Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

Written by  Εύη Νεοφώτιστου Μ.Sc. Ψυχολόγος – Ανάλυση Συμπεριφοράς

Καθημερινά όλοι οι άνθρωποι τρέχουν για να πετύχουν τους στόχους τους σε επαγγελματικό, προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο θεωρώντας ότι αν τους πετύχουν θα είναι περισσότερο ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που πετυχαίνουν είναι να τρέχουν μακριά από την ευτυχία. Πολλές φορές όταν καταφέρνουν τελικά να κατακτήσουν τον επιθυμητό στόχο το αποτέλεσμα είναι ένα συναίσθημα που δεν μοιάζει καθόλου με την ευτυχία.

 

Υπάρχει η πεποίθηση ότι πρέπει να αλλάξουν για να νιώσουν χαρούμενοι αλλά το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ήδη χαρούμενοι και πλήρείς.

Μια παλιά κινέζικη ιστορία έλεγε: «Μια μέρα ένας νέος άνδρας πήγαινε μια βόλτα όταν μπροστά του συνάντησε ένα ποτάμι. Ξόδεψε πολύ ώρα στο να σκέφτεται πώς θα περάσει απέναντι και προσπαθούσε πολύ σκληρά για αυτό. Όταν ήταν έτοιμος να τα παρατήσει είδε στην απέναντι πλευρά το δάσκαλο του και αμέσως του φώναξε – Δάσκαλε, πώς μπορώ να περάσω στην άλλη όχθη του ποταμού; – και ο δάσκαλος απάντησε – Είσαι ήδη στην άλλη όχθη»

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει στροφή της επιστημονικής κοινότητας για την αντιμετώπιση πολλών ψυχολογικών προβλημάτων σε τεχνικές που βασίζονται στη «γνώση και συναίσθηση» (Mindfulness). ΟΙ θεραπείες συμπεριφοράς τρίτης γενιάς όπως για παράδειγμα το θεραπευτικό μοντέλο ACT – Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης – ανήκει στις παραπάνω θεραπείες συμπεριφοράς και βασίζεται στην έρευνα για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι είναι επιτυχής σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών προβλημάτων (αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, χρόνιος πόνος, κ.α.). Το ασυνήθιστο όνομα αυτής της θεραπείας προέρχεται απο τους βασικούς άξονες που ακολουθεί: Αποδοχή των πραγμάτων που είναι εκτός του ελέγχου, και Δέσμευση στο να αλλάξουν τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τη ζωή καλύτερη. Δεν είναι μία θεραπεία, όπου οι άνθρωποι μιλούν μόνο για τα προβλήματά τους. Είναι μια θεραπεία κατά την οποία μαθαίνουν ενεργά νέες δεξιότητες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Αυτή η θεραπεία έχει δύο βασικούς στόχους:

Ένας στόχος είναι να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πλούσιας και ουσιαστικής ζωής. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να αφιερώθεί λίγος χρόνος ώστε να αναζητήθεί το τι πραγματικά θέλει ο καθένας από τη ζωή του. Ποίες είναι οι σημαντικότερες αξίες και πως μπορεί να οδηγηθεί σε αυτές.

Επόμενος στόχος είναι να μάθει ο καθένας ένα σύνολο δεξιοτήτων που θα δείξουν τον τρόπο χειρισμού των επώδυνων σκέψεων και αρνητικών συναισθημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν πολύ μικρότερη επίδραση και επιρροή.Οι δεξιότητες «γνώσης και συναίσθησης» Mindfulness είναι μια ψυχική κατάσταση που αντιλαμβανόμαστε με διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι όταν έχετε γνώση και συναίσθηση των συναισθημάτων σας οι επώδυνες σκέψεις και τα συναισθήματα έχουν πολύ μικρότερη επίδραση. Μπορείτε να χειριστείτε αποτελεσματικά ακόμη και τα πιο δύσκολα συναισθήματα, αναμνήσεις και σκέψεις. Εξάλλου μία βασική αρχή του συγκεκριμένου μοντέλου είναι να γίνει ένας νέος τρόπος ζωής και όχι μια θεραπεία με αρχή, μέση και τέλος.

www.flexiblebehavior.gr

More in φιλοσοφία, ψυχολογία
248172_450547498290090_1748106999_n
Σχιζοειδείς Προσωπικότητες :«Πλησίασε γιατί νιώθω μόνος, αλλά μείνε μακριά γιατί φοβάμαι την εισβολή».

Οι σχιζοειδείς προσωπικότητες έχουν ως θεμελιώδες πρόβλημα το φόβο της αφοσίωσης και της εξάρτησης, η ανάγκη τους για αυτοπροστασία και...

Close