Επιτέλους ένα καλό νέο που μας οδηγεί σε αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον. Όπως δείχνουν οι έρενες των ειδικών, μπορεί να χρειαστούν µερικές δεκαετίες ακόµη, αλλά τουλάχιστον το εφιαλτικό σενάριο µιας προαναγγελθείσας καταστροφής θα έχει αίσιο τέλος: σύµφωνα µε τους ειδικούς, η τρύπα του όζοντος αρχίζει να κλείνει και έως το 2080 θα έχει εξαφανιστεί.

Ηταν Σεπτέµβριος του 1987 όταν οι χώρες – µέλη του Ηνωµένων Εθνών δεσµεύονταν µε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ να περιορίσουν και να αντικαταστήσουν σταδιακά τις ουσίες που κατέστρεφαν το στρώµα του όζοντος. Το Πρωτόκολλο υπογράφηκε αρχικά από 46 χώρες και µέχρι σήµερα το έχουν υιοθετήσει 186.

Η συµφωνία τηρήθηκε από τις βιοµηχανίες, οι οποίες και σταµάτησαν την παραγωγή των συγκεκριµένων ουσιών. Επειτα από αυτή την επιτυχία, προκύπτει ένα ερώτηµα: θα µπορούσε να συµβεί το ίδιο και µε την υπερθέρµανση του πλανήτη; Αυτός που έθεσε το ερώτηµα από τις σελίδες του περιοδικού «Νature» και περιµένει µια απάντηση είναι ο Τζόναθαν Σάνκλιν, ένας από τους τρεις βρετανούς επιστήµονες που το 1985 ταξίδεψαν στην Ανταρκτική για να µετρήσουν τα επίπεδα του όζοντος στην ατµόσφαιρα. «Θυµάµαι ότι η κοινή γνώµη περίµενε µε αγωνία µια αντίδραση από τις κυβερνήσεις. Τα επιστηµονικά στοιχεία ήταν απολύτως σαφή. Η τρύπα του όζοντος θεωρούνταν µια πραγµατική απειλή. Είχε διαπιστωθεί ότι υπήρχε άµεση σχέση ανάµεσα στην ύπαρξη της τρύπας και τον καρκίνο του δέρµατος», γράφει ο βρετανός επιστήµονας. Την άνοιξη εκείνης της χρονιάς ο Σάνκλιν βρισκόταν στον Νότιο Πόλο, στη βάση «Χάλεϊ». Οταν παρατήρησε ότι υπήρχε κάτι παράξενο στις µετρήσεις, επικοινώνησε αµέσως µε τους συναδέλφους του Τζόζεφ Φάρµαν και Μπράιαν Γκάρντινερ. Στις 16 Μαΐου δηµοσίευσαν την είδηση στο ίδιο περιοδικό: το στρώµα του όζοντος µειωνόταν. Αρχικά, πάντως, δεν δόθηκε και πολλή σηµασία στο συµπέρασµα των τριών επιστηµόνων. Οι αµερικανοί συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας απάντησαν ότι από τους δορυφόρους τους δεν φαινόταν να υπάρχει κάποια ανωµαλία. Η Μάργκαρετ Θάτσερ, τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωνε µάλιστα ότι η βάση του «Χάλεϊ» δεν είχε νόηµα να λειτουργεί και απειλούσε να την κλείσει στο πλαίσιο της περικοπής των κρατικών δαπανών. Νέες µελέτες στη συνέχεια απέδειξαν ότι είχαν απόλυτο δίκιο στις εκτιµήσεις τους.

Αλλα 25 χρόνια
Οι ειδικοί εκτιµούν σήµερα ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια για να αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι τα επίπεδα του όζοντος στην ατµόσφαιρα. Σήµερα, η ταχύτητα µε την οποία αδυνατίζει το στρώµα του όζοντος µειώνεται µε ταχύτατους ρυθµούς, όπως επισηµαίνει στην εφηµερίδα «La Repubblica» ο καθηγητής Μετεωρολογίας Κλάουντιο Κασάρντο. Η χρονιά – ορόσηµο θεωρείται το 2080, όταν το στρώµα του όζοντος θα βρίσκεται και πάλι στα επίπεδα του 1950. «Το σπουδαιότερο µάθηµα αυτά τα 25 χρόνια – γράφει ο ο Τζόναθαν Σάνκλιν στο Νature – αφορά το πόσο γρήγορα ξέρει να µεταβάλλεται ο πλανήτης».

tanea.gr

Tagged with:
 
More in ειδήσεις, επιστήμη
Miracle_by_kiriaki
Πόση ησυχία αντέχει ο άνθρωπος;

Πόσο άραγε μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος σε ένα δωμάτιο απόλυτης ηχομόνωσης; Οι ειδικοί της εταιρείας Orfield Laboratories Inc, στις...

Close