα «όπλα» της φύσης στη «μάχη» κατά των ιώσεων

Κάθε εποχή παράγονται από τη φύση τρόφιμα που μπορούν να ανταποκριθούν σε ανάλογες απαιτήσεις. Έτσι, όπως το καλοκαίρι έχουμε ζουμερά...

Close