Υλικά
Για 2-4 άτομα

1 αβοκάντο
1 πορτοκάλι
1 μαρούλι
Λίγη ρόκα
1 καρότο τριμμένο
1 αγγούρι
1 κουαλιά της σούπας άσπρο ξύδι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

 

 

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι, το στύβουμε και χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές της σούπας για τη βινεγκρέτ.

Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε καλά σε ένα βαζάκι ώστε να αναμιχθούν τα υλικά.
Τοποθετούμε τα φύλλα του μαρουλιού, τη ρόκα, το καρότο, το κομμένο αγγούρι και το αβοκάντο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

 

Ιδιότητες των υλικών
Αβοκάντο
Μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».

Όπως έδειξε, όσοι εθελοντές έτρωγαν σαλάτα με μαρούλι, καρώτο και σπανάκι που περιείχε 75 γραμμάρια αβοκάντο (αντιστοιχούν σε περίπου μισό μέτριο αβοκάντο) απορροφούσαν 8,3 φορές περισσότερη άλφα-καρωτίνη, 13,6 φορές περισσότερη βήτα-καρωτίνη και 4,3 φορές περισσότερη λουτεϊνη απ’ όση οι εθελοντές οι οποίοι έτρωγαν την ίδια σαλάτα δίχως αβοκάντο.

Αντίστοιχα, όσοι κατανάλωναν σάλτσα με 150 γραμμάρια αβοκάντο (αντιστοιχούν σε ένα μέτριο αβοκάντο) απορροφούσαν 4,4 φορές περισσότερη λυκοπένη, ενώ διπλασιαζόταν η απορρόφηση βήτα-καρωτίνης.
Η άλφα-καρωτίνη και η βήτα-καρωτίνη συμβάλλουν στην προστασία από την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, ενώ η λουτεϊνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος – μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Η λυκοπένη, τέλος, συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

Καρότα:

Εμποδίζουν τον καρκίνο, κατά του διαβήτη, βελτιώνουν την όραση, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καλή πηγή φυτικών ινών, στοματική υγεία, υγιές δέρμα:

Πορτοκάλι
Mειώνει δραστικά υπέρταση – χοληστερίνη
Nέες έρευνες φέρνουν καθημερινά στο φως όλο και περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που είναι ταυτισμένη με το πορτοκάλι. (Άλλωστε, 1 πορτοκάλι καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη C). Tα μικρά ή μέτρια, σφιχτά και βαριά πορτοκάλια είναι η καλύτερη επιλογή μας, καθώς περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα χυμού και είναι πιο θρεπτικά.

Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες.
1 πορτοκάλι δίνει 62 θερμίδες.Απαιτούμενος χρόνος: 15 λεπτά
Την συνταγή, την πήραμε απο το www.sidagi.gr

 

 

Twitter

Powered by Twitter Tools

More in Ασθένειες, Διατροφή, Συνταγές
embolio_371027619
Το 2014 το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο στο Πάγκρεας

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά γίνεται αντιληπτός σε προχωρημένα στάδια, οπότε τα ποσοστά ίασης είναι πολύ χαµηλά. Μόλις3% των...

Close