Από φιλοσοφική άποψη, αυτό το παράδοξο αποτελεί αντικείμενο πολλών λογικών διαφωνιών. Ωστόσο, από ψυχολογική άποψη, είναι ολοφάνερο ότι το χρώμα έχει τεράστια επίδραση στην καθημερινή μας ζωή.

Υπάρχουν δυο βασικές φιλοσοφικές αντιλήψεις για το χρώμα. Από τη μια θεωρείται σχετικό και υποκειμενικό, από την άλλη αντικειμενικό. Η πρώτη θεώρηση έχει τις ρίζες της στη λαϊκή παράδοση και στο μυστικισμό, ενώ η δεύτερη παραμένει αντικειμενική και βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες του φωτός για να εξηγήσει την επίδραση του χρώματος στην ανθρώπινη ψυχή. Ίσως ένας συνδυασμός και των δυο απόψεων θα μας φέρει πιο κοντά στην αλήθεια.

Είναι γνωστό ότι μερικά χρώματα ταιριάζουν καλύτερα σε κάποιους ανθρώπους απ’ ό,τι σε άλλους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο φυσικό χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.

Διαχρονικό Ξανθό


Χρώμα της γνώσης και της σοφίας, συνδέεται συχνά με την ευφυΐα. Το ξανθό είναι ένα κεφάτο, θετικό, καλοκαιρινό χρώμα. Θεωρείται ότι διεγείρει το πνεύμα. Το διαχρονικότερο χρώμα στην ιστορία.

Το ξανθό είναι πολύ δημοφιλής επιλογή για βαφή ή ανταύγειες στο κομμωτήριο, όμως η επιλογή απόχρωσης πρέπει να γίνεται ειδικά για κάθε χρωματικό τύπο.

Για παράδειγμα, σ’ ένα άτομο με ζεστούς τόνους δέρματος ταιριάζει καλύτερα ένα ζεστό, χρυσό ξανθό παρά μια ψυχρή, σαντρέ απόχρωση. Χρώμα των βασιλιάδων και των αγγέλων, θεωρείται επίσης σαν ένα δημιουργικό, πνευματικό χρώμα.

Μαύρο του μυστηρίου


Στην ουσία άρνηση του χρώματος, το μαύρο συμβολίζει την εξουσία και τη δύναμη, αν και μπορεί επίσης να θεωρηθεί και σαν σύμβολο υποταγής. Στην μόδα, το μαύρο είναι πολύ δημοφιλές σαν κομψό και διαχρονικό χρώμα, στην κομμωτική όμως, ταιριάζει συνήθως σε άτομα με σκούρα μαλλιά και ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Συντηριτικό Καστανό


Ουδέτερο και πολύ συνηθισμένο στα μαλλιά, το καστανό θεωρείται ανθεκτικό, αξιόπιστο και γήινο χρώμα. Το καστανό ανοιχτό λέγεται ότι φανερώνει ειλικρίνεια και γνησιότητα, ενώ οι πιο σκούρες αποχρώσεις μπορούν να θεωρηθούν κάπως μελαγχολικές.

Παραδοσιακό χρώμα του φθινοπώρου, το καστανό είναι ζεστό, χαρούμενο και πολύ δημοφιλές χρώμα. Αν και θεωρείται συντηρητικό χρώμα είναι το δημοφιλέστερο, ειδικά στους μεσογειακούς λαούς.

Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά


Θεωρείται ένα θετικό, συγκινησιακό έντονο χρώμα που διεγείρει την καρδιά και τις αισθήσεις. Είναι χρώμα τολμηρό που ποτέ δεν περνά απαρατήρητο. Το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης, γίνεται αμέσως αντιληπτό και ως εκ τούτου προκαλεί εντύπωση!

Στα μαλλιά, οι κόκκινοι τόνοι μπορούν να ποικίλλουν από το ψυχρό βιολετί έως το ζεστό χάλκινο. Είναι όμως και ένα χρώμα που δεν αλλάζει εύκολα, γι’ αυτό πρέπει να είστε αποφασισμένες. Ένα έντονο κόκκινο θα ταίριαζε περισσότερο σε μια κοινωνική, εξωστρεφή και τολμηρή προσωπικότητα.

Μπορεί να είναι πληθωρικό κα να προκαλεί ταραχή ή ακόμη και επιθετική συμπεριφορά.

 

www. zougla.gr

More in Γυναίκες, ψυχολογία
shutterstock_84044335
Άνδρες: Σου τα φοράει;

Η σχέση με τον εργοδότη της: Να ανησυχείς όταν...  προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να τον ευχαριστεί εκτός από...

Close