Πες μου πως γυμνάζεσαι, να σου πω τι να τρως!

Η γυμναστική σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή θα φέρει τα ιδανικότερα αποτελέσματα που περιμένεις από το σώμα σου!
Όπως πιθανώς θα γνωρίζεις, είναι σημαντικό να μη γυμνάζεσαι με άδειο στομάχι. Ένα σνακ πριν από τη φυσική δραστηριότητα θα βελτιώσει την απόδοσή σου και θα σου προσφέρει την αντοχή που χρειάζεσαι για να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου.

Το κύριο χαρακτηριστικό των γευμάτων πριν από τη γυμναστική είναι οι υδατάνθρακες, καθώς αυτοί είναι που θα σου δώσουν ενέργεια, αρκεί να είναι σύνθετοι για να διατηρηθεί το σάκχαρό σου σταθερό (δε θέλεις μόνο καλή εκκίνηση, θέλεις και διάρκεια). Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη θα πρέπει να είναι μέτρια και σε λίπος και φυτικές ίνες χαμηλή για να μην επιβαρυνθεί το πεπτικό σύστημα.

Τρέξιμο, αερόβιο πρόγραμμα πχ. χορός ή zumba: sos ενυδάτωση!!!

Πριν θα πρέπει να καταναλώσεις οπωσδήποτε κάποιο υγρό πχ. γάλα, χυμό ή νερό, αλλά και κατά τη διάρκεια μικρές γουλιές είναι απαραίτητες για να αποφύγεις την έντονη κόπωση που προκύπτει από την αφυδάτωση.
Στα αερόβια προγράμματα οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, οπότε κάποια προτεινόμενα σνακ είναι: 1 ποτήρι γάλα + ½ φλυτζάνι δημητριακά, 1 γιαούρτι + 3 κουτ. της σούπας βρώμη, 1 ποτήρι χυμός + 1 φέτα ψωμί μέλι ή ταχίνι, 1 ποτήρι χυμός + 2 φρυγανιές με μαρμελάδα, 1 ποτήρι γάλα + 2 μπισκοτάκια βρώμης κλπ. Αυτά μπορείς να τα καταναλώσεις περίπου 1 ώρα πριν από τη γυμναστική.

Γιόγκα ή πιλάτες: προσοχή στην ποσότητα!

Αυτά τα είδη γυμναστικής βασίζονται πολύ σε αναπνοές. Επίσης, περιλαμβάνουν ασκήσεις στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να ξαπλώσεις ή να σκύψεις το κεφάλι σου προς τα κάτω. Χρειάζεσαι λοιπόν, κάτι πιο στέρεο για να μην ανακατευτείς και να μην πάθεις και παλινδρόμηση.

Παραδείγματα: 1 Bar δημητριακών, 1-2 ρυζογκογρέτες με επικάλυψη σοκολάτας, 2-3 αποξηραμένα φρούτα + 5-6 ξηροί καρποί. Σε κάποια είδη γιόγκα απαγορεύεται η κατανάλωση τροφής 3 ώρες πριν από το μάθημα.

Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να φας ένα ελαφρύ και εύπεπτο μεσημεριανό, όπως πχ. κοτόπουλο με καστανό ρύζι και λίγη πράσινη σαλάτα.

Η γυμναστική σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή θα φέρει τα ιδανικότερα αποτελέσματα που περιμένεις από το σώμα σου!
Βάρη, ασκήσεις αντίστασης: ενίσχυση στην πρωτεΐνη!

Εννοείται πως και σε αυτήν την κατηγορία είναι απαραίτητη η ενυδάτωση, ενώ ισχύουν και οι γενικές οδηγίες για τη σύσταση του σνακ όπως και στην πρώτη περίπτωση (υδατάνθρακες, μέτρια πρωτεΐνη, χαμηλό λίπος και φυτικές ίνες). Σε αυτό όμως το είδος γυμναστικής, καλό είναι να υπάρχει λίγη παραπάνω πρωτεΐνη και στα σνακ, ώστε να συμπληρώνεται ο αριθμός των πρωτεϊνών στο σύνολο της ημέρας.

Προτεινόμενα γευματάκια: 1 ποτήρι γάλα + 1 τοστ (μαύρο ψωμί και τυρί-γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά) ή 1 ποτήρι χυμός + 2 παξιμαδάκια + 3-4 κουτ. της σούπας τυρί cottage ή 1 ποτήρι γάλα + 1 φέτα ψωμί + 1 αυγό βραστό. Αν το πρόγραμμα που έχεις στο γυμναστήριο διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, μπορείς να πάρεις κάποιο ισοτονικό ποτό μαζί σου ή λίγο χυμό.

Αυτές οι οδηγίες είναι γενικές και καλό είναι να κάνεις τα πειράματά σου πριν καταλήξεις σε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Μην ξεχνάς ότι ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός!

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία
Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο
Ακροπόλεως 52, Ν. Ηράκλειο

https://www.facebook.com/grafeiodiatrofis

www.coachmydiet.wordpress.comhttp:/

/www.shape.gr

Μυστικά Βότανα

Tagged with:
 
More in Διατροφή, Υγεία
αρχείο λήψης (2)
Η Καλή Μέρα… από το Πρωινό Φαίνεται!

Μια όμορφη οικογένεια, με τους γονείς και τα χαριτωμένα γελαστά παιδάκια τους, κάθεται γεμάτη κέφι γύρω από το τραπέζι και...

Close