του: Ζήση Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος

 

Μερικοί άνθρωποι απωθούνται από την ιδέα του ευκαιριακού σεξ, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να απολαμβάνεις το σεξ με το ίδιο άτομο για όλη σου τη ζωή.

Όμως ποιές είναι οι διαφορές;

Ευκαιριακό σεξ

Ο όρος ευκαιριακό σεξ υπονοεί ότι δεν υπάρχει δέσμευση με τον συγκεκριμένο σύντροφο. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε νιώθει το άτομο την αίσθηση της ευθύνης ή της φροντίδας για τον άλλο.

Σε μια ευκαιριακή επαφή, η επαφή συνήθως εστιάζεται στο εδώ και τώρα. Μπορεί κανείς να απολαύσει τη στιγμή χωρίς να σκέφτεται ή να αγχώνεται για το τι και το πώς νιώθει ο σύντροφος. Η απουσία της συναισθηματικής εμπλοκής στη σχέση, μετακινεί πιο εύκολα το ενδιαφέρον και την προσοχή των ατόμων στη φυσική σωματική έλξη.

Για μερικούς ανθρώπους το ευκαιριακό σεξ σημαίνει σεξουαλική επαφή με ένα άτομο που δεν γνωρίζω καλά και που δεν υπάρχει συναισθηματική δέσμευση.

Για αυτούς που το επιλέγουν, αυτό που μετράει είναι το μυστήριο του άγνωστου κατά τη σεξουαλική επαφή και όταν οι πιθανότητες να ξαναβρεθούν με τον συγκεκριμένο σύντροφο μειώνονται, τότε οι αναστολές τους ελαχιστοποιούνται. Μερικοί αντιλαμβάνονται αυτή την εμπειρία σαν μια ευκαιρία να εκφράσουν πιθανόν μια νέα ταυτότητα ή να ζήσουν μια κρυφή φαντασίωσή τους νιώθοντας ελάχιστο φόβο απόρριψης.

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που υπάρχει στο ευκαιριακό σεξ είναι η αίσθηση του «ρίσκου»: μερικοί άνθρωποι βιώνουν εκείνη τη στιγμή την ελευθερία να βγάλουν κάτι το «βρόμικο» από τον εαυτό τους, τη δυνατότητα να γευτούν τον απαγορευμένο καρπό. Άλλοι, προσθέτουν κάποια αίσθηση κινδύνου στη σεξουαλική τους επαφή με το να επιλέγουν δημόσια μέρη ή συντρόφους που επικροτούν ακραίες συμπεριφορές.

Γιατί το ευκαιριακό σεξ μπορεί να είναι ελκυστικό;

Πιθανοί ψυχολογικοί και φυσιολογικοί παράγοντες που μπορεί να συμμετέχουν είναι:

