Έγκυρη ιατρική ενημέρωση για όλους!

STRESS, ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

     Stress, τι είναι και πως επηρεάζει τη ζωή μας;   Είναι αυτό από το οποίο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν καθημερινά και το οποίο άμεσα συνδέεται με την υγεία και την ευημερία μας. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ του υψηλού  επιπέδου stress και της κατάπτωσης της υγείας.

Είναι το πιο συχνό παράπονο στους  περισσότερους ασθενείς και επικρατεί συνήθως στο μοντέρνο Δυτικό κόσμο. Το σύνδρομο αυτό συνδέεται άμεσα με  τις διάφορες πιέσεις  που δέχεται το άτομο  είτε στην εργασία του, είτε στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Πολλές φορές εκδηλώνεται μετά από  χρόνια νόσο. Και ενώ υπάρχουν σχεδόν πάντα συναισθηματικές και ψυχολογικές διαταραχές, οι ασθενείς αναφέρουν συνήθως  τυπικά συμπτώματα όπως μυϊκός πόνος και ένταση στον αυχένα, την πλάτη ή /και στους ωμούς.

Άλλα συνήθη  σωματικά   συμπτώματα που αναφέρονται είναι κούραση, νευρικότητα, γαστρεντερικές διαταραχές, άγχος και διάφορες φοβίες, ημικρανίες, διαταραχές συγκέντρωσης, διαταραχές ύπνου, ευερέθιστο έντερο    με συνοδεία  θύμου, απογοήτευσης κτλ.

Στις γυναίκες παρουσιάζονται και επιπλέον συμπτώματα που αφορούν  την περίοδο τους, και εκδηλώνονται με  διαταραχές στον κύκλο (συχνομηνόρροια-η περίοδος έρχεται  πιο νωρίς και  παραπάνω από μια φορά το μηνά ή αραιομηνόρροια-δηλαδή σε  μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό), προεμμηνορρυσιακό  σύνδρομο όπως πρήξιμο στο στήθος ή /και στην κοιλιά, μετεωρισμός κτλ. Και τις περισσότερες φορές δεν απουσιάζει και  η εύκολη εναλλαγή της διάθεσης, μελαγχολία ακόμη και κατάθλιψη. Όλα τα προαναφερόμενα συνοδεύονται συνήθως από άγχος, πολλές φορές χωρίς αφορμή.

Πως μπορεί να βοηθήσει η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική στην αντιμετώπιση του stress; Ο πιο συχνός και άμεσος τρόπος είναι  με τον βελονισμό. Τι κάνει όμως ο βελονισμός; Επαναφέρει την  ροη της  ενεργείας Qi και του Αίματος μειώνοντας  το stress και ο ασθενής ανακουφίζεται.

Όταν τοποθετούμε τις βελόνες σε συγκεκριμένα  σημεία απελευθερώνονται  νευροχημικές ουσίες από τον εγκέφαλο, όπως είναι η σεροτονίνη και ενδορφίνες, οι οποίες  έχουν βαθύ χαλαρωτικό αντίκτυπο πάνω στο σώμα. Το αποτέλεσμα αυτών των βιοχημικών αλλαγών επηρεάζει  τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος, προκαλώντας  φυσική και συναισθηματική ευημερία. Συχνά οι ασθενείς αποκοιμούνται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Ο βελονισμός μειώνει την δραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος, μειώνει την αρτηριακή πίεση και  αρκετοί ασθενείς νιώθουν πιο ενεργητικοί ακόμη και μετά από μερικές μονό συνεδρίες.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει  ότι η θεραπεία με βελονισμό  έχει ειδικές ευεργετικές  επιρροές  στο άγχος και το stress, δρώντας  στις περιοχές του εγκέφαλου, οι οποίες σχετίζονται με τον πόνο και με αυτόν τον τρόπο  ηρεμούν τον «υπερδραστήριο νου».

    Ο βελονισμός έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα της κορτικοστερόνης, διεγείρει την παράγωγη ενδογενών ενδορφινών ( το κάνει  χωρίς την χρήση ψυχοτρόπων φάρμακων όπως γίνεται συνήθως) και το αποτέλεσμα είναι  η μείωση έως και η εξαφάνιση του άγχους και του stress. Όπως είπαμε και προηγουμένως  το stress δραστηριοποιεί το  Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, ενώ ο βελονισμός κάνει το αντίθετο, διεγείρει το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα, το οποίο ευθύνεται για την χαλάρωση και την ηρεμία. Επίσης  μια πολύ σημαντική και βασική δράση του βελονισμού  είναι  η ενδυνάμωση  του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών. Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα  να αναστρέψει τις διαταραχές που προκληθήκαν από το stress, είτε είναι σωματικές ,είτε είναι συναισθηματικές.

