Οι άνδρες που παίρνουν κάθε ημέρα μια πολυβιταμίνη, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον 8% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου… σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, έδειξε ότι τα σκευάσματα με πολυβιταμίνες παρέχουν μια μέτρια προστασία κατά του καρκίνου και δεν φαίνεται να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Πάντως, άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν πως μερικές προηγούμενες μελέτες για τις βιταμίνες κατέληξαν μάλλον στο αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ, όπως είπαν, μια ισορροπημένη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά παρέχει καλύτερη προστασία. Κάποιες από τις μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι βιταμίνες, όταν λαμβάνονται από υγιείς ανθρώπους, μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ενώ άλλες δεν είχαν δείξει κάποια ευεργετική δράση για τον καρκίνο.

Συνολικά, οι προηγούμενες έρευνες για διάφορες βιταμίνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα, αλλά η νέα μεγαλύτερου εύρους μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι υπάρχει όφελος, που προέρχεται κυρίως από ένα ευρύ συνδυασμό διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως αυτός που προσφέρουν οι πολυβιταμίνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μάικλ Γκατσιάνο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) και παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο για τον καρκίνο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, επεσήμαναν ότι η πρωταρχική χρήση και αξία των πολυβιταμινών δεν είναι αντικαρκινική, αλλά για να εμποδίζουν τις ελλείψεις του οργανισμού σε διάφορα θρεπτικά στοιχεία.

Οι περίπου 50.000 συμμετέχοντες στην έρευνα (γιατροί στο επάγγελμα, άνω των 50 ετών), η οποία διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια, έπαιρναν καθημερινά είτε μια πολυβιταμίνη είτε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

Η μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν 17 καρκίνοι ανά 1.000 ανθρώπους που έπαιρναν πολυβιταμίνες, έναντι 18 καρκίνων ανά 1.000 ατόμων που έπαιρναν πλασέμπο.

Η μείωση του κινδύνου αφορά γενικά τις διάφορες μορφές καρκίνου, αν και δεν φαίνεται οι πολυβιταμίνες να παρέχουν κάποια προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, το συνηθέστερο τύπο καρκίνου στους άνδρες.
Αν εξαιρεθεί ο καρκίνος του προστάτη, η έρευνα διαπίστωσε ότι  η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μειώνει κατά περίπου 12% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου γενικώς, ενώ το όφελος φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους είχαν υπάρξει καρκινοπαθείς στο παρελθόν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανάλογη προστατευτική δράση στις γυναίκες και τους νέους

 

.ΑΠΕ-ΜΠΕ

More in Άνδρες, Διατροφή, έρευνες, καρκίνος
erevna-apodeiknyei-oti-kineziko-fyto-skotonei-ton-karkino-1-315x236
Έρευνα αποδεικνύει ότι κινέζικο φυτό σκοτώνει τον καρκίνο

Ενα ελάχιστα γνωστό φυτό με ένα πραγματικά περίεργο όνομα κάνει τώρα πρωτοσέλιδα ως δολοφόνος του καρκίνου, με την ένωση του...

Close