Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δεν προκαλούν απο μόνα τους διαβητικές επιπλοκές. Εισάγουν όμως στο αίμα, υψηλά επίπεδα των καταστρεπτικών ιόντων οξυγόνου, που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες. Ευτυχώς ένα μεγάλο ποσοστό των ζημιών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί με αντιοξειδωτικά-μεταξύ άλλων βιταμίνες C και Ε, το σελήνιο και τα καροτενοειδή (συμπεριλαμβανομένου του β-καροτένιου).

Απο που μπορείτε να πάρετε αντιοξειδωτικά; Απο  τις ίδιες φυτικές τροφές που βοηθούν και στον έλεγχο του ζαχάρου του αίματος στο διαβήτη: τα φρούτα, τα λαχανικά,τα όσπρια και τους ολόκληρους σπόρους. Ορισμένα βότανα, περιέχουν γεναιόδωρες ποσότητες απο αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Μερικές απο τις καλύτερες πηγές είναι η πιπεριά τσίλι, οι σπόροι των σταφυλιών, το πράσινο τσάι, η γλυκόρριζα, ο κουρκουμάς, και οι μίνθες (ρίγανη, μέντα, δενδρολίβανο, δυόσμος και θυμάρι).

Εκτός απο αυτά, θεωρώ πως οι πάσχοντες απο διαβήτη καλά θα κάνουν να παίρνουν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα. Η προτεινόμενη ημερήσια δόση, όπως την δίνει η C. Leigh Broadhurst Ph. D. στο βιβλίο της Διαβήτης Πρόληψη και Θεραπεία είναι η εξής:

  • Β-καροτένιο: 20.000 ILI (διεθνείς μονάδες)
  • Σελήνιο: 100-200 μικρογραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 1.000 mg με βιοφλαβονοειδή (τρείς με τέσσερις φορές την ημέρα)
  • Βιταμίνη Ε: 800 ILI
  • Ψευδάργυρος: 20 mg

Πηγή: “Φυσική Αντιγήρανση” Dr james A. Duke Εκδόσεις Ψύχαλου

More in Βότανα, Διαβήτης, Θεραπείες
images
Ερευνητές επιστήμονες ανακαλύπτουν νέες καινούργιες δυνατότητες στο ελαιόλαδο!

Στα ράφια των φαρμακείων θα βρεθεί στο μέλλον το ελαιόλαδο, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ευεργετικές, για...

Close