Φρέσκα, βραστά ή τηγανητά; Ορισμένα χάνουν μια ποσότητα βιταμινών και άλλα απελευθερώνουν τα ωφέλιμα συστατικά τους όταν τα μαγειρεύουμε.

Λαχανικά: Σε ποια μορφή να τα καταναλώνουμε;
Αν θέλετε να δώσετε στον οργανισμό σας γενναιόδωρες ποσότητες από λυκοπένιο, βράστε τα λαχανικά που το έχουν. Αν όμως χρειάζεστε βιταμίνες όπως η C και εκείνες του συμπλέγματος B, προτιμήστε τα ωμά και μάλιστα όσο πιο φρέσκα γίνεται. Σε καμία περίπτωση μην τα τηγανίζετε, αφού έτσι χάνουν τη θρεπτική αξία τους. Αυτές και πολλές ακόμα χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες. Ειδικότερα:

Ποια προτιμάμε ωμά: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι είναι καλύτερο να καταναλώνουμε τις σαλάτες όσο το δυνατόν πιο φρέσκες. Διαφορετικά τα λαχανικά χάνουν σταδιακά μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών τους, ακόμα κι αν τα διατηρούμε στο ψυγείο. Γι΄ αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο που κατεψυγμένα λαχανικά (τα οποία συσκευάστηκαν όσο ήταν ακόμη φρέσκα) έχουν περισσότερες βιταμίνες απ΄ ό,τι εκείνα που βρίσκονται στο ψυγείο δύο με τρεις μέρες ή μαγειρεύονται.

Για παράδειγμα, όσα περιέχουν βιταμίνη C και Β είναι τα πιο ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες. Συγκεκριμένα, τα συσκευασμένα καρότα και ο αρακάς χάνουν το 85-95% της βιταμίνης C, ενώ το σπανάκι τα 2/3 από αυτή με το μαγείρεμα.

Γι’ αυτό λαχανικά με μεγάλη θρεπτική αξία, όπως οι πιπεριές, πλούσιες σε βιταμίνη C, αλλά και το μοβ και το κινέζικο λάχανο ή τα ραπανάκια, που περιέχουν την αντικαρκινική ουσία σουλφοραφάνη, είναι προτιμότερο να μη μαγειρεύονται και να τρώγονται ωμά.

Ποια βράζουμε: Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Η μαγική λέξη είναι «λυκοπένιο». Είναι πια γνωστό πως το περίφημο αντικαρκινικό και αντιοξειδωτικό συστατικό που βρίσκεται σε ντομάτες και μικρά ντοματάκια απελευθερώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό μόνο κατά το βράσιμο. Τα ντοματίνια στον ατμό, τα γεμιστά, ο πολτός, ακόμα και η σος έχουν περισσότερο λυκοπένιο απ΄ ό,τι η φρέσκια ντομάτα. Επίσης η συγκεκριμένη ουσία απορροφάται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό όταν τα παραπάνω συνδυάζονται με ελαιόλαδο.

Το ίδιο ισχύει και με λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες Α, D, Ε και καροτενοειδή (ραδίκια, καρότα, κολοκυθάκια, μπρόκολο κ.λπ.). Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Agriculture and Food Chemistry έδειξε ότι αυτά διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά κυρίως όταν τα βράζουμε. Αντίθετα η χειρότερη μέθοδος μαγειρέματος είναι το τηγάνισμα.

Μυστικά Βότανα

Βότανα, Υπερτροφές, Διατροφή, Έλαια, Αιθέρια Έλαια www.mystikavotana.gr

More in Διατροφή, Υγεία
Ξεχασμένες τροφές αλλά τόσο ωφέλιμες!

  Τροφές γνώριμες και αγαπημένες στους παλαιότερους, που με αυτές μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αλλά σπάνια εμφανίζονται στο τραπέζι των...

Close