Το σέλινο είναι ένα λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, που αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό…

της μεσογειακής κουζίνας. Πάνω από όλα, όμως, αυτό το αρωματικό βότανο, που τρώγεται ευχάριστα τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο, έχει αρκετά θρεπτικών συστατικών και ιδιοτήτων που μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Ειδικότερα, τα φύλλα του σέλινου περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή όραση, ενώ το κοτσάνι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος.

Επιπλέον, το λαχανικό αυτό περιέχει υψηλές περιεκτικότητες των βιταμινών Β1, Β2 και Β6, ενώ είναι πλούσιο σε κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και φωσφόρο.

Ακόμη, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες ευνοούν τη λειτουργία του εντέρου, αλλά μπορούν να έχουν και ωφέλιμη επίδραση στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης αλλά και στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Το σέλινο είναι πηγή μιας κατηγορίας φλαβονοειδών, που λέγονται κουμαρίνες. Τα φλαβονοειδή αυτά (στα οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό του άρωμα) σχετίζονται με ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών δρώντας προστατευτικά εναντίον της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Παράλληλα, η δράση τους αυτή τα καθιστά πολύτιμους συμμάχους για την καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς εμποδίζουν τη διαδικασία οξείδωσης της χοληστερόλης και συνεπώς τη δημιουργία αθηρωματογόνου πλάκας.

Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στο σέλινο το καθιστούν ισχυρό διουρητικό. Έτσι, θεωρείται αποτελεσματικό “όπλο” κατά της κατακράτησης υγρών, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλή λειτουργία των νεφρών, προστατεύει από τη νεφρολιθίαση και μπορεί να αντιμετωπίσει την παρουσία πετρών στη χοληδόχο κύστη.

Επιπροσθέτως, η παρουσία καλίου αλλά και νατρίου ευνοεί την ισορροπία της αντλίας νατρίου-καλίου στον οργανισμό και κατ’ επέκταση της οσμωτικής πίεσης στα κύτταρα. Η διουρητική του δράση ευνοεί, επίσης, και την αντι-υπερτασική του ιδιότητα.

Μη ξεχάσετε λοιπόν να βάλετε στη σούπα σας λίγο σέλινο, καθώς έτσι διασφαλίζετε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη των προστατευτικών του συστατικών (δεν χάνονται καθώς παραμένουν στο ζωμό) και έτσι ενισχύεται με σημαντικά θρεπτικά συστατικά τον οργανισμού σας.

directnews.gr
Tagged with:
 
More in Βότανα, Διατροφή
files
Σοβαροί λόγοι για να το φάτε… λάχανο

Από τις συνηθισμένες «παρουσίες» στο χειμωνιάτικο τραπέζι και επί χρόνια θρεπτικός στυλοβάτης των οικονομικά ασθενέστερων, το ταπεινό λάχανο -της οικογένειας...

Close