Οι αρχαίοι Έλληνες, καθάριζαν τις πληγές τους με κρασί. Στην πραγματικότητα, αποστειρώνανε μια πολυφαινόλη, -μια πολύπλοκη παραλλαγη της φαινόλης- το πρωτοποριακό φάρμακο στη χειρουργική αντισηψία. Ωστόσο η πολυφαινόλη, κυρίως στο κόκκινο κρασί, είναι τριάντα φορές πιο δυνατή απο αυτή των χειρουργών!

Ο καθηγητής, J. Masguelier,του Τμήματος Ιατρικής και Φαρμακολογίας του Μπορντό, ανακάλυψε, πως οι πολυφαινόλες του κρασιού σκοτώνουν τα βακτηρίδια με τρόπο παρόμοιο με εκείνο της πενικιλίνης. Για παράδειγμα το κόκκινο κρασί, αραιωμένο με 1 προς 4 μέρη με νερό, έχει μετά απο 15 λεπτά, δράση ίση με εκείνη 5 μονάδων πενικιλίνης ανα ml.

Σύμφωνα με τις έρευνες του, το κρασί είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απο τα σταφύλια ή απο το φρέσκο σταφυλοχυμό, γιατί οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του κρασιού, που βρίσκονται στην χρωστική της φλούδας του σταφυλιού, απελευθερώνονται πλήρως μόνο στη διάρκεια της ζύμωσης.

Οι μικροβιοκτόνες ουσίες του κρασιού θα μπορούσαν ενδεχομένως να συντελέσουν και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Κυρίως το κόκκινο κρασί περιέχει σε μεγάλη ποσότητα γαλλικό οξύ, μια τανίνη που προσδίδει στο κρασί το άρωμα του. Το γαλλικό οξύ είναι μια αντικαρκινική ουσία που αποτρέπει τη μετάλλαξη των κυττάρων, η οποία θεωρείται συνυπεύθυνη για την εμφάνιση του καρκίνου.

Απόσπασμα απο το βιβλίο της Elisabeth Havlicek-Καστανάκη, “Αδυνατίστε τρώγοντας ελληνικά”

Εκδόσεις: “Ελληνικά Γράμματα”

More in Διατροφή, Θεραπείες
p1050262
Πως να αποβάλλετε τα περιττά λιποκύτταρα σας για να αδυνατίσετε.

Μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, πιείτε 1,5-2 λίτρα υγρά. Προτιμήστε μεταλικό νερό χωρίς ανθρακικό ή ακόμη και τσάι βοτάνων χωρίς γλυκαντικό...

Close