  • Ενδεχομένως, κάποια σεξουαλικά μηνύματα κατά την παιδική ηλικία να έχουν σχηματίσει την εικόνα και την πεποίθηση στο άτομο ότι το ευκαιριακό σεξ είναι λάθος και επομένως το άτομο να θεωρεί ότι εμπεριέχει μεγαλύτερη συγκίνηση.
  • Σωματικά, όταν παίρνουμε κάποιο ρίσκο και αισθανόμαστε φόβο ή απειλή, το συμπαθητικό μέρος του νευρικού μας συστήματος ενεργοποιείται. Η αναπνοή μας γίνεται πιο γρήγορη, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται και η αδρεναλίνη εκκρίνεται. Το σώμα μας βρίσκεται σε μια φάση ετοιμότητας. Εάν σε αυτή τη φάση προσθέσει κανείς σεξουαλικά μηνύματα, το σώμα θα ανταποκριθεί σε αυτά γρηγορότερα. Και επειδή βιώνουμε τον εαυτό μας να διεγείρεται πιο γρήγορα, έχουμε την αίσθηση ότι νιώθουμε μεγαλύτερη τη σεξουαλική ανάγκη.
Σεξ όταν είμαστε ερωτευμένοι
Πριν από μερικά χρόνια κάποιοι ιταλοί ερευνητές βρήκαν ότι η βιοχημική κατάσταση του οργανισμού μας όταν ερωτευόμαστε δείχνει ομοιότητες με τους ανθρώπους που υποφέρουν από την ψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα ζευγάρια νιώθουν την ανάγκη να είναι συνεχώς μαζί και να μαθαίνουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν ό ένας για τον άλλο. Οι σύντροφοι αρπάζουν κάθε ευκαιρία για να εκφράσουν τρυφερότητα και να νιώσουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το σεξ είναι επίσης πηγή μεγάλων συγκινήσεων.
Η διαφορά από το ευκαιριακό είναι ότι το σεξ όταν είμαστε ερωτευμένοι είναι πιο αμφίδρομο. Όντας ερωτευμένοι, θέλουμε να δώσουμε και να μοιραστούμε τους εαυτούς μας, σωματικά και συναισθηματικά. Μέσα από τη σεξουαλική ικανοποίηση προσδοκούμε και τη συναισθηματική πληρότητα. Το σεξ εδώ γίνεται η τελική πράξη αμοιβαιότητας.
Το σεξ σε μια χρόνια σχέση
Οι ίδιο ιταλοί ερευνητές πρότειναν ότι ο εγκέφαλος επιστρέφει στη φυσιολογική κατάσταση 6-18 μήνες μετά την έντονη ερωτική φάση. Φαίνεται ότι δεν γίνεται σωματικά να βιώνει κανείς αυτή τη μανιακή φάση για τον σύντροφό του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι το σημείο που είτε σταματάμε να είμαστε ερωτευμένοι και φεύγουμε από τη σχέση ή συνεχίζουμε και ωριμάζουμε μέσα από τη σχέση.
Σε αυτή τη φάση που επιλέγουμε να συνεχίσουμε διαπιστώνουμε ότι το σεξ επίσης ωριμάζει. Τώρα οι σύντροφοι έχουν το πλεονέκτημα να γνωρίζει ο ένας τον άλλο καλά και έτσι οι φόβοι της απόρριψης έχουν αποκατασταθεί από το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας.
Αυτό αφήνει περιθώρια στους συντρόφους να κινηθούν με πειραματισμό και αμοιβαία ανάπτυξη. Εκεί το ζευγάρι βρίσκει το χρόνο να βελτιώσει τις σεξουαλικές και συναισθηματικές ικανότητες και επιδόσεις.
Άρα είναι καλύτερο όταν είμαστε ερωτευμένοι;
Το σεξ μπορεί να είναι καλό είτε είμαστε ερωτευμένοι είτε όχι, και μπορεί επίσης να είναι καλό σε κάθε φάση μιας σχέσης. Το σεξ σε μια σχέση δίνει τη δυνατότητα στους συντρόφους να αναπτυχθούν μαζί και να γίνουν καλοί εραστές. Το σεξ σε μια σχέση που υπάρχει συναισθηματική δέσμευση και ανταλλαγή δίνει τη δυνατότητα στους συντρόφους να γευτούν βαθύτερα τη σωματική και συναισθηματική πληρότητα.
Επίκουρος Καθηγητης Γυναικολογίας, Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο, Μιχαλακοπούλου 58 Αθήνα
Τηλ. 210 7294064 – 210 7294065  fax: 210 7230393
Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης 210 7233102

http://www.streetpress.gr/viewarticle2.asp?a=3709

 

Tagged with:
 
More in Άνδρες, Αντιμετώπιση, Γυναίκες, σεξ
1
Η ευγένεια,τα γλυκόλογα στο παιδί μας, και η τρυφερότητα στον σύντροφο, είναι σεξ.

Ας μιλήσουμε ερωτικά μεταξύ μας Γράφει: Ασκητής Θάνος, Νευρολόγος – Ψυχίατρος Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν οι συνήθειες, αλλάζει και ο...

Close