Γράφει η Ανθή Αντωνίου-Melody Gardot - Μια σέξι Ντίβα με αναπηρία

 

Η τραγουδίστρια της Τζαζ Melody Gardot δίνει ένα υπέροχο μάθημα θετικής σκέψεις, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μέρες που όλα μας «ρίχνουν»  την ψυχολογία.

Μετά από ένα τραγικό ατύχημα τον Νοέμβριο 2003 σε ηλικία 19 ετών, όπου ενώ οδηγούσε με τον ποδήλατο της την χτύπησε ένα τζιπ, έμεινε επί ένα χρόνο στο νοσοκομείο. Αρχικά, δεν ήταν σε θέση να κινηθεί και να μιλήσει. Η ίδια σε συνέντευξή της περιγράφει εκείνη την περίοδο ως εξής: «Ήμουν σε ένα περιβάλλων όπου επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Όχι, αυτό δεν ήταν καθόλου όμορφο. Παρόλα αυτά όμως άρχισα να παρατηρώ εμένα και να κοιτάω βαθιά μέσα μου. Το ότι ξάπλωνα εκεί ανήμπορη μου έδωσε την ευκαιρία να δω πράγματα που δεν θα έβλεπα πριν από το ατύχημα»

Εκείνο το διάστημα επέλεξε την Μουσικοθεραπεία ως μέσο για να «επιστρέψει» και πάλι στην ζωή.

 

Η Melody πράγματι κατάφερε και ανέκτησε μεγάλο μέρος της υγείας της. Αν και έχει μια μόνιμη αναπηρία που δεν της επιτρέπει να περπατάει χωρίς το βοηθητικό μπαστούνι και της προκαλεί μόνιμο πόνο, εκείνη δεν χάνει την αισιοδοξία της και δεν πέφτει στην παγίδα της αυτολύπησης.

Η Μουσικοθεραπεία την επηρέασε τόσο βαθιά ώστε άρχισε να γράφει και η ίδια της μουσική. Έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες και τα άλμπουμ της έχουν γίνει παγκοσμίως  πολλές φορές χρυσά και πλατινένια. Ενώ έχει κάνει πολύ επιτυχημένες συνεργασίες. Η φωνή και η μουσική της βρίσκει πολλούς θαυμαστές (και μη)  της Τζαζ μουσικής να την θαυμάζουν με ευλάβεια.

Εντύπωση κάνει ωστόσο ότι παρά την μεγάλη της επιτυχία είναι πολύ αυτάρκεις. Δεν έχει καν δικό της σπίτι. Η άποψη της είναι : «Σπίτι μου είναι όλος ο κόσμος. Έχω μάθει να ζω με  πολλά υλικά αποκτήματα. Η μητέρα μου δεν μου στέρησε ποτέ τίποτα και έτσι δεν μου λείπει κάτι. Κατάλαβα ότι δεν χρειάζομαι πολλά πράγματα. Μια χαρά είναι τα ξενοδοχεία. Όσο έχω τα βασικά πράγματα, κουζίνα, μπάνιο και μουσικό ηχοσύστημα και την κιθάρα μου είμαι μια χαρά. Δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο.»

Νιώθει περιορισμένη στην καθημερινότητα?

«Ναι, νιώθω πολύ πόνο. ιδικά όταν για αρκετή ώρα δεν κινηθώ. Όταν ξυπνήσω το πρωί πρέπει να κάνω τουλάχιστον 2 -3 ώρες ασκήσεις Yoga και Stretching. Για να μπορέσω να ημερέψω τον πόνο. Πολύωρα ταξίδια με κουράζουν πολύ. Μέσα στο αεροπλάνο δεν υπάρχει αρκετός χώρος κίνησης. Έχω υπερευαισθησία σε φως και ξαφνικούς ήχους και σοβαρά προβλήματα στην αίσθηση των χεριών και των ποδιών, καθώς υπέστησαν στο ατύχημα σοβαρά τραύματα τα νεύρα σε αυτά τα σημεία.»

Μα ποτέ δεν την έχει ακούσει κανείς να μιλάει  με αυτολύπηση η μιζέρια. Τι απαντά η ίδια πάνω σε αυτό?

«Αχ, υπάρχουν άλλοι που είναι χειρότερα από εμένα. Ότι έγινε, έγινε. Έμαθα να ανταπεξέρχομαι σε μεγάλες  προκλήσεις. Με έκανε να αναπτυχθώ σαν προσωπικότητα, έγινα πιο ευαίσθητη και έμαθα να προσφέρω. Και πλέων προσπαθώ να κυκλοφορώ και πάλι με τον ποδήλατο»

Αντικειμενικά προσφέρει με τον παράδειγμα της αισιοδοξία για την καθημερινότητα μας.  Όμως και με τη υπέροχη φωνή της ένα αίσθημα ξεκούρασης στην ψυχή του ακροατή.

 τι είναι η μουσικοθεραπεία;

Μουσικοθεραπεία σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύλλογο Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών είναι:

«.μια μορφή δημιουργικής ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης κατά την οποία η προσοχή του θεραπευτή εστιάζεται στην δημιουργία και αξιολόγηση της εξελισσόμενης θεραπευτικής σχέσης με την βοήθεια της μουσικής και των ήχων. Η σχέση αυτή δημιουργείται κυρίως μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού ή της μουσικής ακρόασης, χωρίς βέβαια να αποκλείει την δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο θεραπευτής και οι συμμετέχοντες είτε ακούγοντας μουσική, είτε χρησιμοποιώντας απλά μουσικά όργανα που δεν απαιτούν μουσική γνώση, δημιουργούν ένα μοναδικό μουσικό δρώμενο. Κατά τη μουσικοθεραπευτική διαδικασία, τα άτομα μπορούν να εκφράσουν και να επεξεργαστούν συναισθήματα μέσω της μουσικής, να διευρύνουν τις εμπειρίες και την αυτογνωσία τους, να βελτιώσουν την κοινωνικότητά τους και να αξιοποιήσουν την δημιουργικότητά τους.

O μουσικοθεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος, με άριστες γνώσεις μουσικής και ψυχολογίας ώστε να οδηγεί και να στηρίζει τη θεραπευτική διαδικασία με ευαισθησία, δημιουργικότητα και ευελιξία. Έτσι, το μουσικό δρώμενο γίνεται αντικείμενο συζήτησης, επεξεργασίας και εμβάθυνσης, εστιάζοντας στην επαναφορά, διατήρηση και προαγωγή της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας.

ρεπορταζ-επιμέλεια Ανθη Αντωνίου

 

More in Ασθένειες, πολιτισμός, ψυχολογία
318thumblarge11
Γιατί η ζωή είναι ωραία;

Γιατί η ζωή είναι ωραία;   Γιατί η ζωή είναι ωραία; Πρώτα από όλα γιατί είναι δραματική. Πόσο ωραίο μπορεί...

Close