polykystikes kai proino

Μια συνηθισμένη οδηγία των διαιτολόγων αφορά το πρωϊνό. Για τους πιο πολλούς καλό πρωϊνό σημαίνει και μία σταθερή και καλή βάση για την διατροφή όλης της ημέρας. Υπάρχουν φυσικά και πολυάριθμες μελέτες που το έχουν αποδείξει στο παρελθόν.

 

Μια όμως νέα μελέτη από ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ δίνει μία νέα διάσταση στο πρωϊνό και την σημασία του. Με βάση αυτή την έρευνα λοιπόν φάνηκε ότι τρώγοντας ένα καλό πρωινό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συστηματική έρευνα που έχει διαπιστώσει ότι το βάρος μας επηρεάζεται όχι μόνο από το επίπεδο της πρόσληψης θερμίδων, αλλά με ερωτηματικό στο πως πρέπει να κατανέμονται οι θερμίδες στην διάρκεια της μέρας.

Τα αποτελέσματα της έρευνα έδειξαν ότι ένα μεγάλο πρωινό αυξάνει τη γονιμότητα ανάμεσα στις γυναίκες που πάσχουν από διαταραχές της εμμηνορρυσίας. Η μελέτη εξέτασε κατά πόσον τα γεύματα έχουν αντίκτυπο στην υγεία των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται περίπου στο 6-10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας, προκαλώντας διαταραχές στην ικανότητα αναπαραγωγής. Το σύνδρομο επίσης προκαλεί μια διαταραχή της ινσουλίνης, η οποία με την σειρά της προκαλεί αύξηση των ανδρογόνων. Αυτό οδηγεί σε διαταραχή του κύκλου, αύξηση της τριχοφυΐας και απώλεια των μαλλιών, ακμή αλλά και μελλοντικά διαβήτη.

Σαν δείγμα στην έρευνα που διήρκησε 12 εβδομάδες, συμμετείχαν 60 γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ηλικίας 25-39 και με ΔΜΣ κάτω από 23.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες που κατανάλωναν το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο με διαφορετική όμως κατανομή. Άλλες έπαιρναν τις πιο πολλές (980) το πρωί και άλλες το μεσημέρι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ολοκάθαρα ότι και τα επίπεδα της γλυκόζης στην ομάδα που κατανάλωνε πρωϊνό μειώθηκαν αλλά και η αντίσταση στην ινσουλίνη μειώθηκε όμοια κατά 8%. Σημαντική μείωση 50% παρατηρήθηκε στην τεστοστερόνη στην «πρωινή» ομάδα. Στην ίδια ομάδα παρατηρήθηκε αύξηση της ωορρηξίας. Αντίθετα η «μεσημεριανή» ομάδα δεν παρουσίασε καμία διαφοροποίηση. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι σημασία έχει και ο χρόνος πρόσληψης των θερμίδων και ότι το καλό πρωϊνό αποτελεί ένα συν στην προσπάθεια και τεκνοποίηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Clinical Science

Πηγή: Daniela Jakubowicz, Maayan Barnea, Julio Wainstein, Oren Froy. Effects of caloric intake timing on insulin resistance and hyperandrogenism in lean women with polycystic ovary syndrome. Clinical Science, 2013; 125 (9): 423

www.diatrofi.gr

Πηγή: www.sintagesgiaantres.gr

Μυστικά Βότανα
Βότανα, Υπερτροφές, Έλαια, Αιθέρια Έλαια http://www.mystikavotana.gr/
More in Ασθένειες, Γυναίκες, Διατροφή, Θεραπείες, Υγεία
Ψαρόσουπα της πεθεράς

Υλικά 1 κιλό ψάρι για σούπα 10 πατάτες μέτριες, κομμένες σε κύβους 5 καρότα, κομμένα σε κυβάκια 2 κρεμμύδια μέτρια...

Close