Δύο ασυνήθιστες ουσίες έχουν επιστρατεύσει οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν νέες, αποτελεσματικές θεραπείες για το Αλτσχάιμερ και τις διάφορες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δηλητήρια του πιο θανατηφόρου είδους σκορπιού και της πιο θανατηφόρας αράχνης έχουν ιδιότητες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καταπολέμηση πολύ σοβαρών ασθενειών.

Ο σκορπιός death stalker, γνωστός και ως «ισραηλινός σκορπιός», εκτιμάται ότι ευθύνεται για 2.000 θανάτους κάθε χρόνο, καθώς με ένα τσίμπημα απελευθερώνει 2,5 ml δηλητήριο. Το ενεργό συστατικό του, chlorotoxin, προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς επίσης πυρετό, οξύ πόνο, παράλυση, σπασμούς, κώμα, ακόμα και θάνατο, όταν παύσει η λειτουργία των πνευμόνων. Παρά το γεγονός ότι το δηλητήριό του είναι θανατηφόρο, επιστήμονες στις ΗΠΑ μελετούν ήδη τις ιδιότητες του πεπτιδίου chlorotoxin, το οποίο φέρεται να κολλάει στα καρκινικά κύτταρα αγνοώντας τα κοντινά υγιή. Θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τρόπων εξόντωσης των καρκινικών κυττάρων με φάρμακα ή ακτινοβολίες.

Αντίστοιχα, το δηλητήριο της μαύρης χήρας, της πλέον θανατηφόρας αράχνης που ζει στη Μεσόγειο, στις ΗΠΑ, στην Αφρική αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας, της Ρωσίας και της Ασίας, περιέχει μια εξαιρετικά πολύτιμη πρωτεΐνη. Η latroxotin, που αποτελεί βασικό συστατικό του δηλητηρίου της, επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και στις ορμόνες που ρυθμίζουν τις οργανικές λειτουργίες. Μπορεί να προκαλέσει παράλυση μέσα σε δέκα λεπτά ή να χρειαστεί μέρες μέχρι να δράσει στον οργανισμό, ανάλογα με την υποσυνομοτοξία στην οποία ανήκει η αράχνη. Οι ιθαγενείς της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιούν το δηλητήριο σαν αφροδισιακό, πιστεύοντας ότι καταπολεμά την ανδρική ανικανότητα, ενώ Χιλιανοί επιστήμονες εργάζονται πάνω στη δημιουργία ανδρικού αντισυλληπτικού βασισμένου στο εκχύλισμά του. Υπάρχει, ωστόσο, και η πεποίθηση ότι ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο που περιέχει μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία του Αλτσχάιμερ.

Espressonews.gr

το διαβάσαμε στο madata.gr

More in έρευνες, Θεραπείες, καρκίνος
nero_494x320
10 διαταραχές που λύνονται με το νερό

10 διαταραχές που λύνονται με το νερό Αφροδίτη Ραυτοπούλου Η θαλασσοθεραπεία καταπολεμάει τη δερματίτιδα και την ψωρίαση. Η υδροκολονοθεραπεία ρυθμίζει...

Close