Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Συνήθως δεν τους δίνουμε αρκετή σημασία, ίσως επειδή δεν γνωρίζουμε ότι τα ούλα επηρεάζουν όχι μόνο τα δόντια αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Ο λόγος που ματώνουν τα ούλα σας είναι κυρίως γιατί υπάρχει φλεγμονή. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ουλίτιδα. Όταν η ουλίτιδα προχωρήσει, παρατηρείται περιοδοντίτιδα, στην οποία μπορεί επίσης να εμφανίζεται αιμορραγία. Τέλος, τα ούλα συνήθως ματώνουν κατά την εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται τη συγκεκριμένη περίοδο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν αμελούμε τη στοματική μας υγιεινή και την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Επίσης όταν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, π.χ. διαβήτης. Τέλος το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάσταση επειδή καταστρέφει τα αγγεία των ούλων ενώ παράλληλα μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή.

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό, εκτός από τη θεραπεία στο οδοντιατρείο, η οποία είναι επιβεβλημένη, θα πρέπει με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου να συνεχίζεται η σωστή στοματική υγιεινή και στο σπίτι.

Μετά τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των ούλων (δηλαδή ούλα ρόδινα, σφιχτά, χωρίς αιμορραγία), το σημαντικότερο ρόλο παίζει η πρόληψη ώστε να μην ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα. Η πρόληψη συνίσταται στη σωστή στοματική υγιεινή, στη διακοπή του καπνίσματος και στις συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο (τουλάχιστον ανά 6μηνο). Ωστόσο υπάρχει και ο μοναδικός φυσικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος και είναι, ο συχνός και κυρίως ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος, σε συνδυασμό με τη χρήση νήματος και ορισμένες φορές με το μεσοδόντιο βουρτσάκι. Οι στοματικές πλύσεις με χαμομήλι μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

zougla.gr

More in Ασθένειες, Θεραπείες, Υγεία
image038
Πώς τα ντεσιμπέλ κλονίζουν την υγεία μας

Η ηχορύπανση σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε πρόκειται για το θόρυβο από τα μέσα μεταφοράς, είτε για τους ενοχλητικούς θορύβους...

Close