Μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, σε ποσοστό 70-80 %, έχει ο βελονισμός, που «μετρά» ιστορική παράδοση περίπου 4.000 χρόνων και στην Ελλάδα, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, θεωρείται ιατρική πράξη από το 1980.

Παράλληλα, ο βελονισμός εκτιμάται ότι αποτελεί την απλούστερη, οικονομικότερη και χωρίς παρενέργειες θεραπευτική μέθοδο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στη εποχή της ιατρικής υπερεξειδίκευσης και πολυφαρμακίας.

Τα αποτελέσματα πολυκεντρικών μελετών, που έγιναν στη Γερμανία, έδειξαν ότι η μέθοδος είναι αποτελεσματικότερη από τα φάρμακα, σε περιπτώσεις οσφυαλγίας και κεφαλαλγίας.

Ωστόσο, ο ασθενής που θα επιλέξει να κάνει βελονισμό για την αντιμετώπιση του πόνου θα πρέπει να απευθυνθεί σε βελονιστή γιατρό και όχι σε οποιονδήποτε βελονιστή, διότι ο πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας πάθησης, η οποία μπορεί να μη διαγνωστεί, από τον βελονιστή που δεν είναι γιατρός.

Αυτά επισήμαναν ο καθηγητής αναισθησιολογίας του ΑΠΘ, Δημήτριος Βασιλάκος, και ο παθολόγος – ογκολόγος στο γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο 424, Χαρίσιος Καρανικιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού, που θα οργανώνεται από αύριο και έως τις 31 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βασιλάκος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα δύο γερμανικών πολυκεντρικών μελετών, εκ των οποίων η μία πραγματοποιήθηκε το 2007 και αφορούσε τη χρόνια οσφυαλγία και η δεύτερη το 2009 και αφορούσε την κεφαλαλγία τάσης, ανέφερε: «Στη μελέτη πήραν μέρος 1162 ασθενείς, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα, με 387 ασθενείς, εφαρμόστηκε βελονισμός, στη δεύτερη, με τον ίδιο αριθμό ασθενών, εφαρμόστηκε ψευδής βελονισμός, εφαρμόστηκαν δηλαδή οι βελόνες σε τυχαία σημεία του δέρματος και στην τρίτη ομάδα, με 388 ασθενείς, έγινε φαρμακοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και γυμναστική. Έπειτα από έξι μήνες, η πρώτη ομάδα είχε πλήρη βελτίωση της χρόνιας οσφυαλγίας σε ποσοστό 47,6%, η δεύτερη ομάδα βελτίωση σε ποσοστό 44,2% και η τρίτη ομάδα βελτίωση σε ποσοστό μόλις 27,4%. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν σαφώς ότι, ο βελονισμός και ο ψευδής βελονισμός έχουν διπλάσια καλύτερα αποτελέσματα από μια άλλη συνηθισμένη θεραπεία».

Στη δεύτερη μελέτη, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, στις οποίες εφαρμόστηκε βελονισμός, ψευδής βελονισμός και φαρμακοθεραπεία. Έπειτα από τρεις μήνες, στα άτομα, στα οποία εφαρμόστηκε βελονισμός τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά καλύτερα και ως προς την ένταση του πόνου και ως προς τις ημέρες εμφάνισης του πόνου, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

«Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο βελονισμός είναι ένα χρήσιμο μη φαρμακολογικό εργαλείο για ασθενείς με συχνά επεισόδια ή με χρόνια κεφαλαλγία τάσης», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Εξηγώντας το μηχανισμό δράσης του βελονισμού, ο παθολόγος- ογκολόγος, Χαρίσιος Καρανικιώτης, ανέφερε ότι μέσω της διέγερσης κάποιων σημείων στο δέρμα, κινητοποιούνται αναλγητικά συστήματα του οργανισμού, εκκρίνονται δηλαδή ενδογενή οπιοειδή, όπως οι ενδορφίνες, οι δυνορφίνες και η σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές δεσμεύονται από συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και έτσι επιτυγχάνεται η αναλγησία.

