Η διαφορά μεταξύ ωφέλιμου και ανθυγιεινού στρες έγκειται σε δύο παράγοντες: πώς ανταποκρινόμαστε στο στρες και κατά πόσο αυτό είναι χρόνιο ή έντονο, σύμφωνα με την Wendy Mendes, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Το χρόνιο στρες δημιουργείται από τις συνεχείς και καταπιεστικές απαιτήσεις που βιώνουμε κατά καιρούς στη ζωή μας και μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, μέχρι και να επιδεινώσει κάποιες σωματικές ασθένειες, λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος» εξηγεί η Mendes.

«Καθώς εξελισσόταν η ανθρωπότητα, μπορεί να προκαλούσε έντονο στρες η διαφυγή από μια τίγρη ή ο πόλεμος μεταξύ γειτονικών φυλών. Στη σύγχρονη εποχή, αυτά τα γεγονότα δεν είναι πια τόσο επικίνδυνα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρόμοιες ψυχολογικές αντιδράσεις» επισημαίνει και φέρνει ως παραδείγματα σημαντικά γεγονότα, όπως συνέντευξη για δουλειά, ομιλίες, διαγωνισμούς ή ακόμα κι ένα ραντεβού στα τυφλά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, ένα ισχυρό νευρικό σύστημα μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο όσον αφορά στην ψυχική και σωματική απόδοση. «Αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και περιφερειακά του σώματος -χέρια, πόδια- και μπορεί να αυξήσει την ψυχολογική και σωματική λειτουργία» τονίζει η ψυχολόγος.

Το «κλειδί» για να αποδειχθεί το στρες ωφέλιμο είναι να καταλάβουμε ότι είναι κάτι φυσιολογικό, το οποίο μάλιστα μπορεί να μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πηγή: ygeianews.gr
Επιμέλεια: Μαίρη Κιλικίδου

zougla.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, 10:55

Tagged with:
 
More in ψυχολογία
children-playing
Αγόρι – Κορίτσι: Βρείτε τις διαφορές

Τα αγόρια συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα κορίτσια. Αυτό δεν οφείλεται μόνο σε γενετικούς παράγοντες, αλλά και στο γεγονός ότι εμείς...

Close