Είστε ηλικίας 30- 60 ετών, υγιής, αλλά νιώθετε συνέχεια κουρασμένος; Αισθάνεστε ότι γεράσατε πριν από την ώρα σας; Υποφέρετε από αϋπνίες; Η σεξουαλική σας ζωή είναι από μέτρια ως… μακρινή ανάμνηση;

Αν απαντήσατε θετικά σε αυτές τις ερωτήσεις, πιθανώς πάσχετε από το «σύνδρομο του σωματικού ξοδέματος». Έτσι αποκαλεί τη νέα νόσο της εποχής ο βρετανός γιατρός Φρανκ Λίπμαν, ο οποίος στο βιβλίο του με τίτλο «Spent: Εnd Εxhaustion; Feel Great» («Το ξόδεμα: Σταματήστε την εξάντληση, αισθανθείτε υπέροχα», εκδόσεις Ρay Ηouse) προτείνει τρόπους για να ξαναβρούμε τη χαρά της ζωής και να γίνουμε πάλι χρήσιμοι και δημιουργικοί. Όπως τονίζει ο δρ Λίπμαν, στα 20 και πλέον χρόνια που ασκεί τη γενική ιατρική έχει παρατηρήσει ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των υγιών αλλά παραπονούμενων ασθενών του. Σήμερα, λέει, το 75% εξ αυτών πάσχει από το «σύνδρομο του σωματικού ξοδέματος». Ο γιατρός έχει δει χιλιάδες ασθενείς, ανάμεσά τους και αρκετούς «επώνυμους», όπως η σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Κάραν και οι ηθοποιοί Γκουίνεθ Πάλτροου και Κέβιν Μπέικον. Και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με ένα σχετικό απλό, αλλά αρκετά απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο διαρκεί τουλάχιστον έξι εβδομάδες, μπορούμε να αποτοξινωθούμε από τις κακές συνήθειες της καθημερινής ζωής.

Πέντε πράγματα προτείνει ο βρετανός γιατρός:

Πρώτον, την έκθεση στον ήλιο. Προτείνει ηλιοθεραπεία επί 30 λεπτά την ημέρα, όχι όμως τις επικίνδυνες ώρες (12-3 μ.μ.). Οι ακτίνες επιδρούν ευνοϊκά στον καρδιακό ρυθμό, στον μεταβολισμό και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το δεύτερο που συστήνει ο δρ Λίπμαν είναι ένας καλός ύπνος κάθε βράδυ, σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς ηλεκτρονικές παρεμβολές, δηλαδή χωρίς τηλέφωνα ή γκάτζετ με ακτινοβολία στο κομοδίνο μας.

Το τρίτο είναι μια ήπια σωματική δραστηριότητα, κυρίως καθημερινό περπάτημα με εναλλαγές γρήγορου και αργού ρυθμού.

Το τέταρτο είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Να αποφεύγουμε όλες τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη και τα υποκατάστατά της. Να πίνουμε πολλά ποτήρια νερό με λεμόνι και μέντα. Πρέπει επίσης να πούμε «όχι» στην καφεΐνη και στο οινόπνευμα και «ναι» στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως ένα καλό πολυβιταμινούχο χάπι.

Το πέμπτο, αλλά όχι έσχατο, σχετίζεται με την ψυχική μας υγεία. Προτείνει να μειώσουμε τα «πρέπει» στη ζωή μας, γιατί φορτώνουν τον εγκέφαλο με άγχος και ενοχές και επιβαρύνουν την ψυχοσωματική μας ισορροπία. «Ολα είναι θέμα κοινής λογικής. Μακριά από τους ψυχαναγκασμούς και τις εσωτερικές και έξωθεν πιέσεις, μπορούμε να ακολουθήσουμε τους φυσιολογικούς ρυθμούς του σώματός μας, το οποίο μας καθοδηγεί από μόνο του» λέει ο βρετανός γιατρός.

Οι 5 εχθροί του «Συνδρόμου Σωματικού Ξοδέματος»

30 λεπτά ηλιοθεραπεία την ημέρα

Ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο με κλειστά τηλέφωνα και γκάτζετ

Καθημερινό περπάτημα με εναλλασσόμενο αργό και γρήγορο ρυθμό

Όχι στη ζάχαρη, στον καφέ και στο κρασί για έξι μήνες

Να βγάλουμε τα ψυχαναγκαστικά «πρέπει» από τη ζωή μας Από την εφημερίδα “Το Βήμα”

More in Ασθένειες, Θεραπείες, Υγεία, ψυχολογία
mhla_fila
Η κατανάλωση μήλων συμβάλλει στην πρόληψη καταγμάτων, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η κατανάλωση μήλων συμβάλλει στην πρόληψη καταγμάτων, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι μεγαλύτερες γυναίκες που καταναλώνουν πολλά φρούτα,  λαχανικά και...

Close