Η έκκριση των ουσιών, ως αποτέλεσμα του βελονισμού, έχει εκτός από αναλγητική και αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση. Έτσι ερμηνεύεται η δράση του βελονισμού στα ψυχοσωματικά νοσήματα και τις εξαρτήσεις, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο αλκοολισμός.

«Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών έχουν καταδείξει ότι η διέγερση οποιουδήποτε σημείου του δέρματος, με τη βελόνα, προκαλεί αναλγητική απάντηση. Φαίνεται, όμως, ότι στα σημεία βελονισμού η απάντηση αυτή είναι ισχυρότερη και διαρκεί περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Καρανικιώτης.

Η εφαρμογή του βελονισμού γίνεται με αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, που δεν προκαλούν πόνο και κατανέμουν την ενέργεια, που κυκλοφορεί στο σώμα δημιουργώντας ισορροπία.

Σημειώνεται ότι ο βελονισμός είναι η μόνη -ανάμεσα σε περισσότερες από 150 καταγεγραμμένες συμπληρωματικές μεθόδους- που εφαρμόζεται σε δημόσια νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο.

 

Στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι τεχνικές βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού σε 13 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, σε καθημερινή βάση. Στη Θεσσαλονίκη, τεχνικές βελονισμού εφαρμόζονται στα ιατρεία πόνου στο Θεαγένειο και στο ΑΧΕΠΑ.

Ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, καλύπτουν μερικώς ή πλήρως τη δαπάνη του βελονισμού, εφόσον αυτές πραγματοποιούνται από γιατρούς βελονιστές.

«Ο βελονισμός σε καμιά περίπτωση δεν αντιμάχεται την κλασική ιατρική επιστήμη, ούτε καταργεί τις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, που αυτή χρησιμοποιεί. Αποτελεί συμπληρωματική λύση και εφαρμόζεται παράλληλα με την κλασσική ιατρική προς όφελος του ασθενή και παρότι γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτός από γιατρούς και ασθενείς ,ακόμη δεν εφαρμόζεται όσο συχνά θα έπρεπε», κατέληξε ο κ. Καρανικιώτης.

Οι κατηγορίες των παθήσεων, στις οποίες ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός είναι οι εξής: πόνος (κεφαλαλγίες, ημικρανίες, αυχενικό σύνδρομο, νευραλγίες τριδύμου, οσφυαλγίες-ισχιαλγίες, αρθρίτιδες όλων των αρθρώσεων, μυαλγίες), ψυχοσωματικές παθήσεις (νευροφυτικές παθήσεις, γαστρίτιδα, έλκος στομάχου, χρόνια διάρροια, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, άγχος, αϋπνία, υπερφαγία-υπερβολικό βάρος) νευρολογικές (παρέσεις άνω και κάτω άκρων, ημιπληγία) ωτορινολαρυγγολογικές (αλλεργική ρινίτιδα, εμβοές ,ίλιγγοι, χρόνια υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα),καρδιακές (υπέρταση), πνευμονικές (βρογχικό άσθμα),δερματοπάθειες (έρπις ζωστήρας, έκζεμα), ουρογεννητικές (διαταραχές περιόδου, νυχτερινή ενούρηση).

Ο βελονισμός ελαττώνει το μετεγχειρητικό πόνο, καθώς και την ανάγκη για αναλγητικά. Επίσης, ελαττώνει τη μετεγχειρητική ναυτία, τους εμετούς και την κατακράτηση ούρων.

Πηγή: Express.gr 
  http://www.rnews.gr/el/news.php?n=1282

More in . θεραπείες, Ασθένειες, Θεραπείες
hair
Μεσογειακό δυναμωτικό για γερά, λαμπερά μαλλιά!

Ένα φλιτζάνι γεμάτο ήλιο, που φωτίζει τα μαλλιά σας, αυτός ο πικάντικος χορός των υλικών είναι σίγουρο ότι θα γαργαλήσει...

Close