Κολπίτιδα και αιδοιίτιδα

Αυτοί οι όροι περιλαμβάνουν διάφορες ασθένειες: μυκητιάσεις, (candida), τριχομονάδες και gardnarella. Αυτές οι ασθένειες επιφέρουν μόλυνση του κόλπου και του αιδοίου: εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και οι αιτίες τους δεν βρίσκονται μόνο στη σεξουαλική επαφή. Σπερματοκτόνα προϊόντα, αντιβιοτικά, λατέξ (λάστιχο) και αρωματισμένα σαπούνια μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα και αιδοιίτιδα σε μερικές γυναίκες. Η ευαισθησία σ’ αυτά διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Μυκητιάσεις (candida)

Αυτή η μόλυνση προκαλείται από ένα μύκητα που μοιάζει με τη μαγιά (candida), ο οποίος υπάρχει ούτως ή άλλως στον κόλπο. Ο κόλπος υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύεται ενάντια σε μολύνσεις με την παραγωγή βακτηρίων που διατηρούν το φυσιολογικό pH (το βαθμό οξύτητας δηλαδή). Όταν αυτός ο βαθμός αλλάξει, τα βακτήρια candida μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο βαθμό και να δημιουργήσουν μόλυνση.

Οι μυκητιάσεις δεν θεωρούνται ΣΜΝ αλλά μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής. Αν έχεις μυκητίαση η διείσδυση οποιασδήποτε μορφής (πέος, αντικείμενο, δάχτυλα) πρέπει να αποφεύγεται (ακόμα και με προφυλακτικό) γιατί μπορεί να χειροτερεύσει τον ερεθισμό. Πλύνε τα χέρια και τα γεννητικά όργανα μετά από κάθε σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει τη μόλυνση, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής, είτε σεξουαλικής είτε των χεριών με τα γεννητικά όργανα.

Αιτίες

Η νευρικότητα, η κούραση, η εγκυμοσύνη, μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή σου, ένας νέος σεξουαλικός σύντροφος, στρες, έλλειψη βιταμίνης Β, υπερβολική χρήση ζάχαρης, κολλητά ή συνθετικά εσώρουχα, απορρυπαντικό ρούχων με έντονο χημικό άρωμα.Επίσης, τα αντιβιοτικά πολλές φορές προκαλούν μυκητίαση καθώς σκοτώνουν πολλά από τα φυσιολογικά βακτήρια του κόλπου, οπότε η candida πολλαπλασιάζεται σε μεγάλες ποσότητες.

Συμπτώματα

Πηχτή λευκή έκκριση με γλυκερή μυρωδιά. Φαγούρα στον κόλπο ή στο αιδοίο με συνακόλουθο ερεθισμό και πρήξιμο στα χείλη. Επιδεινώνεται με το ξύσιμο.

Θεραπεία

Το απλό γιαούρτι (ζωικό ή από σόγια) είναι πολύ αποτελεσματικό. Τοποθέτησέ το με ένα κουταλάκι του τσαγιού (αν χρειαστεί, και με τη βοήθεια ενός κολπικού διαστολέα). Φόρεσε σερβιέτα γιατί το γιαούρτι θα ρεύσει προς τα έξω. Χρησιμοποίησε μη παστεριωμένο γιαούρτι με ζωντανούς λακτοβάκιλλους. Οι κάψουλες acidophilus επιδρούν ακόμη καλύτερα, όμως εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς τους πρέπει να τοποθετήσεις 2-3 ταυτοχρόνως στον κόλπο. Παράλληλα μπορεί να γίνει και λήψη τους από το στόμα. Ακολούθησε τη θεραπεία αυτή επί 5 με 10 μέρες, κατά προτίμηση τη νύχτα. Σε περίπτωση κρίσης τοποθέτησε γιαούρτι 4 με 5 φορές τη μέρα. Οι συσκευές κολπικών πλύσεων ή οι συσκευές κλύσματος είναι καλές γι’ αυτό. Ή ακολούθησε τη θεραπεία με σκόρδο που περιγράφεται για τις τριχομονάδες.

Οι μυκητιάσεις δεν παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα στους άνδρες. Οι άνδρες μπορούν να επαλείψουν γιαούρτι και/ή σκόρδο στο πέος κάθε βράδυ επί 7-10 μέρες.

