Το λεμόνι είναι ένα από τα αγαπημένα μου υλικά. Φτιάξτε το γλυκό του κουταλιού και θα με θυμηθείτε! Μόνο φροντίστε, να χρησιμοποιήσετε λεμόνια βιολογικά και ακέρωτα.

Υλικά:

- 8 μεγάλα χοντρόφλουδα λεμόνια (ακέρωτα, βιολογικά)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1½ ποτήρι νερό
- ½ λεμόνι (το χυμό)

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Τα πλένουμε και τα ξύνουμε ελαφρά εξωτερικά. Τα χαράζουμε στα τέσσερα κι αφαιρούμε τη φλούδα. Τώρα έχουμε 32 κομμάτια (τέταρτα) φλούδες. Τυλίγουμε τις φλούδες αυτές σε καρουλάκια και με χοντρή βελόνα και κλωστή τα περνάμε σε σειρές-κολιέ. (Μπορούμε αν θέλουμε να τα κόψουμε σε μπαστουνάκια αντί να τα καρουλιάσουμε). Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τις λεμονόφλουδες για 3΄-4΄. Αλλάζουμε το νερό και τις ξαναζεματάμε.

Αφήνουμε τα καρουλάκια για λίγες ώρες σε λεκάνη με κρύο νερό. Έπειτα, τα ακουμπάμε πάνω σε χοντρή πετσέτα της κουζίνας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. (Αυτό μπορούμε να το κάνουμε το βράδυ και να δέσουμε το γλυκό την επόμενη μέρα). Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄.

Αφαιρούμε την κλωστή από τα καρουλάκια και τα ρίχνουμε στο σιρόπι. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 10΄ και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και να αποβάλουν οι φλούδες την υγρασία τους στο σιρόπι. Έπειτα, το ξαναβάζουμε να βράσει μέχρι να δέσει το γλυκό. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Δεν ξεχνάμε να ξαφρίζουμε το γλυκό όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύουμε. Το σιρόπι είναι δεμένο όταν βάζουμε λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι και φυσώντας σχηματίζονται κύματα.

Λεμόνι ιδιότητες:

Το λεμόνι, είναι το αποτελεσματικότερο αντι-σκορβουτικό φάρμακο, με μεγάμη ατι-μολυσματική ικανότητα. Γενικά είναι θαυμάσιο αντιβακτηριακό και απολυμαντικό, στυπτικό και αντι-σηπτικό. Γι αυτό τα βρετανικά πλοία, υποχρεώνονται απο τον νόμο, να είναι πάντα εφοδιασμένα με αρκετή ποσότητα λεμονιών. Και κάθε ναυτικός που ταξιδεύει πάνω απο 10 ημέρες πρέπει να καταναλώνει 30 γραμμάρια χυμό λεμονιού κάθε ημέρα.

  • Διουρητικό. Συνιστάται σε οξείς ρευματισμούς.
  • Βοηθάει στην πέψη, διώχνει την δυσπεψία.
  • Καθαρίζει και αλκαλοποιεί το αίμα. Έχει τονωτική επίδραση.
  • Κατεβάζει τον δείκτη του διαβήτη.
  • Διαλύει τις πέτρες των νεφρών όταν προέρχονται απο ουρικό οξύ. Ο χυμός του θερπαεύει κρυολογήματα, βήχα, πονόλαιμο.
  • Κατευνάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
  • Εμποδίζει την αρτηριοσκλήρωση, τη θρόμβωση των αρτηριών, τη συσώρευση αλάτων και τα αρθριτικά.
  • Κατεβάζει τον πυρετό (ακόμη και τον τυφοειδή) και κόβει την δίψα.
  • Σταματάει την ευκοιλιότητα.
  • Σκοτώνει τα παράσιτα του εντέρου.
  • Ανακουφίζει τις αιμορροείδες.
  • Κάνει καλό στον ίκτερο και σε άλλες αρρώστιες του ήπατος.
  • Προλαβαίνει τις δηλητηριάσεις ιδαίτερα απο οστρακοειδή και ενεργεί ως αντίδοτο.
  • Το αφέψημα φύλλων λεμονιάς ανακουφίζει τους πόνους της περιόδου.
    πηγή πληροφοριών στον επίλογο, www.glikiazoi.gr

Πηγή: argiro.gr

Twitter

Powered by Twitter Tools

More in Συνταγές
33_ae18898a06bdf8a56a92d965197f333c_450x900
Τα πάντα για το υπέροχο γλυκό κολοκύθι!

  Η κίτρινη κολοκύθα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ελληνική σύγχρονη κουζίνα όπως τα κολοκυθάκια, είναι όμως...

Close