Δρ. ΚΕΒΙΝ ΛΕΜΑΝ

Αν ζήσατε την εμπειρία ενός διαζυγίου ή της διάλυσης ενός σοβαρού δεσμού, μην ξαναμπλεχτείτε σε μια άλλη σχέση πριν περάσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Σαν να σας ακούω να λέτε: “Τι;”  Ξέρω, νομίζετε πως δεν μιλάω σοβαρά, γιατί τέσερα χρόνια φαίνονται φοβερά μεγάλο διάστημα. Η αλήθεια είναι ότι ακολουθώ την αρχή της τροχαίας, σε ότι αφορά την σήμανση των αυτοκινητοδρόμων. Σε μια επικίνδυνη στροφή βάζει μια πινακίδα που λέει, πως πρέπει να τρέχετε με 25 χιλιόμετρα την ώρα. Ξέρουν πως δεν πρόκειται ποτέ να πάτε με εικοσιπέντε, αλλά φαντάζονται πως αν τα καταφέρουν να πάτε τουλάχιστον με τριανταπέντε, θα μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα με την στροφή.

Γι αυτό λοιπόν σας λέω πως τα 4 χρόνια είναι ο κανόνας, ξέροντας προκαταβολικά, ότι το περισότερο που μπορώ να ελπίζω, είναι δύο. Τέσσερα όμως, θα ήταν το καλύτερο. Χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές και να βεβαιωθείτε πως δεν εμπλέκεστε σε μια σχέση για λάθος λόγους.

Έχω βρεθεί αντιμέτωπος με βουνά προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί απο ανθρώπους οι οποίοι μπλέχτηκαν προτού προλάβουν ακόμη να συνέλθουν.

Η σχέση της Μαίρης με τον Τζόε, η οποία κράτησε τέσσερα χρόνια και φαινόταν πως θα κατέληγε στην εκκλησία, διαλύθηκε ξαφνικά και η Μαίρη είναι συντεριμμένη. Κι ύστερα, μετά απο 6 εβδομάδες, εμφανίζεται και μου λέει πως είναι αρραβωνιασμένη με τον Μέρβιν. Το βρήκα πολύ παράξενο. Πριν απο ενάμιση μήνα η Μαίρη, έβρισκε πως η ζωή της είχε τελειώσει επειδή ο άνδρας που αγαπούσε, είχε διαλύσει τη σχέση τους και τώρα είναι ερωτευμένη με έναν τύπο που μόλις γνώρισε;

Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό. Πιστεύω απλά πως ήταν οργισμένη και πληγωμένη απο τη διάλυση ενός δεσμού που τον θεωρούσε ικανό να κρατήσει μια ολόκληρη ζωή, γι αυτό γαντζώθηκε στον πρώτο άντρα που βρέθηκε μπροστά της. Η Μαίρη πίστευε πως χρειαζόταν ένας άνδρας στη ζωή της για να την κάνει ευτυχισμένη. Υπολόγιζε στον Τζόε κι όταν αυτός άνοιξε την πόρτα κι έφυγε, εκείνη στράφηκε σε κάποιον άλλον και τώρα περιμένει να της φέρει την ευτυχία.

Όμως, το λάθος είναι εδώ, ότι δεν μπορείς να περιμένεις απο κάποιον να σε κάνει ευτυχισμένο. Η ευτυχία θα πρέπει να έρθει απο μέσα σου. Επειδή είσαι ικανοποιημένος με τον εαυτό σου και με την ζωή που έχεις. Έχω συμβουλεύσει ανθρώπους που παντρεύτηκαν τέσσερις και πέντε φορές, αλλά κανένανς απο τους γάμους τους δεν είχε πιθανότητα να πετύχει επειδή όλοι, έτρεφαν λάθος προσδοκίες.

“Εντάξει σε παντρεύτηκα, τώρα κάνε με ευτυχισμένη!” Τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν το τρόπο. Η λάμψη του νέου ρομάντζου, σας κάνει ευτυχισμένη για λίγο, αλλά αν δεν αντιληφθείτε πως η ευτυχία μπορεί να έρθει μόνο απο μέσα σας, δεν θα ανακαλύψετε το είδος που θα διαρκέσει.

Ίσως δεν περιμένετε την ευτυχία να έρθει στη ζωή σας με τη μορφή ενός άλλου ανθρώπου. Ίσως νομίζετε ότι ευτυχία είναι να αγοράσετε ένα καινούργιο σπίτι. ίσως μεγαλύτερο. Να παρατήσετετ τη δουλειά σας και να αρχίσετετ καινούργια, να αποκτήσετε μωρό, να μεγαλώσετε τα παιδιά για να μην τα χετε στο κεφάλι σας, να πάρετε αύξηση, ή άλλα χίλια πράγματα. Και πάλι κάνετε λάθος. Η ευτυχία έρχεται μόνο αν μάθετε να σας αρέσει και να εκτιμάται αυτό που είσαστε κι αυτό που κάνετε στη ζωή.

Η ευτυχία είναι μια πνευματική κατάσταση, το ίδιο κι η δυστυχία. Καμιά τους δεν εξαρτάται απο κάτι συγκεκριμένο, ακόμα και απο την τωρινή σας κατάσταση. Στο βιβλίο “Το σύνδρομο του Αχιλλέα” ο δόκτωρ Χάρολντ Μπλούμφιλντ λέει: “Πολλοί απο εμάς ζούμε το πρώτο μισό της ενήλικης ζωής μας αναβάλλοντας την ικανοποίηση και το άλλο μισό μετανιώνοντας. Η εκπλήρωση μοιάζει να βρίσκετε πάντα στον επόμενο λόφο”

Ο δόκτωρ Μπλούφιλντ, λέει κι εγώ συμφωνώ, πως μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι ακόμη κι όταν η ζωή ρίχνει αμέτρητα προβλήματα στο δρόμο σας. “Πολλοί άνθρωποι λέει, πιστεύουν πως το άγχος, η ανησυχία και η ένταση είναι αναπόφευκτα όταν παλεύουν με ένα πρόβλημα ή μια απόφαση. Αυτή η πεποίθηση υπονομεύει την ικανότητα τους να λύνουν τα προβλήματα και παρατείνει άσκοπα το άγχος. Για μερικούς, αυτή η ιδέα μπορεί να φανεί επανανστατική, αλλά δεν είναι απαραίτητο να σας κάνουν τα προβλήματα δυστυχισμένο! Η ζωή, έχει πάντα τις δυσκολίες της κι ανάμεσα σε αυτές, μπορεί να είστε ικανοπιημένος, τρυφερός και υγιής.

Προτείνει να μάθετε να “επιλέγετε την ικανοποίηση τώρα” μαθαίνοντας να ανπτύσετε μια “στάση ευγνωμοσύνης” αντί να ανησυχείτε με το γιατί δεν μπορείτε να είστε ευτυχής και να “εστιάσετε την προσοχή σας στο να εκτιμάτε το θετικό”.

Μπορείτε να βρείτε την ευτυχία αν το βάλετε στο μυαλό σας!

Απόσπαπσμα απο το βιβλίο του Δρ. ΚΕΒΙΝ ΛΕΜΑΝ “ΠΡΩΤΟΤΟΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ”

εκδόσεις, αποσπερίτης

More in Σχέσεις, ψυχολογία
images
Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι φύσει αισιόδοξοι

  Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας αναφέρουν ότι η έρευνα που διεξήγαγαν σε 150.000 ενήλικες από περισσότερες από 140...

Close