Είμαι φοιτητής της νομικής και υποψιάζομαι ότι η κοπέλα μου πάσχει από κατάθλιψη και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Με ποιόν τρόπο μπορώ να την πλησιάσω και να ξεκλειδώσω των ψυχολογικό αυτόν γρίφο, κερδίζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη της;
Δεν βοηθάει να εμμένουμε σε διαγνωστικές ταμπέλες, όταν αυτές δεν έχουν τεθεί από ειδικό. Αν υποθετικά κάνατε μια έρευνα στο γενικό πληθυσμό θα συναντούσατε πολύ κόσμο με παρόμοια χαρακτηριστικά, δηλ. πεσμένη διάθεση, παροδικές εμμονές, εσωστρέφεια κλπ.
Οι παθολογικές συμπεριφορές διαφοροποιούνται από τον βαθμό της έντασής τους και από την επιρροή τους στην καθημερινότητα του ατόμου και όχι από το περιεχόμενό τους.
Ο καλύτερος τρόπος να την βοηθήσετε είναι να αποποιηθείτε τον ρόλο του «λυτρωτή» από τον πόνο και τις δυσκολίες της, του ανθρώπου εκείνου που φαντασιώνεται ότι απελευθερώνει τον άλλον από το πρόβλημά του. Θα δυσκολευτείτε γιατί απλά δεν είστε ειδικός και δεν γνωρίζετε τον τρόπο να την βοηθήσετε. Μην πέσετε στην παγίδα αυτή γιατί θα καταλήξετε να ματαιωθείτε ψυχολογικά.
Παροτρύνετέ την να επισκεφτεί ψυχολόγο, υπό μορφή πρότασης και όχι επιταγής, και από εκεί και πέραν, αφήστε την μόνη της να διερευνήσει τον εαυτό της, εφόσον η ίδια το επιθυμεί.
Φυσικά όλα αυτά ισχύουν ως προτάσεις, εφόσον η ίδια δεν αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό της, στην οποία περίπτωση θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να επισκεφτείτε ψυχίατρο.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια,

psixologikosfaros

 

More in Άνδρες, Γυναίκες, Σχέσεις, ψυχολογία
1_1_~1
20 γνωρίσματα των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να είναι ευτυχισμένοι

Ηευτυχία αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων των ανθρώπων. Κανείς δεν θέλει να είναι σκυθρωπός και λυπημένος. Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που...

Close