Της Μυρσίνης Κωστοπούλου

Ο σύντροφός μου είναι ζωγράφος και είμαστε μαζί λίγους μήνες. Μου αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε ψυχοθεραπεία για κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και αϋπνία που τον ταλανίζουν καιρό. Δεν παίρνει φάρμακα και τελευταία κλείνεται στον εαυτό του και λέει ότι θα ήθελε να αυτοκτονήσει για να βγει από τον πόνο του. Με τρόμαξε η αλήθεια του και δεν ξέρω αν μπορώ να παραμείνω στην σχέση.

Κατανοώ ότι βρίσκεστε σε μια περίοδο όπου πολλά από τα τρέχοντα εμπόδια στην σχέση με τον σύντροφό σας, σας καθιστούν ευάλωτη στην καθημερινότητά σας.

Αν η κατάθλιψη του συντρόφου σας είναι βαριάς μορφής και υπάρχει και αυτοκτονικός ιδεασμός, τότε τα φάρμακα μπορεί να κριθούν απαραίτητα. Επιφυλάσσομαι στο αν ο ψυχολόγος που τον παρακολουθεί μπορεί μόνος του να πάρει την θεραπευτική «ευθύνη» μιας βαριάς κατάθλιψης, δίχως την συνεργασία ψυχιάτρου.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αξιολογηθεί και από ψυχίατρο λόγω του ιστορικού του και της αυτοκτονικότητας που εκφράζει. Δεν σημαίνει ότι επειδή το σκέφτεται θα το κάνει, αλλά ούτε μπορεί να το αποκλείσει κανείς.

Ενδέχεται να είναι ευχές θανάτου, η έκφραση μιας οδυνηρής απόγνωσης και απελπισίας, ενός αδιεξόδου. Αλλά δυστυχώς οι νοητικές αυτές διεργασίες μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στην αυτοκτονία, και τα συμπτώματα αυτά πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά από το περιβάλλον του παθόντος. Θα πρέπει ο ψυχολόγος του καταρχήν να ενημερωθεί για τις αυτοκτονικές ιδέες.

Η ζωγραφική μοιάζει να είναι η λύτρωσή του και είναι πολύ σημαντικό που δημιουργεί. Η δημιουργικότητα συχνά συνάδει με την κατάθλιψη – πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες υπέφεραν από κατάθλιψη.

Για το αν θα μείνετε ή όχι στην σχέση, αυτό είναι δική σας απόφαση. Τα άτομα με κατάθλιψη παραμένουν (πονεμένοι) άνθρωποι. Με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάθλιψη. Αν τον αγαπάτε πραγματικά, μπορείτε να του δώσετε αυτήν την ευκαιρία.

Αν, ωστόσο, στην πάροδο του χρόνου η σχέση αυτή πάρει μια παθολογική μορφή και το μόνο που αντλείτε είναι πόνος και ματαίωση, εκεί θα ξανασκεφτείτε τα κίνητρά σας για να παραμείνετε σε αυτήν.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email [email protected]

 

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

More in . θεραπείες, Άνδρες, Γυναίκες, Σχέσεις, ψυχολογία
πως θα γίνεις απίστευτα όμορφη
Το μυστικό για να γίνει μια γυναίκα ακαταμάχητα όμορφη!

Η γυναίκα έχει μόνο μια δυνατότητα να είναι όμορφη, ενώ έχει χίλιες δυνατότητες να είναι ελκυστική. ~Montesquieu~ | (Γάλλος στοχαστής)...

Close