Όπως εξηγούν μέσα από δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Public Health Nutrition» οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λας Πάλμας, στις Κανάριες νήσους, τα άτομα που καταναλώνουν συχνά γρήγορο φαγητό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης συγκριτικά με όσους ακολουθούν πιο υγιεινό διατροφικό μοτίβο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Νέος Κόσμος» στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 9.000 εθελοντές που μέχρι τότε δεν είχαν διαγνωσθεί με κατάθλιψη. Οι ειδικοί τους παρακολούθησαν για μια περίοδο έξι μηνών. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα άτομα που έτρωγαν συχνά γρήγορο φαγητό όπως π.χ. χάμπουργκερ, πίτσες και χοτ ντογκ, είχαν κατά 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους δεν έπεφταν στους έτοιμους «πειρασμούς».

Συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι στο τέλος του πειράματος περίπου 493 άτομα, τα οποία προχωρούσαν σε «ετοιματζίδικες» διατροφικές επιλογές, διαγνώσθηκαν ότι πάσχουν από κατάθλιψη και τους χορηγήθηκαν στην πορεία αντικαταθλιπτικά χάπια.

Από τα ευρήματα φάνηκε ότι και τα εμπορικά αρτοπαρασκευάσματα είχαν παρόμοια επίδραση στην ψυχική υγεία με το έτοιμο φαγητό, όπως αναφλερει το protothema.gr

«Ακόμα και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Αλμουδένα Σάντσεζ-Βιγιέγας. Σύμφωνα με την ίδια, η μελέτη τους έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα που συνέδεαν την κατανάλωση γρήγορου φαγητού με την κατάθλιψη.

«Αν και τα ευρήματα αυτά χρήζουν περαιτέρω μελέτης, η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς, όπως φαίνεται, προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική (παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα), όσο και στην ψυχική υγεία» καταλήγει η ειδικός.
tsantiri.gr

Twitter

Powered by Twitter Tools

More in Ασθένειες, Διατροφή, ψυχολογία
02seagullboyboatocean
Πέντε πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι ετοιμοθάνατοι και μπορούν να φτιάξουν τη ζωή μας.

Για πολλά χρόνια δούλεψα στην παρηγορητική φροντίδα ασθενών, κυρίως σε αυτούς που γυρνούσαν στα σπίτια τους για να πεθάνουν....

Close