Η θεραπεία με το βελονισμό έχει καταπληκτικά αποτελέσματα πάνω  στην ψυχική μας ισορροπία. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί σε συνδυασμό και με τη βοτανοθεραπεία. Τα βότανα καταπραΰνουν τις γαστρεντερικές διαταραχές, την κούραση, τις ημικρανίες, τις διαταραχές περιόδου, την αϋπνία, την μυϊκή ένταση κτλ.

Οι  γρήγοροι ρυθμοί της  καθημερινής ζωής στις «μοντέρνες» κοινωνίες, με την ψηλά ανεπτυγμένη τεχνολογία επιβαρύνουν επίσης και την διατροφική μας «συμπεριφορά»  αυξάνοντας έτσι τον αριθμό  των ασθενών με stress. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική  δίνει μεγάλη σημασία  στη σωστή δίαιτα και στη «συμπεριφορά» της διατροφής.

Να θυμίσουμε μερικές συμβουλές , γνωστές σε όλους μας, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία μας . Να μην τρώει κάνεις αργά το βράδυ και λίγο πριν κοιμηθεί, να μασάει καλά την τροφή, να μην τρώει υπερβολικά, να μην καταναλώνει πολύ νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού, να δίνει «σημασία» στο γεύμα – να αφιερώνει το χρόνο που χρειάζεται γι’ αυτό, να μην τρώει όρθιος και γρήγορα, να τρώει μικρές ποσότητες συχνά και όσο είναι δυνατόν, βιολογικά και εποχιακά είδη. Οι τροφές προς αποφυγή είναι οι λιπαρές, τα γλυκά, το αλκοόλ. Τροφές που είναι  επιθυμητό να προσθέσουμε  είναι κάποια μπαχαρικά, τα οποία βοηθούν στην σωστή ροή της ενέργειας Qι, για παράδειγμα το δεντρολίβανο, ο βασιλικός, το αγριοκύμινο, η μέντα, το θυμάρι και λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι κτλ.

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε βεβαίως  και την εξάσκηση  ως θεραπεία στην αντιμετώπιση του stress και σαν άριστες λύσεις αναφέρουμε τη Yoga, τις Pilates και κυρίως το Qi Gong και το διαλογισμό.

Η  Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική  αφιερώνει μια αξιόλογη θέση  για την αντιμετώπιση του stress στη σωστή αναπνοή. Πολλοί άνθρωποι αναπνέουν ρηχά, με μικρή συμμέτοχη του πνεύμονα. Η ρηχή αυτή αναπνοή εμποδίζει  την ενέργεια Qi να κυκλοφορεί   ομαλά στο στους μεσημβρινούς.  Στην θεραπεία  του stress συνίσταται  καθημερινά ο ασθενής να εστιάζει στην αναπνοή του  5 με 10 λεπτά, έτσι ώστε η εισπνοή να  κατεβαίνει προς την κοιλιά, εκτείνοντας το διάφραγμα, ενώ στην εκπνοή το διάφραγμα χαλαρώνει. Οι ασκήσεις αναπνοής έχουν βαθύτατο αποτέλεσμα στη μείωση του άγχους και του stress.

   Ο ιατρικός βελονισμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος στην θεραπεία του ήδη υπάρχοντος stress και των χρόνιων καταστάσεων που προκαλεί, αλλά και στην προφύλαξη του. Και αυτό όχι μόνο επειδή  είναι άμεσα αποτελεσματικός σε σωματικό επίπεδο, αλλά και εξαιτίας της ικανότητας που έχει να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για άλλη μια φορά  η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική μας υπενθυμίζει  ότι το σώμα και ο νους είναι μια αχώριστη οντότητα και ότι τα συναισθήματα μας είναι το όχημα της επικοινωνίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι θεραπεύοντας το σώμα  διεισδύουμε βαθύτατα στα συναισθήματα, και ηρεμώντας τα, ο θεραπευτής  δείχνει  στους ασθενής τον τρόπο  με τον οποίο μπορούν να χειριστούν το stress και το άγχος τους, και να κατανοήσουν καλυτέρα αυτή την οντότητα σώμα-νους.

Η αγάπη και η υποστήριξη από το κοντινό περιβάλλον είναι εξίσου βασικές προϋποθέσεις στην θεραπεία και την αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού. Για αυτό να αγαπάτε και να  χαμογελάτε περισσότερο.

Δρ. ΦΩΤΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ MD

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ – ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ – ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

www.pfotaki.gr

 www.glikiazoi.gr

More in Ασθένειες, Βότανα, Διατροφή, Θεραπείες, φιλοσοφία, ψυχολογία
eat-pyramid
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ

Όλα τα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Όμως, κανένα τρόφιμο δεν είναι αρκετό από μόνο...

Close