Για την αντιμετώπιση της φαγούρας

Διάλυσε ένα κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν πάουντερ (sodium bicarbonate ή σόδα δισανθρακική) σε ένα ποτήρι νερό. Ξέπλυνε το αιδοίο. Κάνε κολπικές πλύσεις με σκόρδο, όταν όμως ο ερεθισμός είναι πολύ σοβαρός μπορεί να καιει. Ή με υδραστίδα.
Προσπάθησε να μην ξύνεσαι.
Χρησιμοποίησε δύο κουταλάκια του τσαγιού σε δύο κούπες νερό. Πλύσου μ’ αυτό 2 φορές την ημέρα επί δύο μέρες, μετά κάνε τη θεραπεία με γιαούρτι για λίγες ημέρες για να αποκατασταθεί η κολπική χλωρίδα.

Προσοχή

Έγκυες γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν κολπικές πλύσεις.

Διατροφή:

Απόφυγε τα ξινά (κιτρικά φρούτα, τομάτες κλπ.) τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι. Φάε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β (λαχανικά με σκουρόχρωμα φύλλα), καθώς και γιαούρτι και ωμό σκόρδο καθημερινά.

Επίσης: Μετά το πλύσιμο (είτε στο χέρι, είτε στο πλυντήριο), ξέβγαλε τα εσώρουχά σου σε μια λεκάνη με λίγο ξύδι. Το ξύδι διασπά και απομακρύνει αποτελεσματικότερα το απορρυπαντικό από τα ρούχα. Καλύτερα να χρησιμοποιείς απορρυπαντικά “οικολογικού” τύπου ή με την ένδειξη “για παιδικά ρούχα”, πάντα όμως να τα ξεπλένεις και με ξύδι στο τέλος.

Κορυφή

Τριχομονάδες

Πρόκειται για μονοκυτταρικό παρασιτικό οργανισμό που συχνά μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή άλλες υγρές συνθήκες. Εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες μετά την περίοδο.

Συμπτώματα

Υπερβολική κιτρινωπή έκκριση, δυσάρεστη μυρωδιά «ψαρίλας», φαγούρα, μικρά κόκκινα στίγματα στα τοιχώματα του κόλπου και στον τράχηλο της μήτρας (ορατά με τον κολπικό διαστολέα), ινώδεις εκκρίσεις, ενίοτε αφρώδεις, ερεθισμός γύρω από το αιδοίο και γύρω από τα τοιχώματα του κόλπου.

Τι μπορείς να κάνεις

Τοποθέτησε σκελίδες σκόρδου στον κόλπο. Προσπάθησε να μη σπάσεις τη σκελίδα κατά το ξεφλούδισμα. Τύλιξέ την σε ένα κομματάκι ύφασμα ή γάζα (μπορείς να αφήσεις μια ουρίτσα, ώστε να το απομακρύνεις εύκολα σαν ταμπόν), και βούτηξέ το σε ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο ώστε να αποφύγεις τον ερεθισμό του βλεννογόνου χιτώνα. Άλλαξε τη σκελίδα 2-3 φορές τη μέρα τις πρώτες 2 μέρες και μετά κάθε πρωί και κάθε απόγευμα για 5-6 μέρες. Οι άνδρες μπορούν να πιουν τσάι από σκόρδο ή να πάρουν ταμπλέτες σκόρδου.

Εναλλακτικά, πάρε κάψουλες υδραστίτιδας επί 2 εβδομάδες. Συμπλήρωσε τη θεραπεία με καθημερινές κολπικές πλύσεις με τσάι υδραστίτιδας. Αυτό θα σταματήσει τη φαγούρα. Τη δεύτερη εβδομάδα μπορείς να κάνεις πλύσεις αραιότερα.

Gardnarella

Συμπτώματα

Γκριζωπή κολπική έκκριση με δυνατή μυρωδιά

Τι μπορείς να κάνεις

Ίδια θεραπεία όπως και με τις τριχομονάδες.

hotpants

%d bloggers like this:
More in Ασθένειες, Γυναίκες, Θεραπείες, Υγεία
Αφροδισιακά βότανα

Αφροδισιακά Υπάρχουν βότανα και μπαχαρικά που προκαλούν διέγερση κινητοποιώντας εντονότερη κυκλοφορία του αίματος προς τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, πράγμα που...

Close