Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Γράφει ο Γιαννης Αποστολακης*

Οι φημισμένοι γιατροί της αρχαιότητας, ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης και πολλοί άλλοι, είχαν επισημάνει τις φαρμακευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας.
Ο Ησίοδος προέτρεπε τους συμπολίτες του να χρησιμοποιούν τσουκνίδα για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες. Ο Αριστοφάνης την αναφέρει στα έργα του. Στα ρωμαϊκά χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν τη σεξουαλικότητά τους αλλά και για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στον βορρά. Η σοφία των παλαιότερων επιβεβαιώθηκε καθώς η τσουκνίδα αποδεδειγμένα είναι ένας θησαυρός βιταμινών, σιδήρου και πολύτιμων μετάλλων απαραίτητων για τον οργανισμό μας.
Στην Κρήτη παλαιότερα είχαμε τη συνήθεια να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από διάφορες ποικιλίες από χόρτα με χρήση αρκετού ελαιολάδου καθώς επίσης και βότανα για την παρασκευή διαφόρων αφεψημάτων. Τα τελευταία χρόνια αυτή την  πλούσια ποικιλία την έχουμε περιορίσει αισθητά. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας ο Χορτάτσης αναφέρεται σε έναν γέρο που?
«Με χόρτα λέσι μια λοιφή πως κάνει και με γάλα και μετά κεινη γίνουνται θαμάσματα μεγάλα. Οι μαύρες τη αλείφουνται και το ζημιό ξασπρίζουν και οι γράδες εις τα νιάτα τους πάλι ξαναγυρίζουν…» (Πανώρια, Α 273 – 277).
Το βότανο αυτό, που μας δίνει τόσο απλόχερα τις θαυματουργικές του ιδιότητες, έχει μια ιδιαιτερότητα κατά άλλους ενοχλητική κατά άλλους ευεργετική, όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα καθώς, όταν την ακουμπάμε κατά λάθος έχουμε την αίσθηση ότι μας τσιμπάνε χιλιάδες μέλισσες.
Η τσουκνίδα έχει μια ευχάριστη γήινη γεύση, έντονο πράσινο χρώμα και ελάχιστο άρωμα.
Παλαιότερα οι νοικοκυρές τη μάζευαν και συμπλήρωναν την ποικιλία των χόρτων για τα καλιτσούνια ή για να μαγειρέψουν τα τσιγαριστά ή την έβαζαν σε ομελέτα.
Με μερικά ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα τσουκνίδας μπορούμε να συμπληρώσουμε μια πράσινη σαλάτα, να φτιάξουμε μια πομάδα (πέστο) με καρύδια, παλαιωμένη γραβιέρα και λίγα φρέσκα φύλλα μαντζουράνας, ιδανικό για μακαρόνια ζεστά ή κρύα σαλάτα ή για πατάτες βραστές.
Καιρός είναι να μπει και στις επαγγελματικές κουζίνες καθώς στο εξωτερικό αναγνωρίζοντας την άξια της τη χρησιμοποιούν για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων όπως σούπες, πατάτες πουρέ  ή σε  διάφορες σαλάτες και σουφλέ αλλά και για την παρασκευή αφεψήματος.
Την τελευταία στιγμή έμαθα ότι γνωστό εστιατόριο στα περίχωρα της πόλης μας με χαρακτηριστική ονομασία φτιάχνει τσουκνιδοκεφτέδες.

*Chef  Μ.Α.Ι.Χ.,
μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας
[email protected]

haniotika-nea.

Tagged with:
 
More in Διατροφή
1
Ποιες τροφές προστατεύουν από τον καρκίνο

Σύμφωνα με υπολογισμούς του διεθνούς ινστιτούτου κατά του καρκίνου (NCI) 1 στους 3 θανάτους που προκαλούνται από καρκίνο είναι άμεσα...

Close