“Γράφει ο Σωτήρης Γ. Τσιούμας, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, Ms Αισθητικής Ιατρικής”

 

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Τα λαμπερά μάτια αντανακλούν την όρεξη για ζωή, τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση, το άσβηστο πάθος ανθρώπων που ξέρουν να μοιράζονται. Τα λαμπερά μάτια αντανακλούν την ευτυχία που όλοι θέλουν να επαινέσουν και να γευτούν.

Αν αυτό που θέλουν οι γυναίκες είναι καλά κρυμμένο μέσα στο μυαλό τους, θα ξέραμε με την πρώτη ματιά ότι το βλέμμα τους βρίσκεται καθημερινά μέσα σε κάθε τους σκέψη. Η σύγχρονη γυναίκας της πόλης θέλει να φαίνεται λαμπερή, θέλει να είναι ευτυχισμένη. Και θέλει να το αναγνωρίζουν όλοι.

Στην εποχή μας, όλα τα παραπάνω μπορούν να κρυσταλλωθούν σε λίγες μαγικές σταγόνες ομορφιάς που θυμίζουν δάκρυα. Τα δάκρυα αυτά είναι καλλυντικές σταγόνες που έχουν ως βάση το υαλουρονικό οξύ (Hyaluronic Acid) και ενυδατώνουν τα μάτια, προσφέροντας λάμψη και προστασία από όλους τους παράγοντες που τούς προκαλούν ερεθισμό. Στην ουσία, οι σταγόνες αυτές λειτουργούν για τα μάτια, όπως οι ενυδατικές κρέμες για το πρόσωπο.

Ένα ενυδατικό συστατικό του σώματος

Τα τελευταία χρόνια, το υαλουρονικό οξύ έχει συζητηθεί πολύ. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι το υαλουρονικό οξύ αποτελεί συστατικό του σώματός μας.

Μιλώντας λοιπόν από την σκοπιά του επιστήμονα, το υαλουρονικό οξύ είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς, στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στο υαλώδες σώμα του οφθαλμού.

Ο τρόπος δράσης του υαλουρονικού οξέος μπορεί να απεικονιστεί στην δημιουργία ενός μορίου με μεγάλη ικανότητα ενυδάτωσης και λίπανσης. Αυτή η μικρή φυσική διαδικασία συντελεί σε ένα πλήθος βοηθητικών ενεργειών στο ανθρώπινο σώμα, όπως η κίνηση των αρθρώσεων, η ελαστικότητα στο δέρμα, η ενυδάτωση του κερατοειδή και του επιπεφυκότα.

Ως εκ τούτου, το υαλουρονικό οξύ δύναται να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές στην ιατρική με πιο χαρακτηριστικές τις επεμβάσεις καταρράκτη, ορθοπεδικές εφαρμογές, δερματολογικές θεραπείες, αλλά και τεχνικές ανάπλασης του προσώπου.

Γιατί χρειαζόμαστε το υαλουρονικό οξύ

Ένας καθρέφτης μπορεί με τον καιρό να θαμπώσει. Ακόμα και για τις πιο ευγενικές ψυχές, στα μάτια καθρεφτίζονται οι αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας. Αυτές επιφέρουν ξηρότητα οφθαλμού, αίσθημα ξένου σώματος και καύσου, κόπωση και προκαλούνται από ένα πλήθος παραγόντων όπως το κρύο, η ζέστη, ο κλιματισμός, η σκόνη, ο καπνός, τα μικροσωματίδια στους κλειστούς χώρους, το νερό της πισίνας, το θαλασσινό νερό, ακόμα και το χιόνι ή η άμμος, η λάμψη, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, η παρατεταμένη οδήγηση, το καυσαέριο , η διαβίωση στο κέντρο των μεγαλουπόλεων, παρατεταμένη χρήση υπολογιστών, κολλαγονώσεις τύπου sjogren όπως και η εμμηνόπαυση.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να αναφέρουμε τα φάρμακα που προκαλούν ξηροφθαλμία, διουρητικά, οιστρογόνα, αντικαταθλιπτικά, καρδιολογικά, β-αναστολείς, αντιχολινεργικά, αντισταμινικά για τις αλλεργίες, κολλύρια με συντηρητικά, έως και την ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνων στην περιοχή του προσώπου.

Η ξηρότητα των οφθαλμών μπορεί επίσης να επέλθει με την παρατεταμένη χρήση φακών επαφής, οι οποίοι μειώνουν την οξυγόνωση του κερατοειδούς, συρρικνώνοντας το δακρυϊκό φιλμ στον κερατοειδή. Είναι δυνατόν να προκληθεί κερατίτιδα στον κερατοειδή με συνέπειες τη θολή όραση, κόκκινα μάτια και έλκη.

Τα τεχνητά δάκρυα είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης των παραπάνω ερεθισμών των ματιών. Διακρίνονται σε κυτταρίνες, πολυβινυλικές αλκοόλες, carbomer και το υαλουρονικό οξύ, για το οποίο γίνεται λόγος σ’ αυτό το άρθρο. Οι σταγόνες υαλουρονικού οξέος λειτουργούν όπως το υαλουρονικό οξύ του ανθρώπινου σώματος και δημιουργούν ένα τεχνητό δακρυϊκό φιλμ πάνω στον κερατοειδή, ενισχύοντας τη δακρυϊκή στοιβάδα του ματιού (διακρίνεται σε εξωτερική λιπιδική, ενδιάμεση υδαρή, και έσω βλεννώδη), αλλά και τους μηχανισμούς που συμμετέχουν στη ρύθμιση της ενυδάτωση του κερατοειδούς.

Με το πλήθος των ενδείξεων που αφορούν την ξηρότητα των οφθαλμών, οι σταγόνες υαλουρονικού οξέος των καλλυντικών καταστημάτων προσφέρουν ιδανικές λύσεις ενυδάτωσης.Έτσι, χρησιμοποιούνται στην διαθλαστική χειρουργική, ως καλλυντικό πρωί βράδυ μετά τις κρέμες προσώπου και βλεφάρων, στην κοσμητική αισθητική ιατρική, μετά από θεραπείες όπως botox, peeling, μεσοθεραπεία όπως και μετά από ενέσιμο υλικό στην περιοχή των οφθαλμών για την αντιμετώπιση των ρυτίδων.

Μετά την εφαρμογή τους παραμένουν στην περιοχή των οφθαλμών για αρκετές ώρες. Προσφέροντας λοιπόν, θρεπτικά συστατικά στον κερατοειδή, μειώνοντας την εξάτμιση του δακρυϊκού φιλμ και αφαιρώντας τα βακτήρια και τα ξένα σώματα από την οφθαλμική περιοχή. Στο τέλος, ό,τι μένει είναι η λάμψη και μόνον αυτή. Γιατί η ευτυχία είναι πάνω απ΄ όλα θέμα ψυχής.

http://news.pathfinder.gr/health/771505.html

 

Tagged with:
 
More in ομορφιά
πως θα κάνετε την τσάντα σας να λάμψει
Πως θα ξαναδώσουμε λάμψη σε μια παλιά μας τσάντα ή ζώνη; Δεν θα το πιστεύετε!

Για να ξαναδώσουμε την παλιά της αίγλη στην φθαρμένη μας τσάντα η στην αγαπημένη μας ταλαιπωρημένη, την οποία και δεν...

Close