Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Είναι πραγματικότητα στο εξωτερικό: Σκυλιά εκπαιδεύονται και θέτονται στην υπηρεσία των διαβητικών ατόμων. Καταλαβαίνουν μια απότομη πτώση της γλυκόζης στο αίμα και προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, προτού συμβεί! Πώς εξηγείται αυτό;
«Πιστεύουμε ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τις μυρωδιές που δημιουργούνται από τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα ενός ατόμου, προτού εμείς οι άνθρωποι παρατηρήσουμε τα συμπτώματα της ασθένειας», λέει η DarleneSullivan, διευθύντρια του «Canine Partners for Life», ενός κέντρου εκπαίδευσης σκύλων για διαβητικούς, στις ΗΠΑ.
Η πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη για την αξιολόγηση του πόσο καλά τα σκυλιά ανιχνεύουν την υπογλυκαιμία γίνεται από την Deborah Wells, MD στο Queens University, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Αν αυτή επαληθεύσει ότι τα σκυλιά μπορούν να κατανοούν τις ποσότητες της γλυκόζης στο αίμα, η επόμενη έρευνα θα αποσκοπεί στο να προσδιορίσει ποια αίσθηση τα βοηθά να αντιδρούν έτσι.
Σκύλοι-”νοσηλευτές”
Ωστόσο είναι πολύ περίεργη η αξιοπιστία αυτών των σκύλων: Οι εκπαιδευτές λένε ότι πέφτουν μέσα στο 90% των περιπτώσεων. Μερικά σκυλιά έχουν τόσο καλή αίσθηση των χαμηλών και των υψηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, που την αισθάνονται σε όλους τους ανθρώπους γύρω τους – και όχι μόνο στους ιδιοκτήτες τους.
Σκύλοι βοήθειας, όπως σκύλοι-οδηγοί για τυφλούς, για άτομα με προβλήματα ακοής ή για αναπήρους έχουν βοηθήσει ανθρώπους για δεκαετίες. Αλλά τα σκυλιά για διαβητικούς είναι μέρος μιας νέας προσπάθειας. Τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί για να προσδιορίζουν την έναρξη της υπογλυκαιμίας σε άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Για τα σκυλιά είναι ένα παιχνίδι. Μόλις προειδοποιούν, επιβραβεύονται από τους ιδιοκτήτες τους. Αλλά για τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη τα αποτελέσματα είναι ένα θαύμα.
Ιδιαίτερη είναι η συνεισφορά των εκπαιδευμένων σκύλων στα διαβητικά παιδιά.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Διαβητική Ιατρική» το 1992 έδειξε ότι περίπου το ένα τρίτο των κατοικίδιων ζώων που ζουν με τους ανθρώπους με διαβήτη -συνήθως τα σκυλιά, αλλά και γάτες, κουνέλια, ακόμη και τα πουλιά- παρουσιάζουν δραματικές αλλαγές στη συμπεριφορά, όταν αισθάνονται μια πτώση γλυκόζης στο αίμα του ιδιοκτήτη τους.

Αλλάζουν συμπεριφορά
Η Βρετανική Ιατρική Εφημερίδα σε άρθρο της το 2000 μίλησε τόσο με τους εκπαιδευτές σκύλων όσο και με εμπειρογνώμονες του διαβήτη. Ανέφερε τις εμπειρίες 3 γυναικών με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη (μία με διαβήτη τύπου 1 και δύο με τύπου 2), των οποίων τα σκυλιά προέβλεψαν την έναρξη υπογλυκαιμικών επεισοδίων. Τα σκυλιά άλλαζαν τη συμπεριφορά τους, όταν αισθάνονταν πτώση της γλυκόζης στο αίμα: Πηδούσαν πάνω, έτρεχαν γύρω από το σπίτι ή κρύβονταν κάτω από μια καρέκλα ή έβαζαν το κεφάλι ή τα πόδια τους πάνω στους ιδιοκτήτες τους.

«Οι τρεις ασθενείς που μίλησαν στο βρετανικό έντυπο είχαν μειωμένη αίσθηση ​​της κρίσης υπογλυκαιμίας», λέει ο Gareth Williams, MD, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία. «Οι ζωές τους είχαν γίνει άθλιες από τον φόβο τους να πάνε κάπου. Αυτό συνέβαινε μέχρι που τα σκυλιά τους άρχισαν να τους βοηθούν».

Βέβαια, πολλοί άνθρωποι που βιώνουν υπογλυκαιμικά επεισόδια χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση σε ό,τι αφορά την ινσουλίνη, τη δίαιτα και τις δραστηριότητές τους. Πρέπει και να μιλούν με τον γιατρό τους για τα νέα σχήματα, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με ινσουλίνη,  ή τη συνεχή καταγραφή γλυκόζης, συμβουλεύει ο εκδότης του «DiabetesForecastin-ChiefParisRoach», MD του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής της Ιντιάνα. «Ενώ αυτά τα σκυλιά έχουν προφανώς μια καταπληκτική ικανότητα, απομένουν ακόμα πολλά να μάθουμε για το πόσο ευαίσθητα είναι στην ανίχνευση της υπογλυκαιμίας», προσθέτει.

* Για περισσότερες πληροφορίες , διαβάστε το άρθρο της Amanda Spake(ανεξάρτητος συγγραφέας στο Churchton, Md), στο AmericanDiabetesAssociation.

Tagged with:
 
More in Διαβήτης, ψυχολογία
assets_LARGE_t_420_3061199_type11495
Δέκα τρόποι να αποφύγετε τις επιπλοκές του διαβήτη

Η φροντίδα του διαβήτη είναι μία ευθύνη που αναλαμβάνουν όλοι οι ασθενείς μετά από την διάγνωση, και διαρκεί μία ολόκληρη...

Close