Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Οι μύθοι που περιβάλλουν τα ραντεβού μπορεί να διαιωνίζονται ως “δεκανίκι” γι’ αυτούς που είχαν στο παρελθόν κακές εμπειρίες. Δες μήπως και η δική σου πίστη σε αυτούς περιορίζει τις εμπειρίες σου…
Κάθε κανόνας έχει εξαιρέσεις, γιατί όχι και αυτοί που ισχύουν για τις σχέσεις; Σύμφωνα με κάποιους, υπάρχουν αρκετοί χρυσοί κανόνες στην αναζήτηση της αδελφής-ψυχής. Θα έχεις ακούσει τα γνωστά «οι σχέσεις εξ αποστάσεως δε διαρκούν», «δε θα γνωρίσεις το σύντροφο της ζωής σου σε μπαρ» ή «μη βγαίνεις ραντεβού με το αφεντικό σου». Όμως, ποιος σου είπε ότι πρέπει να ακολουθείς τους κανόνες;

Προειδοποιούν ή είναι προκαταλήψεις;

Πολλοί από τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τα ραντεβού εμπεριέχουν όντως κάποια ίχνη αλήθειας και ίσως να λειτουργούν ως προειδοποιητικές ενδείξεις. Όμως, οι ειδικοί θεωρούν ότι η αμφισβήτησή τους μπορεί να σου χαρίσει αυτοπεποίθηση. «Η ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο, όπως αυτά τα πράγματα μας κάνουν να πιστεύουμε, ειδικά όταν βγαίνεις ραντεβού σε μεγαλύτερη ηλικία» τονίζει ο Tάσος Λ. Χαραλαμπάκης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής και προσθέτει: «Όταν το κάνουμε αυτό, παύουμε να καθοδηγούμαστε σαν μαριονέτες από αυτό που η κοινωνία θεωρεί επιτρεπτό και έτσι μας επιτρέπεται να λειτουργούμε αυθεντικά, σύμφωνα με τις δικές μας αξίες και αρχές». Ο ειδικός υπογραμμίζει ότι απλώς και μόνο η αποδοχή των μύθων περί ραντεβού μας ζημιώνει. Ποιος ξέρει τι μπορεί να χάνεις; «Όταν αρχίζουμε να αμφισβητούμε μια ιδέα ή να βρίσκουμε στοιχεία που δεν την υποστηρίζουν, τότε την αποδομούμε, με αποτέλεσμα να έχει λιγότερη επίδραση πάνω μας», εξηγεί. Αυτοί οι μύθοι σχετίζονται με προκαταλήψεις. «Η κατανόηση των αξιών σου και ο συντονισμός σου με αυτές ανοίγει νέες πιθανότητες, ειδικά στη σφαίρα των σχέσεων». Επιπλέον, η πίστη σε μύθους μπορεί να προκαλεί το αποτέλεσμα που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Αυτό που προτείνουμε; Να φτιάχνεις τους δικούς σου κανόνες.

«Δεν πρόκειται να γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου σε μπαρ»
Καταρρίφθηκε

«Αν μία από τις απαιτήσεις σου για το σύντροφό σου είναι να μην του αρέσει καθόλου το αλκοόλ, το μπαρ μπορεί να μην είναι το καλύτερο μέρος γνωριμίας» παραδέχεται ο ειδικός. Φυσικά, εξαρτάται εν πολλοίς από την επιλογή του μπαρ, η οποία καθορίζει τον τύπο ανθρώπων που θα βρεις εκεί. Αν πας σε μέρος γνωστό για τους φανατικούς εργένηδες που μαζεύει ή με τη φήμη ότι είναι «νυφοπάζαρο», είναι απίθανο να βρεις κάποιον που να ενδιαφέρεται για μακροχρόνια σχέση. Όμως, αναρωτήσου: Είναι καλό μπαρ; Σου αρέσει να πηγαίνεις εκεί; Μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος που, όπως κι εσένα, του αρέσει εκεί;. Αν η έξοδος για ποτό είναι μέρος της ζωής σου και σου αρέσει αυτό, τότε δεν πρέπει να απορρίψεις το μπαρ ως ενδεχόμενο σημείο συνάντησης.

