Πόσα φρούτα, πόσα ,λαχανικά και πόσα δημητριακά υπάρχουν στον κόσμο, (πλούσια σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, αμινοξέα, πρωτεΐνες κλπ) τα οποία δεν φτάνουν ποτέ στο τραπέζι μας, όχι μόνο διατροφικών συνηθειών, αλλά κυρίως λόγω άγνοιας;
Ένα από αυτά είναι το quinoa.

 

Το quinoa, περιέχει ένα ποσοστό 16% με 18% πρωτεΐνες, με μια ισορροπία αμινοξέων που πλησιάζει το ιδανικό. Περιέχει μεθειονίνη, λυσίνη και κυστεϊνη (όπως το γάλα). Επίσης περιέχει αργινίνη, ισολευκίνη και ιστιδίνη. 150 γρ quinoa περιέχουν τόσες πρωτεΐνες όσο ένα αβγό, όπως και καλής ποιότητας λιπίδια, τα βασικά ακόρεστα λιπαρά οξέα. Επικής ειναι μια πολύ καλή πηγή σιδηρού, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Ειναι εξαιρετικά αφομοιώσιμο απο ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη. 125 ml  quinoa περιέχουν φυτικές ίνες αντίστοιχες με  μια φέτα μαύρο σιταρένιο ψωμί ή 125 γρ καστανό ρύζι. Το quinoa περιέχει μαγκάνιο, έναν αξιόλογο ρυθμιστή  ενζύμων και αντί οξειδωτικό. Χαλκό που ειναι επίσης αντί οξειδωτικό και που βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και  κολλαγόνου. Ψευδάργυρο που δυναμώνει τον ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάει στην παραγωγή της ινσουλίνης. Τέλος, περιέχει βιταμίνη B2 που όπως η βιταμίνη Β1, βοηθάει τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επούλωση των ιστών, την παραγωγή ορμονών και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  

Το quinoa  δεν ειναι άγνωστο στην Νότιο Αμερική όπου καλλιεργείται εδώ και αρκετούς αιώνες, παρά το δύσκολο κλίμα σε υψόμετρο πάνω από 3000 μέτρα. Η ιστορία λέει ότι  οι Ίνκας επιβιώσανε χάρη σ’ αυτό σε δύσκολες εποχές. Άλλωστε το αληθινό του όνομα ειναι Chisiya mama, που σημαίνει  μάνα όλων των σπόρων. Δεν ειναι ένα σπάνιο  προϊόν, το βρίσκουμε σχετικά εύκολα στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Μοιάζει με δημητριακό, αλλά ειναι φυτό, όπως το σπανάκι και το παντζάρι.  Ο καρπός μαζεύεται στην ωρίμανση του και μοιάζει λίγο με το κεχρί, χωρίς το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του τελευταίου. Χρησιμοποιείται σαν ρύζι, σαν πηκτικό στις σούπες, στις σαλάτες, ή σκέτο με λίγο λάδι και αλάτι. Ειναι πολύ χορταστικό.

 

nissantuners.gr/

Twitter

Powered by Twitter Tools

More in Ασθένειες, Διατροφή, Θεραπείες
diaita-nisteia-orig
Κάνε σωστή διατροφή (και δίαιτα) στη νηστεία

Νηστεία: κι όμως έχεις πολλές επιλογές ώστε να μπορείς να πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να πάρεις...

Close