«Οι σχέσεις εξ αποστάσεως δεν κρατούν ποτέ»
Καταρρίφθηκε

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις σχέσεις εξ αποστάσεως είναι η ελάχιστη ή η μειωμένη σωματική επαφή» τονίζει ο Tάσος Λ. Χαραλαμπάκης. Σημειώνει ότι μια σχέση εξ αποστάσεως μπορεί να έχει πολλά άλλα επίπεδα οικειότητας που δεν επηρεάζονται από τη φυσική απόσταση. «Η έμφαση ή το βάρος που δίνετε εσύ κι ο σύντροφός σου στη σωματική επαφή θα καθορίσει το αν η απόσταση αποτελεί πρόβλημα για τη σχέση σας» προσθέτει.

«Μόνο περίεργοι “ψάχνονται” στο Διαδίκτυο»
Καταρρίφθηκε

Το Ίντερνετ πιθανόν να ελκύει κάποια… περίεργα άτομα, που νομίζουν ότι μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μάσκα της ανωνυμίας. Όμως, από τις περισσότερες περιγραφές, διαπιστώνουμε ότι είναι εύκολο να εντοπίσεις τους άνδρες με υστερόβουλα κίνητρα. «Μπορείς να τους καταλάβεις από το τι γράφουν και το τι λένε. Συνήθως βιάζονται να συναντηθείτε, είναι ανοιχτοί σχετικά με το τι θέλουν και δεν κάθονται να γράφουν e-mail για σειρά εβδομάδων». Πριν υιοθετήσεις το μύθο για το Διαδίκτυο, συμβουλεύει ο ειδικός, σκέψου τα οφέλη που θα έχεις και αν θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος άλλος που βλέπει τα ίδια οφέλη. Και να θυμάσαι ότι «περίεργους» θα βρεις και στο γυμναστήριο ή το γραφείο, όχι μόνο στο Ίντερνετ.

«Εάν κοιμηθείς μαζί του από το πρώτο ραντεβού, δε θα τον ξαναδείς ποτέ».
Καταρρίφθηκε

Εάν λάβεις υπόψη σου την ηλικία σας, τις περιστάσεις και τις προθέσεις σας, σου φαίνεται σωστό να κοιμηθείτε από το πρώτο ραντεβού; Είσαι έτοιμη να δεχθείς τις συνέπειες, όποιες κι αν είναι; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε ίσως αυτός ο μύθος να σε κρατά πίσω. Και μάλλον δε χρειάζεται να κοιτάξεις πολύ μακριά για να διαπιστώσεις ότι ο μύθος αυτός είναι λάθος. Το 70% όσων έχουν μακροχρόνια σχέση έσπασαν αυτό το ταμπού με τον σημερινό σύντροφό του.

Άλλοι μύθοι που πρέπει να ξανασκεφτείς

«Είναι καλύτερα να το παίζεις “δύσκολη”».

«Μη βγαίνεις με άνδρα που πήρε πρόσφατα διαζύγιο».

«Εάν του τηλεφωνήσεις εσύ πρώτη, θα σε περάσει για “εύκολη”».

«Μη βγαίνεις ραντεβού με συνάδελφο ή το αφεντικό σου, γιατί θα χάσεις τη δουλειά σου».

«Όταν γνωρίσεις το σύντροφο της ζωής σου, θα το καταλάβεις αμέσως».

«Στο πρώτο ραντεβού, παράγγειλλε σαλάτα αν θέλεις να τον ξαναδείς».

«Τα ετερώνυμα έλκονται».

«Εάν η γάτα ή ο σκύλος σου δεν τον συμπαθεί, έχει κάποιο πρόβλημα».

Συνεργάστηκε ο Tάσος Λ. Χαραλαμπάκης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής

www.shape.gr

More in Sex, Άνδρες, Αντιμετώπιση, Γυναίκες, Σχέσεις, ψυχολογία
1338599366_567991918_original
Αυτοϊκανοποίηση. Σωστό η λάθος;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυνανισμός στην ενήλικη ζωή, τόσο του άντρα όσο και της γυναίκας. Και ενώ είναι γεγονός ότι...

Close